We reizen als het even kan op een duurzame en bewuste manier. Zo neemt Saskia meestal de trein naar Italië – met een overnachting in München om overdag te kunnen genieten van de mooie vergezichten (zie deze blogDeze link opent in een nieuw tabblad voor alle details).
Marloes kiest voor een iets snellere manier van slow travel en gaat met de nachttrein van Amsterdam via Innsbruck naar Val d’Ega (Eggental) in de regio Trentino-Alto Adige, om te zien hoe deze manier van reizen bevalt.
Marloes: ‘Het was al langere tijd een droom van me, met de nachttrein naar Italië. Het langzaam veranderende landschap, wakker worden in de bergen… Het leek me echt fantastisch!
De reis naar Val d’Ega laat deze droom uitkomen. Ik neem je graag mee op reis en vertel je meer over deze manier van slow travel.
Met de nachttrein naar Italië
Samen met een aantal andere journalisten stap ik om 19.30 uur in de NightjetDeze link opent in een nieuw tabblad naar Innsbruck, die vertrekt vanaf Amsterdam Centraal. We zoeken onze coupé: een knusse cabine met een zitje dat ‘s avonds kan worden omgetoverd tot drie slaapplekken.
We hebben zelfs de luxe van een eigen badkamer. Het is verrassend hoe slim zo’n kleine ruimte is ingericht!
Als de trein vertrekt, krijgen we als welkom een flesje bubbels. We mogen aangeven wat we morgenochtend als ontbijt willen. De komende veertien uur is dit ons rijdende hotel.
Aangezien het nog vroeg is, zijn de bedden nog ingeklapt en kunnen we comfortabel op de bank zitten terwijl we naar buiten kijken. Ondertussen kletsen we wat, maar er is ook alle tijd om lekker een boek te lezen of muziek te luisteren.
De drukte hebben we al snel achter ons gelaten. Waar ik in Amsterdam nog een sprintje moest trekken om – met mijn zware backpack – deze trein te kunnen halen, hoef ik de komende veertien uur nergens meer heen. Nog niet eerder heb ik zo’n lange treinrit gemaakt, maar het went al snel.
Een eigen slaapcoupé in de trein
Het landschap verandert langzaam als we door Nederland sporen. Over de grens in Duitsland zien we de zon onder gaan.
Rond tien uur geven we bij het treinpersoneel aan dat we willen gaan slapen en in een mum van tijd toveren ze de bedden tevoorschijn en worden ze voor ons opgemaakt. Wat een luxe!
Ik klim mijn bed in en ben erg benieuwd hoe de nacht zal zijn. Want hoe mooi het ook klinkt, reizen met de slaaptrein, het is niet voor iedereen even gemakkelijk om al treinend ook een goede nachtrust te krijgen.
Als lichte slaper heb ik moeite om in slaap te vallen, de coupé beweegt met de trein mee en er is erg veel geluid wanneer we door tunnels rijden of er een goederentrein langs komt. Goede oordopjes zijn een aanrader. Al krijg je bij vertrek ook een tasje met oordopjes én een slaapmasker.
Het is natuurlijk erg persoonlijk, want anderen kunnen juist heerlijk slapen op de cadans van de wielen.
Als we de volgende ochtend allemaal wakker zijn, worden de bedden weer ingeklapt. Terwijl het ontbijt wordt geserveerd, zien we in de verte al de eerste contouren van de bergen. Het uitzicht is echt fantastisch!
Na het ontbijt is het tijd om alles in te pakken en ons klaar te maken voor de overstap in Innsbruck. Het is enorm fijn dat we een eigen badkamer hebben maar ook als je een coupé zonder privésanitair hebt, zijn er toiletten en douches voor gezamenlijk gebruik.
Van Innsbruck naar Bolzano
In Innsbruck stappen we over op de trein naar BolzanoDeze link opent in een nieuw tabblad. Deze trein kun je zonder reservering boeken, maar het is aan te raden om wel een plek te reserveren. De trein is meestal goed druk en zonder reservering kan het zijn dat je een paar keer moet verkassen of zelfs moet staan.
Na zo’n twee uur, waarbij ik bijna onafgebroken naar buiten heb gekeken naar het landschap dat steeds bergachtiger werd, komen we aan in Bolzano.
En wat doe je als je net voor elf uur ‘s ochtends voet zet op Italiaanse bodem? Si! Snel een espresso scoren, zelfs een cappuccino kan nog!
Onze gids Artur Costaiei van IDM Südtirol wacht ons op het station op en neemt ons mee naar een van de eerste koffiebarretjes, net buiten het station. Even acclimatiseren in het zonnetje met een heerlijke caffè!
Gratis openbaar vervoer met de Südtirol Pass
Vanaf het station kun je gemakkelijk verder reizen met het openbaar vervoer. De trein- en busverbindingen in Zuid-Tirol zijn erg goed.
Wanneer je in een hotel verblijft, krijg je een Südtirol PassDeze link opent in een nieuw tabblad. Met deze pas kun je gratis gebruik maken van alle openbaar vervoer. Ideaal, want bij ons hotel kunnen we direct op de bus stappen voor wandelingen of het bezoeken van omliggende dorpen.
Ook kun je gebruik maken van de Südtirol TransferDeze link opent in een nieuw tabblad. Deze bus boek je vooraf en brengt je vanaf de grotere treinstations zoals Bolzano naar jouw bestemming.
Logeren bij Naturhotel Pfösl
Gids Artur is met de auto en brengt ons in een half uurtje naar Naturhotel Pfösl in Nova PonenteDeze link opent in een nieuw tabblad. Dit hotel sluit perfect aan bij onze slow en sustainable manier van reizen.
De filosofie van het hotel is namelijk zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te zijn. Dit vind je overal in het hotel terug, zowel in de manier waarop het hotel gerund wordt als in hoe het is gebouwd.
Deze duurzame filosofie vind je eveneens terug in het restaurant. Ze serveren alleen maar lokale producten en blinken uit in plantaardige en vegetarische gerechten, met elke avond een wisselend menu. Als aperitivo proef je onder meer hun eigengemaakte appelcider, heerlijk fris!
Vier culinaire tips in Val d’Ega
Tijdens ons verblijf dineren we een aantal keren in het hotel, maar we schuiven ook een avond aan bij Restaurant Astra in CollepietraDeze link opent in een nieuw tabblad, waar eigenaren Melanie en Gregor Vieider ons enorm in de watten leggen.
Op tafel verschijnen spectaculaire gerechten, zowel qua smaak als qua presentatie, die allemaal geïnspireerd zijn op de elementen lucht, water, aarde en vuur.
Bij microbrouwerij NoppbräuDeze link opent in een nieuw tabblad in Nova Ponente, die gerund wordt door Jochen en Constanze Bauder, een Duits koppel dat acht jaar geleden naar Italië emigreerde, proeven we van hun bijzondere bier. Ze zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend en brouwen het bier met respect voor de omgeving en de natuur.
Ze zijn klein begonnen maar hebben inmiddels zo’n acht verschillende soorten bier. Proeven kan in het proeflokaal of lekker op het terras. Je kunt hier elk moment van de dag een biertje uit de koelkast halen, ook wanneer er even niemand aanwezig is. Een perfecte stop tijdens een wandeling of fietstocht dus!
Trek gekregen? Schuif dan aan bij Ristoro S. ElenaDeze link opent in een nieuw tabblad, eveneens in Nova Ponente, voor traditionele bergkost zoals knödelDeze link opent in een nieuw tabblad en KaiserschmarrnDeze link opent in een nieuw tabblad. Neem als voorafje zeker even een kijkje in het naastgelegen kerkje, met prachtige fresco’s.
Tot slot genieten we de laatste avond van veganistische gerechten bij Biohotel SteineggerhofDeze link opent in een nieuw tabblad, waar sinds 2021 volledig vegan wordt gekookt. Na al die heerlijke avonden is het jammer om na vier dagen de nachtrein terug naar Amsterdam te nemen en de bergen langzaam achter het raampje van de coupé te zien verdwijnen.
Gelukkig duurt de reis lang genoeg om lekker weg te dromen bij alle nieuwe ervaringen in Val d’Ega. Eenmaal in Amsterdam wil ik meteen weer een retourtje naar de bergen boeken, maar dan net als Saskia overdag, om geen enkel beeld van de bergen te missen…’
Lijkt mij een geweldige reis te zijn geweest.