Home » Reizen door Italië » Piemonte » 5x niet te missen tips voor Turijn
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

5x niet te missen tips voor Turijn

Zin in een stedentrip Turijn? We tippen 5 bijzondere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan tijdens een bezoek aan deze koninklijke stad!

1 Piazza San Carlo
Breng zeker een bezoek aan het hart van de stad, het Piazza San Carlo. Dit enorme plein, dat door de inwoners van Turijn ook wel Il Salone wordt genoemd, de salon oftewel de huiskamer, is op elk moment van de dag genieten, maar vooral tijdens de dagelijkse passeggiata komen mensen uit alle hoeken en gaten voor een aperitivo naar de terrassen op dit plein.

Ook in de winter, want na urenlang slenteren, is het heerlijk opwarmen met een glas bicerin, een typisch drankje voor Turijn, gemaakt van koffie, chocolade, melk en room. Bicerin betekent ‘klein glaasje’ – maar het hartverwarmende goedje wordt meestal geserveerd in een kelkachtig glas, zodat je tot in je tenen weer warm wordt.

Piazza-San-Carlo-Turijn

Turijn is sowieso een paradijs voor chocoladeliefhebbers. Onder de portici van Piazza San Carlo vind je onder andere Pasticceria Stratta, met naast chocolade en gebakjes ook de beroemde marrons glacés; heerlijk zoete gekonfijte kastanjes.

2 Museummiddag
Turijn kent veel musea, waaronder het Museo Nazionale del Risorgimento Italiano, het Museum van de Italiaanse Eenwording. In het Museo Egizio vind je de grootste collectie Egyptische kunst buiten Egypte. Het museum heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontcijferen van de hiërogliefen. Jean Francois Champollion wist de geheimen van dit schrift als eerste te ontrafelen, mede dankzij zijn onderzoeken in dit museum. ‘De weg naar Memphis en Thebe loopt via Turijn,’ zo zei hij ooit.

Museo-Egizio

Autoliefhebbers halen hun hart op in het Museo Nazionale dell’Automobile Carlo Biscaretti dui Ruffa (en bij Fiat, maar daarover morgen meer). Het leukste museum is echter het Museo Nazionale del Cinema, gevestigd in het kenmerkendste gebouw van Turijn, de 167 meter hoge Mole Antonelliana (links op de foto).

Turijn2

Dit bijzondere bouwwerk is vernoemd naar de architect die het gebouw ontwierp, Alessandro Antonelli. Oorspronkelijk was het bedoeld als een synagoge, maar door onenigheid over het ontwerp werd deze functie al snel van de kaart geveegd. De bouw kwam zelfs even stil te liggen, maar uiteindelijk werd besloten om er een monument voor koning Vittorio Emanuele II en de Italiaanse eenwording van te maken. Toen het net af was, was de Mole het hoogste bouwwerk ter wereld. Dat is het nu niet meer, maar het is nog altijd letterlijk en figuurlijk een van de hoogtepunten van Turijn, mede door al die heerlijke filmverleidingen die de toren huisvest.

3 Eataly
Hoewel het een supermarkt is, zou je het bijna kunnen aanmerken als een museum: Eataly. In 2007 opende deze eerste vestiging van Eataly haar deuren in de voormalige Carpano-fabriek. Op ruim elfduizend vierkante meter vind je hier talloze soorten kaas, vleeswaren, pasta, koffie, olijfolie, brood, (kook)boeken en culinaire cadeaus. Je kunt hier niet alleen shoppen maar ook proeven – van lekkere antipasti tot een hele maaltijd, van een snelle espresso tot un gelato.

Eataly

4 Basilica di Superga
In 1706 beloofde Vittorio Amadeo II om een basiliek ter ere van Maria te laten bouwen als Turijn werd verlost van de belegering door de Franse en Spaanse troepen. Belofte maakt schuld, dus toen dit inderdaad gebeurde, gaf Amadeo de opdracht tot de bouw van de Basilica di Superga, op een heuvel boven de stad.

Superga

Een bizarre bezienswaardigheid in de Basilica is een gedenksteen die herinnert aan de vliegramp van 1949, toen een vliegtuig door dichte mist op de heuvel neerstortte. In het toestel zaten spelers, trainers en begeleiders van de voetbalclub Grande Torino.

5 Historisch tramritje
De Basilica di Superga bereik je het makkelijkst met de rode tram (die vertrekt vanaf station Sassi). Een aanrader is ook een ritje met tram 7, dwars door het historische centrum van de stad. Helemaal in stijl, in een historisch rijtuig!

tram Turijn

De tram rijdt normaal gesproken alleen in het weekend, op zaterdag kun je tussen 9.30 en 19.30 uur elk uur opstappen, op zondagochtend geldt deze dienstregeling ook, maar op zondagmiddag vertrekt de tram elk half uur. Opstappen op dit zogenaamde museo in movimento (‘bewegende museum’) kan op het Piazza Castello. Zo leuk dat je meteen na het uitstappen nog een keer wil om de grandeur van Turijn goed op je in te laten werken!

De beste slaapplekken tijdens je stedentrip Turijn
We hebben onze favoriete accommodaties in Turijn voor je op een rijtje gezet:

*Palazzo Saluzzo Paesana
*B&B Via Stampatori
*Le Porte di Marzo
*Palazzo del Carretto
*Ettore Manni B&B
*Palazzo Bellini
*B&B Carlo Alberto
*Casa Fratti
*B&B Terres d’Aventure Suites
*Corte Realdi
*Alloggio Fronte Egizio
*Casa Olivia

Palazzo Saluzzo Paesana

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

4 reacties

  1. Jullie noemen de Salone del Gusto/Terra Madre van Slow Food niet, die dit jaar van 22 tot 27 oktober in Turijn plaatsvindt. Natuurlijk ook een geweldige reden om naar Turijn en de Piemonte af te reizen!

  2. We noemen wel meer niet bij slechts 5 niet te missen dingen in Turijn 🙂 Vanwege dit aantal hebben we gekozen voor tips waar de lezers het hele jaar door iets aan hebben, maar de Salone del Gusto is inderdaad op zichzelf al een goede reden om naar Turijn af te reizen natuurlijk!

  3. Goedemorgen wij gaan in december drie dagen Turijn paar tips waar we in groep naar toe kunnen aub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *