Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

DoGa – de nieuwe fietsroute van de Dolomieten naar het Gardameer

Fietsfanaten opgelet! In het noorden van Italië stap je op de pedalen voor de nieuwe fietsroute DoGa, van de Dolomieten naar Riva del Garda. Over een afstand van 110 kilometer fiets je van de bergen naar het Gardameer.

DoGa – op de fiets van Val di Sole naar Riva del Garda
DoGa is de afkorting voor Dolomieten – Garda, het begin- en het eindpunt van deze fietsroute. Je start in Malè, in de Val di Sole. De finish ligt ruim honderd kilometer verderop, in Riva del Garda, aan de noordkant van het Gardameer.

Tijdens de eerste kilometers geniet je van prachtig uitzicht op de rotsachtige Brenta Dolomieten. Je fietst over secundaire wegen en boswegen in het westelijke deel van Trentino door vier alpiene valleien en over drie bergpassen richting de olijfgaarden die het Gardameer omringen.

Van de 110 kilometer gaat iets minder dan de helft over geasfalteerde secundaire wegen. Je fietst 25 kilometer over echte fietspaden, 14 kilometer over hoofdwegen en 20 kilometer over bospaden en onverharde wegen. De route is zo ontworpen dat elke fietser deze kan volgen en zijn eigen tempo kan kiezen, liefst met een gravel- of trekkingfiets.

Trappend langs waterwegen
Tijdens de hele DoGa-route geniet je van de onvergetelijk schoonheid van Trentino, van natuurlijke landschappen tot charmante dorpjes, van de steile hellingen van de Dolomieten tot de glooiende heuvelachtige landschappen rondom het Gardameer.

Water vormt een constant thema tijdens je tocht. Je fietst onder meer door het natuurpark Adamello-Brenta, volgt de loop van de Sarca-rivier die de bergvalleien met het landelijke landschap van Bleggio en Lomaso rond Comano Terme verbindt.

Tijdens het laatste stuk van de route trap je door glooiende heuvelachtige landschappen bezaaid met olijfbomen. De route voert langs het Lago di Tenno met zijn turquoise wateren, om vervolgens af te dalen naar de oevers van de noordzijde van het Gardameer.

Meer informatie over de route vind je op de speciale website voor de DoGa-route. Langs de route zijn er voldoende fietsenmakers/-winkels te vinden, evenals genoeg dorpjes voor een culinaire / sanitaire stop.

Bij het ontwerp van het fietspad is veel belang gehecht aan de mogelijkheid om de reis volledig duurzaam te maken. Het startpunt, Malè, ligt aan de spoorverbinding Trento-Malè-Mezzana, die ook door Mezzocorona loopt.

De nieuwe app Mowibike brengt alle fietsdiensten in de Val di Sole in kaart, inclusief 3D-kaarten, routestatus in realtime en live volgen om altijd je positie te zien.

Ronda Piccola – Riva del Garda
Ben je wel in voor een fietstocht maar is 110 kilometer wat teveel van het goede? Dan is de Ronda Piccola een aanrader!

Deze route is 31 kilometer lang; de kortste afstand van de legendarische Bike Marathon, een niet te missen onderdeel van het Bike Festival in Riva del Garda. De Ronda Piccola is geschikt voor goed voorbereide fietsers of e-bikers die geen hekel hebben aan steile hellingen.

De route heeft iets meer dan duizend meter hoogteverschil, met aanzienlijke hellingen, zowel bergop als bergaf, die in sommige secties meer dan twintig procent kunnen bereiken. Het oppervlak verandert ook vaak, van asfalt naar beton naar boswegen.

De Ronda Piccola begint in het hart van Riva en doorkruist de plaatsen Varone (waar de gelijknamige watervallen zijn), Cologna, Gavazzo en Tenno. Vanuit Tenno volg je een onverharde weg naar Ville del Monte.

Bij het beklimmen is het uitzicht op het Gardameer en de vlakte die door de lokale bevolking Busa wordt genoemd echt uniek. Vervolgens bereik je het Lago di Tenno; een oase van rust met kristalhelder turkoois water en ongerepte bossen.

Via Bastiani en Vedesè trap je naar Sella di Calino, waar de Ronda Piccola het hoogste punt bereikt, op 1.037 meter. Hierna keer je terug naar Vedesè, over makkelijke paden, tot aan Rancio. Dan daal je af naar Novino, langs een oud muilezelpad richting Varignano, vanwaar je terugkeert naar Riva del Garda.

Via deze link vind je meer informatie over de Ronda Piccola (en ook over de Ronda Grande en de Ronda Extrema, mocht je nog meer uitdaging zoeken).

Nog meer mooie fietsroutes in Italië
Benieuwd naar nog meer mooie fietsroutes in Italië, bijvoorbeeld in de heuvels van Toscane, pittoreske dorpjes rondom de meren of  in de Dolomieten? Fietsvakanties.nl biedt een fietsavontuur voor iedereen. Bijna alle fietsvakanties in Italië zijn geschikt voor recreatieve en licht geoefende fietsers. Er zijn een paar groepsreizen maar het merendeel is individueel.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *