Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

10 tips voor een bezoek aan Venetië met kinderen

Al eerder schreef Joost Mangnus dat Venetië een peuterparadijs is. Na ruim twee jaar was hij er weer met zijn kinderen – en zij leken de lagunestad nóg leuker te vinden. Ze kunnen dan ook heel veel doen in die mooie stad. Daarom deelt Joost vandaag tien nieuwe to do-tips voor kinderen in Venetië.

Joost: ‘We waren weer even heerlijk met zijn viertjes in Venetië. Ditmaal om te vieren dat mijn vrouw en ik zeveneneenhalf jaar getrouwd waren. Dat ik twintig jaar geleden voor de eerste keer in Venetië was geweest. En omdat ik er gewoon weer even naar toe moest. Het was immers alweer dik twee jaar geleden.

Eenmaal in de Dogestad was ik weer meteen verkocht. Door de sfeer. De autoloze straten. De geluiden van het water. En ook mijn kinderen (nu zes en vier jaar) waren weer meteen enthousiast. Venetië is en blijft voor hen het paradijs. Voor jouw kinderen misschien ook, zeker met deze tien tips.

1 Maak van de voorpret echte pret
Thuis bereiden we ons constant voor op een reis naar Venetië. Zelfs als we geen plannen hebben om ernaartoe te gaan. Dat komt door de vele kinderboeken over Venetië.

Dit jaar bestond de voorbereiding ook uit Lego. Van de Sint kregen mijn zoontje en ik het Lego Architecture-pakket Venetië. Ofwel de Rialtobrug, het San Marco Plein, het Piazzetta, de Brug der Zuchten en de campanile in Legoblokjes.

Tijdens het maken smachtten mijn zoontje en ik weer naar de Italiaanse stad. Vooral de campanile vond mijn zoontje leuk. Dit deed hem denken aan het boek Olivia gaat naar Venetië, waarin Olivia een steen uit de toren trekt, waarna de toren omvalt.

Eenmaal in de lagunestad moesten we natuurlijk wel naar het echte plein en het echte Piazzetta. In de campanile zochten we naar een losse steen. Toen we die niet vonden, gingen we maar de toren op, voor een prachtig uitzicht op de stad.

2 Laat ze los
Wat ik geweldig vind aan Venetië, is dat er geen auto’s, brommers en fietsen rijden. Je kunt daardoor lekker wandelen, zonder steeds bang te zijn dat er een voertuig aan komt. En de kinderen kunnen er lekker hun gang gaan.

Nou ja, in het drukke gedeelte van de sestiere San Marco kunnen ze beter dichtbij je blijven. En een beetje afstand houden van het water is ook nooit weg. Maar op pleintjes, in steegjes kan er niet zo veel mis gaan. Daar kunnen ze in vrijheid lopen. Rennen. Springen. Tikkertje doen. Verstoppen achter de putten (wel een beetje opletten op de straatstenen die niet helemaal recht liggen, maar dat is niet anders dan in Nederland).

3 Zoek je geboortejaar
Al eerder heb ik geschreven over het huisnummersysteem. Huisnummers gaan niet per straat, maar per wijk, waardoor je heel hoge huisnummers tegenkomt. Het geboortejaar van je kind is altijd wel te vinden. Of dat van papa of mama. Al gaat dat ‘vinden’ niet altijd makkelijk, waardoor het alleen maar leuker wordt natuurlijk.

4 Ga naar die rare bruggen
Aardig wat Venetiaanse bruggen hebben bijzondere namen. Namen die nieuwsgierig maken en je er al snel naar toe lokken. Tenminste, dat heb ik. Noem deze namen eens hardop, tijdens het eten of zo. Grote kans dat je kids die dan willen zien. Die Brug der Zuchten. Die Brug der Drie Bruggen. Die Brug van de Drie Bogen. Die Brug van de Vuisten. Die Duivelsbrug. En ja, natuurlijk ook de Tietenbrug…

5 Tel de treden
Ook de bruggen met normale namen waren weer populair. Vooral om erop en weer af te gaan. Het liefst in een cadans, want zo loopt het wel erg fijn. Ditmaal vond mijn zoontje het ook heel fijn om al die treden te tellen (dat heeft hij nu geleerd op school). En dan de bruggen met elkaar te vergelijken. Hé papa, deze brug is twee treden langer.

6 Groet de Maria’s
In mijn blog over het peuterparadijs had ik het al over leeuwen aaien. Die kom je immers overal tegen. Maar je hebt nog veel meer zaken die je heel veel ziet. Zoals beelden en reliëfs van Maria. Kijk goed rond en groet de Maria’s die je tegenkomt. Je blijft groeten.

7 Vink de boten af
Op het water van Venetië komt het leven voorbij. Je kunt veel verschillende boten vinden op het water. Natuurlijk de gondel, de traghetto, de vaporetto, de Alilaguna en de watertaxi. Maar ook een ziekenboot, begrafenisboot, politieboot, voorraadboot, vuilnisboot, postboot roeiboot en kajak.

Vaak zie je ook nog wel een topetta, een historische Venetiaanse boot van hout. Of een andere boot die door de Venetianen wordt gebruikt. Maak een lijstje met al deze verschillende boten en laat je kinderen er zoveel mogelijk afvinken tijdens het verblijf in Venetië, als een soort autobingo – maar dan voor boten.

8 Doe een schaduwspel
Gaat de zon onder? Zorg dan dat je buiten bent. Het licht en de kleuren zijn dan geweldig. En zo ook de schaduwen op de geel- en bruingekleurde muren. Of de lichtgekleurde tegels. Speel dan met de schaduwen. Maak een voorstelling. Doe alsof de schaduwen van jou en je kind monsters zijn die elkaar aanvallen. Of doe konijntjes na, of probeer een sierlijke gondel te maken met je handen.

9 Maak een gondeltocht
Beter nog dan een gondel afvinken, is in een gondel gaan zitten. Ja, ik weet het. Die gondels zijn echt heel toeristisch. En duur. Heel duur. En niet alle gondeliers zijn te vertrouwen, weet ik uit ervaring. Maar toch kon ik het niet laten om mijn gezin te trakteren. En wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Die gezichten van mijn kinderen op die Venetiaanse boot. Het Mastercard-gevoel, zeg maar. Onbetaalbaar. Terwijl het op zich wel aardig te betalen was.

Op de iets minder bekende kanalen van Venetië zijn gondelhaltes waar gewoon duidelijk staat dat je met de gondel een half uur wegblijft en dat dat tachtig euro per gondel kost. Zo weet je waar je aan toe bent.

10 Ga in oneven jaren
Venetië is altijd de moeite waard. Maar als je twijfelt tussen twee jaren, ga dan in een oneven jaar. Dan is namelijk de Biennale in de stad. Vooral de Arsenale is dan zeer geschikt voor kinderen. Er zijn altijd wel kunstwerken waar ze iets mee kunnen.

Dit jaar keken ze uitgebreid naar een video over sneeuwapen in Texas. Vergaapten ze zich aan een schilderij van een Eskimoboot. Renden ze op een stellage met loopplanken. Aaiden ze een enorm wit paard. Trommelden en dansten ze in een tent met een bongo middenin.

Vlak buiten het Arsenale-complex vergaapten ze zich aan twee mannen die enorme bellen bliezen, waarna ze zelf aan de slag mochten met het zeepsop. Dat meteen voor prachtige bellen zorgde. Zo zorgden mijn zoon en dochter zelf voor een kunstig einde van een mooi verblijf aan Venetië. Over een jaar of twee gaan we weer. Ik ben benieuwd wat ze dan leuk vinden aan deze stad.

Ben jij wel eens met je kinderen naar Venetië geweest? En heb jij daardoor nog andere tips? Ik hoor het graag!’

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *