Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

La Scarzuola & Teatro della Concordia – twee onbekende pareltjes in Umbrië

Vandaag nemen we jullie mee naar twee bijzondere plekken in Umbrië, een beetje buiten de gebaande paden maar juist daardoor zo bijzonder.

La Scarzuola – een tuin vol dromen
Een van de meest wonderlijke plaatsen in Umbrië is La Scarzuola, een bizarre tuin die is ontworpen door de Italiaanse architect Tomaso Buzzi (1900-1981). In de wereld van La Scarzuola vind je tempels en koepels, doolhoven en piramides, vijvers en torentjes.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-scarzuola-surreal-work-art-designed-tomaso-buzzi-buzzi-was-architect-artist-one-best-know-italian-image46916939foto: Paperoga53

Als je hier naar binnen gaat, vergeet je de tijd – en dat is niet alleen te danken aan het feit dat de wijzers van de klok hier altijd zeven uur aanwijzen. In een wereld als deze bestaat er geen tijd – je kunt je niet anders dan onderdompelen in deze bizarre ervaring.

Buzzi kocht in 1956 het klooster van Monte Giove, dat in 1218 zou zijn gesticht door niemand minder dan de heilige Franciscus. Op het terrein van het klooster gaf hij vijfentwintig jaar lang vorm aan zijn fantasiewereld, aan een ‘città Buzziana’. Buzzi bouwde en droomde vooral in stilte: La Scarzuola was alleen voor hem en voor een paar van zijn goede vrienden, onder wie Salvador Dalí.

Umbrie-Scarzuola (2)Umbrie-Scarzuola (3)foto’s: Ligadue | Castello di Montegiove

Na zijn dood moest zijn project dan ook eigenlijk vernietigd worden, maar zijn neef, Marco Solari, besloot geen gehoor aan Buzzi’s wens te geven. Hij zette het werk van zijn oom voort, aan de hand van de schetsen en aantekeningen die hij in Buzzi’s erfenis vond.

Tussen die aantekeningen vond Solari een aantal kopieën van houtsneden uit het boek Hypnererotomachia Poliphili (dat is uitgegeven in 1499!). In dit boek vertelt ene Poliphilus over zijn droom, waarin allerlei gebouwen, tuinen en landschappen worden beschreven. Maar Buzzi putte ook inspiratie uit reeds bestaande gebouwen en tuinen.

Zo zie je een doolhof naar voorbeeld van het labyrint in de vloer van de kathedraal in Chartres, een monster dat veel lijkt op het monster in het Sacro Bosco, het ‘Heilig Woud’, bij Bomarzo, een soort Parthenon, Colosseum en Pantheon en een theater dat duidelijk is geïnspireerd door La Scala in Milaan.

Umbrie-Scarzuola (4) Umbrie-Scarzuola (5)foto’s: Binomio77 | UmbriaTu

Je vindt La Scarzuola in Montegiove (Terni). Op de website LaScarzuola.com vind je een routekaartje en meer achtergrondinformatie. Je kunt er helaas niet zomaar terecht; voor een bezoek dien je eerst te bellen met 0039-0763837463.

Teatro della Concordia – het kleinste theater ter wereld
In Monte Castello di Vibio, een klein dorpje niet ver van Perugia, vind je een ander pareltje: het Teatro della Concordia. Met slechts 99 plekken, 32 voor het toneel en 67 in de loges, mag dit theater zich het kleinste theater ter wereld noemen.

Het theater is gebouwd in 1808, toen negen lokale families besloten dat hun dorp een theater zou moeten hebben. Men begon voortvarend met de bouw, maar vanwege de beperkte middelen duurde het wel even voor het theater echt stond. Zo werden bijvoorbeeld de rode pluchen stoelen pas na vijftig jaar het theater ingedragen en ook de fresco’s werden pas later aangebracht.

Teatro-della-Concordia-Monte-Castello-di-Vibio (1) Teatro-della-Concordia-Monte-Castello-di-Vibio (2) Teatro-della-Concordia-Monte-Castello-di-Vibio (3)foto’s:Culturawiki

Je vindt het Teatro della Concordia aan het Piazza del Teatro 4 in Monte Castello di Vibio. Het theater is op zaterdag, zondag en feestdagen geopend van 10.00 tot 12.30 uur en van 16.00 tot 19.00 uur (van april tot en met augustus). Van september tot en met maart kun je terecht van 10.00 tot 12.30 uur en van 15.30 tot 18.30 uur. In juli en augustus en tussen Kerstmis en Driekoningen is het theater elke dag geopend.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *