Hoewel we in Zuid-Tirol ook hebben genoten van risotto en pasta, wordt de traditionele primo hier gevormd door knödel: balletjes gemaakt van oud brood gemengd met bijvoorbeeld kaas, spinazie of Tiroler speck.
Tijdens een bezoek aan Praag aten we ooit aardappelknödel, die niet in de smaak vielen – dus we werden niet direct enthousiast van de knödel-keuze in Zuid-Tirol. Deze balletjes waren echter meer dan smakelijk. Diep in hun hart zijn de inwoners van deze regio immers Italianen, dus koken kunnen ze – ook met knödel!
Bij het eten komt de Italiaanse aard van de bevolking altijd mooi naar boven. Net als bij de pasta eet je de knödel alleen met een vork. Niet alleen omdat dit volstaat voor een primo, maar ook en vooral omdat met een mes een knödel in stukjes snijden ten strengste verboden is. Volgens onze ober snijd je dan namelijk recht in het hart van de kok… Au!
Er passeerden verschillende knödel-variaties de revue, maar die met kaas vielen het meest in de smaak. Die delen we graag met jullie, althans – het recept. De voorgeschotelde knödel gingen tot de laatste kruimel op.
Wat heb je nodig?
Voor vier tot zes personen heb je nodig: 1 kilo witbrood | ½ theelepel zout en peper |een halve ui | 2 x 150 gram kaas (twee verschillende soorten, bijvoorbeeld Edammer, gorgonzola of formaggio grigio/Graukäse, de regionale specialiteit) | 1 eetlepel plantaardige olie | boter | een kwart liter melk | 4 eieren | 50 gram peterselie, fijngehakt | 3 eetlepels bloem | 60 gram Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe maak je de knödel?
Snijd het brood in kleine blokjes. Meng de broodblokjes in een grote kom met het peper en zout. Pel en snipper de ui. Snijd de beide soorten kaas in kleine blokjes.
Verwarm een beetje boter en de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui. Voeg de melk toe en warm even mee. Giet het melk/uimengsel over de blokjes brood. Voeg de eieren, kaas en peterselie toe en kneed alles goed door elkaar. Meng er ten slotte de bloem door en kneed nogmaals goed door.
Maak van het brood/kaasmengsel balletjes ter grootte van een flinke golfbal en kook deze circa tien minuten. Smelt in een ander pannetje 80 gram boter goudbruin. Laat de knödel even uitlekken en serveer ze met de botersaus en de geraspte Parmezaanse kaas.
Dit typisch Zuid-Tiroolse recept is afkomstig uit het boek Echt Südtirol – 85 Rezepte aus der Bergbauernküche van Mali Höller, vol met heerlijke specialiteiten uit dit bijzondere stukje Italië.