Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Wijn in de schaduw van de San Marco

Na aankomst in Venetië is er eigenlijk maar één ding wat je eerst moet doen: naar oud Venetiaans gebruik drink je un’ombra, een glas witte wijn dat onder Venetianen bekend staat als ‘een schaduw’. Wij maakten al enige tijd geleden kennis met deze traditie, die te mooi is om niet ook met jullie te delen.

aerial view of Venice

Na aankomst in Venetië gingen we – na het stallen van de koffers en de eerste foto’s van het altijd schitterende samenspel van zon en water – eerst op zoek naar een adresje voor een snelle lunch. De barman begroette ons hartelijk en vroeg of we un’ombra wilden.

Ombra? Schaduw? Zo heet was het nu ook weer niet. De barista zag onze verwarring en besloot ons kennis te laten maken met deze bijzondere Venetiaanse traditie. Terwijl hij alvast twee glazen witte wijn inschonk, vertelde hij over hoe de Venetianen de enorme vaten witte wijn vroeger koel hielden:

‘Lang geleden waren er hier in de stad nog geen elektrische koelsystemen. De Venetianen bedachten echter een slimme oplossing om de witte wijn die ze graag dronken toch gekoeld te kunnen bewaren. De schaduw die de campanile, de klokkentoren, van San Marco over het gelijknamige plein wierp, was volgens hen groot genoeg om een flink aantal vaten uit de felle zon te houden.

St. Mark's Campanile, Venice, Italy

Dat werkte inderdaad maar deze manier van koelen had letterlijk en figuurlijk een keerzijde. De wijnvaten moesten namelijk met het draaien van de zon steeds verschoven worden. Best een klus, want zo breed is de toren nu ook weer niet.

In die tijd vroegen Venetianen als ze een glas koele witte wijn wilden bestellen om un’ombra, een glas uit een van de in de schaduw gekoelde vaten. Dit begrip is tot op de dag van vandaag nog altijd gangbaar in de Venetiaanse bars en cafés, ook al wordt de wijn al lang niet meer gekoeld in de schaduw van de toren van San Marco.’

Samen met de barman toostten we op deze bijzondere traditie. Salute, op de schaduw van de San Marco!

Venetie-Piazza-San-Marco-campanile-fontein (1)

Leuk om te weten: de fontein die eveneens regelmatig in de schaduw van de campanile staat laat tijdens het Venetiaanse carnaval wijn in plaats van water door de leeuwenmonden vloeien. Een mooi aandenken aan de schaduwrijke traditie van San Marco!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *