Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tips voor Spoleto, Orvieto en Perugia met kleine kinderen

Elke, Pepijn en baby Floris vieren vakantie in Umbrië. Elke deelde in deze blog al fijne tips voor een heerlijk verblijf in Trevi, in dit artikel vertelt ze over hun uitstapjes naar Spoleto, Orvieto en Perugia, mét parkeertips en fijne adresjes voor i viaggiatori più piccoli, de kleinste reizigers.

Elke: ‘Toen we nog met z’n tweetjes door Italië trokken, gingen we iedere dag op pad om nieuwe dingen te ontdekken. Dat is met een kleintje van een jaar net iets moeilijker. Je zit natuurlijk sowieso nog met slaapjes.

Floris sliep gelukkig ook wel in de kinderwagen, maar we merkten toch dat het soms beter was om hem lekker in zijn bedje te laten slapen. Daarom besloten we om één dag een uitstap te doen en de volgende dag thuis te blijven. Zo kon Floris op zijn gemak uitrusten en wij konden om de beurt aan het zwembad gaan genieten van de zon en een boek.

Tips voor Spoleto
Een van onze uitstapjes was naar Spoleto, op slechts een half uurtje rijden van Residenza il Paradiso, onze uitvalsbasis in Trevi. Je kunt de auto gemakkelijk parkeren op een van de vele parkeerplaatsen aan de rand van de stad, zoals Parcheggio della Ponzianina.

Op vierhonderd meter van deze parkeerplaats kun je een roltrap naar het hoger gelegen niveau van de stad nemen. Je kunt de afstand uiteraard ook helemaal te voet overbruggen, maar met een kinderwagen is dit een hele handige manier om niet te veel steile hellingen tegen te komen.

Je kunt op verschillende plaatsen ‘uitstappen’, maar als je helemaal tot boven gaat, kom je bij de Rocca Albornoziana uit. Dit kasteel werd in de veertiende eeuw gebouwd op bevel van de Spaanse kardinaal Albornoz.

Het werd in het verleden ook gebruikt als gevangenis maar fungeert nu als museum. Als je graag wat meer wilt weten over het ontstaan en geschiedenis van Spoleto, ben je hier op je plaats.

Als je rond de Rocca wandelt, heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en de Ponte delle Torri. Deze brug bestaat uit verschillende pilaren die gebouwd zijn op de fundamenten van een Romeins aquaduct. De brug verbindt de kloof tussen het heuvelachtige landschap en Spoleto en biedt prachtige uitzichten.

Jammer genoeg kun je er niet meer over sinds de zware aardbeving in 2016. De brug zou hierdoor niet meer stabiel zijn en werd dus gesloten voor het publiek. Het plan was dat de restauratie eind 2019 voltooid zou zijn, maar door gebrek aan geld zou dit nog wel eens langer kunnen duren.

Als je van de Rocca naar beneden wandelt, kom je op het Piazza del Duomo terecht, met de prachtige kathedraal van Spoleto. De Duomo van Spoleto werd in de twaalfde eeuw gebouwd op twee oudere kerken.

De typisch romaanse façade valt onmiddellijk op als je de trappen op het Piazza del Duomo afloopt. Binnen wachten mooie fresco’s en kunstwerken van onder anderen Filippo Lippi en Pinturicchio.

Lees ook: 10 tips voor Spoleto

Op ontdekkingstocht in Orvieto
Een andere uitstap die we samen met Floris hebben gemaakt, is een tripje naar Orvieto. We hebben hier even over getwijfeld omdat het bijna twee uurtjes rijden was vanuit Trevi, maar wat ben ik blij dat we dit hebben gedaan. Wat een stad en wat een kathedraal!

Pepijn en ik hebben er met open mond en met kippenvel voor gestaan en konden even niets meer uitbrengen. De enige die zich op dat moment liet horen was Floris, omdat hij blij werd van de kinderen die hij zag spelen op het pleintje voor de kathedraal.

De Duomo werd gebouwd op bevel van Paus Urbanus IV om de korporaal van Bolsena te bewaren en te herdenken (een korporaal is een linnen doek waarop de hostie en wijn tijdens de heilige mis worden uitgestald).

In 1263 was er een Duitse priester die tijdens zijn pelgrimstocht naar Rome stopte in Bolsena. Hij geloofde niet dat Christus echt aanwezig was in de hostie die hij vasthield. Op een bepaald moment droop er bloed over zijn hostie, over zijn handen en op de korporaal.

De verbouwereerde priester ging hiermee direct naar paus Urbanus IV in Orvieto die op zijn beurt een kathedraal liet bouwen zodat iedereen dit mirakel kon komen bewonderen. Tot op de dag van vandaag kun je de korporaal bewonderen in een van de kapellen. Op de wanden van de kapel zie je de verschillende muurschilderingen waarin dit verhaal wordt verteld.

Naast de Duomo ligt Il Gelato di Pasqualetti waar je kunt nagenieten van de schitterende dingen die je hebt gezien, met een lekker ijsje in de hand én uitzicht op de zwart/witgestreepte buitenzijde van de Duomo.

In een onbekende stad is het altijd even zoeken waar je het beste je auto kunt achterlaten. Op sommige parkings betaal je de hoofdprijs voor enkele uren, andere zijn dan weer enkel te bereiken door de Zona Traffico Limitato (ZTL) te passeren waardoor je na een paar maanden een gepeperde boete in je brievenbus kunt krijgen.

In Orvieto kun je je auto het best parkeren bij het treinstation, vanwaar je de funicolare kunt nemen naar de binnenstad. Dit is een soort tandradbaan waarmee je in enkele minuten in het centrum van de stad kan geraken.

Parkeren kan ook bij de Pozzo San Patrizio (Strada della Direttissima, Parcheggio della Funicolare, Piazza Cahen), waarna je te voet de binnenstad inloopt, langs de Corso Cavour. Iets vermoeiender in de zomerse zon, maar je ziet zoveel meer.

Zo kwamen we onderweg het Teatro Mancinelli tegen. Hier kun je ‘s morgens in het Caffè del Teatro genieten van een lekkere cappuccino en een cornetto. Als je de kans krijgt, neem dan ook een kijkje in het theater zelf.

Rond lunchtijd zijn we toevallig bij Trattoria Da Carlo beland (Vicolo del Popolo 9), een gezellig restaurantje met een prachtig, romantisch terras, waar we heel lekker gegeten hebben en waar kinderen en baby’s heel erg welkom zijn.

Ze hebben er leuke kinderstoelen, genoeg gerechten waar de kleintjes van kunnen smullen en ze hebben er alles aan gedaan zodat we Floris konden verschonen. Er was geen speciale plaats voorzien op het toilet, maar ik mocht met Floris naar een apart zaaltje waar geen klanten zaten om hem daar te verschonen. Heel erg vriendelijk en je voelt je dan ook echt welkom.

Lees ook: De beste tips voor een dagje Orvieto

Een dagje Perugia met i piccoli
Een dagje Perugia is natuurlijk een must tijdens je vakantie in Umbrië. Perugia is de hoofdstad van Umbrië en een levendige studentenstad, waar het altijd gezellig toeven is.

Je zet je auto op een van de vele parkeerplaatsen aan de voet van de heuvel waarop Perugia ligt. Wij hebben de auto op de parking van Madonna Alta gezet. Van daaruit brengt de Minimetrò, een soort monorail, je naar het hoger gelegen niveau van de stad. Niet alleen heel erg handig, maar het is ook nog eens een leuke attractie voor de kinderen.

Het kost € 1,50 voor een enkel ritje. Je hoeft nooit lang te wachten, er komt om de vijf minuten een Minimetrò waar je kunt instappen.

Eenmaal boven wachten veel smalle straatjes en nog meer trappen. Niet altijd gemakkelijk met een kinderwagen, maar wees gerust: na de beklimming is het zalig om even uit te rusten in de Giardini Carducci, met bankjes in de schaduw, een fonteintje waar je je dorst even kan lessen en een prachtig uitzicht.

In de namiddag waren we op zoek naar een fijne plek om Floris zijn fruit te geven. Zo zijn we terecht gekomen bij Pasticceria Sandri (Corso Pietro Vannucci 32). Dit authentieke zaakje bestaat als sinds 1860, toen de Zwitserse Giacomo Schucani samen met zijn vrouw naar Umbrië verhuisde. Hij koos voor Perugia omdat het hier het meeste leek op de streek waar hij vandaan kwam.

Als je binnenkomt, zie je dat de muren, het plafond en de toog nog authentiek zijn en je waant je onmiddellijk in de negentiende eeuw. De gebakjes en koekjes zijn zo lekker dat je even niet aan de weegschaal moet denken. Binnen is het heel erg smal maar buiten hebben ze een groot terras waar je op je gemak kunt genieten van de gebakjes, een ijsje of een drankje.

In de zaak zelf hebben ze geen toilet, maar aan de overkant van de straat kun je gebruik maken van het openbare toilet waar ze ook een grote verzorgingstafel hebben voor baby’s.

Meer lezen over Perugia? Met onze City Walk Prachtig Perugia ontdek je de mooiste plekken van de stad!

Als je met een baby of peuter een stad bezoekt, kan het natuurlijk gebeuren dat het na een kerk, museum, een terrasje en nog een kerk te veel wordt voor zo’n kleintje. Dan is het altijd fijn om even wat afleiding te vinden, bijvoorbeeld bij de speelgoedwinkel Città del Sole (Via Guglielmo Oberdan 55).

Tijdens ons bezoek stond er een treinbaan uitgestald waar Floris eventjes zijn fantasie en energie kwijt kon. Ook heel leuk als je graag een boekje wilt kopen met de eerste woordjes in het Italiaans.

Floris heeft in ieder geval weer genoten van alles wat hij tegenkwam. Wij uiteraard ook, want wat is het heerlijk om hem zo gelukkig te zien in het land waar wij zo verliefd op zijn. Het is zalig om te zien hoe hij kan genieten van een lekkere sappige watermeloen, die natuurlijk veel lekkerder is in Italië.

Maar ook een kerk binnen gaan, vindt hij op zijn jonge leeftijd al geweldig. Niet alleen omdat het daar frisser is dan buiten, hij kijkt echt al heel gefascineerd naar het schaduwspel op de vloer en naar al die kunstwerken en schilderingen die voor hem natuurlijk nog eens zoveel groter lijken.

Binnen een paar weken vertrekken we weer, nu met een peuter in plaats van een baby. Een peuter die zijn eigen willetje heeft en zich al behoorlijk verstaanbaar kan maken met de kleine woordenschat die hij heeft. Het gaat vast weer fantastisch worden en hij zal veel Italianen weten te charmeren.

Ik kijk uit naar deze nieuwe ontdekkingstocht en zal daar natuurlijk binnenkort verslag van doen, met nieuwe tips om zo optimaal mogelijk te genieten van je vakantie in Italië met kleine kinderen. Buone vacanze!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Prachtig om te zien hoe ook de kleine geniet!

  2. Ik en mijn ouders stonden ook met open mond te kijken naar de kerk in Orvieto, we moeten zelf er nog in gaan, was te mooi weer om binnen te lopen.
    verder is perugia vanaf het oude centrum ook de moeite waard, parkeerde in de garage onder de stad en gingen met 5 trapliften omhoog en kwamen zo in de oude grotten van d e stad zelf BIJZONDER (met open mond aanschouwd)

    maar leuk stukje dat de kleine erg geniet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *