Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Giardino dei Lauri – moderne kunst op de grens van Umbrië en Toscane

Tussen de door olijfbomen groengekleurde heuvels even buiten het middeleeuwse Città della Pieve geniet je van moderne kunst bij Giardino dei Lauri, met uitzicht op het verderop gelegen Lago Trasimeno.

In een oude cantina, die tot eind jaren tachtig gebruikt werd voor het maken van olijfolie en wijn, vind je sinds 2009 verschillende expositieruimtes, waar je gratis moderne kunst kunt bewonderen.

Unieke collectie kunst in Umbrië

Hoewel Umbrië vooral bekend staat om meesterwerken uit de middeleeuwen en de renaissance, biedt Giardino dei Lauri een unieke collectie moderne kunst.

Dankzij de onvermoeibare passie van de uit Napels afkomstige Angela en Massimo Lauro is op de grens van Umbrië en Toscane zo een aantal uitzonderlijke kunstwerken bij elkaar gebracht, als in een schatkamer vol conceptuele kunst.

Oase van moderne kunst

In het land van de meesterwerken van Perugino en Giotto, van schitterende palazzi en kerken uit de renaissance, is deze oase van moderne kunst een geliefde bestemming geworden, ook bij Italianen.

De collectie bestaat in totaal uit bijna vierhonderd kunstwerken, waarvan er afwisselend ongeveer zeventig worden tentoongesteld. De werken zijn gemaakt door kunstenaars uit Italië, Duitsland, Polen, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland.

In de collectie vind je bekende en onbekende namen terug, van Maurizio Cattelan, Ugo Rondinone en Vincenzo Rusciano tot Takashi Murakami, Aaron Curry en Martin Creed.

Van Giardino dei Lauri naar Napels

We lichten een paar kunstwerken in detail uit, zoals Landscape 40.8555457,14.3222645 van Domenico Antonio Mancini (uit 2019). In het midden van een groot wit doek lijkt op het eerste gezicht wellicht een wiskundige formule te staan, maar het zijn coördinaten. Als we ze invoeren in Google Maps, komen we in Napels uit, op de plek waar Mancini blijkt te zijn opgegroeid.

Voor hem waren deze coördinaten een vertrekpunt voor nieuwe avonturen, voor een andere horizon, net zoals Mancini’s werk nu voor bezoekers een vertrekpunt kan zijn voor het ontdekken van andere kunstwerken en voor een andere blik op wat hen te wachten staat.

Van Amsterdam naar Umbrië

Er is ook een stukje Amsterdam te vinden in de kunstcollectie, dankzij Piero Golia’s It takes a Nation of Millions to Hold us Back (uit 2003). Het gaat om een echte gevel, die gesloopt zou worden en die door Golia werd gered.

Het is een gigantisch geheel, met een gewicht van zes ton, dat in zes delen werd vervoerd en in Umbrië opnieuw in elkaar werd gezet, maar dan in de breedte, alsof het huis gekanteld is.

Bewegende ballonnen

Een van de interactiefste werken is Work No. 200: Half the Air in a Given Space (uit 1998). De Britse kunstenaar Martin Creed vulde een ruimte begrensd door glas voor de helft met witte ballonnen. Het kunstwerk ontstaat als je door deze ruimte wandelt en de ballonnen een unieke compositie innemen, om jou heen.

Alledaagse kunst à la Kandinsky

In Aquarelle Gastebuch I van Samara Scott (uit 2014) kun je je net zo makkelijk verliezen als in het doolhof van Napolitaanse straatjes.

Van veraf heeft haar werk wel iets weg van een compositie van Kandinsky, maar van dichtbij herken je verschillende objecten voor dagelijks gebruik: make-upsponsjes, een stropdas, een flesje bier… Zo wordt het alledaagse kunst en kunst alledaags.

Blikvangers in de buitenlucht

Enkele grote kunststukken staan buiten in het gras, als spectaculaire blikvangers in het landschap, waarvan er enkele zelfs vanaf de grens tussen de regio’s Umbrië en Toscane te zien zijn, zoals Big Pink, het roze kunstwerk van Aaron Curry. Is het een stier? Een kraanvogel? Is het überhaupt een dier?

Lupo, het kunstwerk van Davide Rivalta is met zekerheid een wolf en hoewel Piero Golia’s paard geen titel heeft, is het overduidelijk een paard.

Ook de grote hand van de Poolse kunstenaar Piotr Uklanski is al van veraf te zien, net als de kleurrijke regenboog van Ugo Rondinone, met de tekst Where do we go from here? – een even praktische als filosofische vraag.

Een bezoek aan Giardino dei Lauri

Giardino dei Lauri ligt in San Litardo, even buiten Città della Pieve (zie deze link voor de exacte locatie). De toegang is gratis.

De kunstcollectie is te bezichtigen op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur en van 15.30 tot 18.30 uur. Op andere dagen kun je alleen op afspraak terecht. Daarvoor neem je contact op via 0039-3663008538.

Een bezoek wordt nog interessanter met een van de gidsen, die je graag meer vertellen over de tentoongestelde werken. Giardino dei Lauri wil echt een ontmoetingsplaats zijn voor kunstenaars en -liefhebbers en organiseert daarom ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen, culturele evenementen en bijzondere voorstellingen.

foto’s: Giardino dei Lauri

Locanda Bandini

Extra tip: niet ver van San Litardo, in de richting van Chiusi, ligt Locanda Bandini, een mooie en gezellige agriturismo met een schitterend uitzicht, een fijn zwembad en een gemoedelijke sfeer.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *