Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

3x culinair genieten in Riva del Garda

Riva del Garda, aan het noorden van het Gardameer, is een droomplek voor fietsers, watersporters en wandelaars. Het heeft bovendien veel te bieden op culinair vlak. We geven je vandaag drie tips om je sportieve vakantie een culinair tintje te geven.

Leon d’Oro
Een must visit als je in Riva bent: het historische restaurant Leon d’Oro. Het verhaal van dit bijzondere etablissement start al in 1938, toen dit restaurant zijn deuren opende. Toentertijd waren ze vooral gespecialiseerd in zeevruchten, nu zijn ze gericht op lokale specialiteiten.

Elena streek neer in het klassieke interieur voor een uitgebreide lunch, te beginnen met tartare di carne salada con crostini: een tartaar van gezouten vlees met krokant brood.

Vroeger was het zouten van vlees een van de weinige manieren om het te kunnen bewaren, maar nu wordt het beschouwd als een ware delicatesse. Het is uitgegroeid tot een regionale specialiteit. Besprenkeld met de frisse olijfolie uit Riva del Garda wordt de smaak nog verfijnder en krijgt het gerecht meer diepgang.

Na deze smaakvolle start zijn we klaar voor het hoofdgerecht, wederom een lokale specialiteit. Bigoi alle sarde del Lago di Garda e pomodorini confit: een holle pasta (zoals bucatini) met sardines uit het Gardameer en gekonfijte tomaatjes. Leon d’Oro staat onder andere bekend om het gebruik van zoetwatervissen uit het Gardameer en dit gerecht is daar het perfecte voorbeeld van.

Je vindt Leon d’Oro aan de Via Fiume 28 in Riva del Garda. Je kunt er ook een appartement huren.

Agraria
Na deze heerlijke pranzo in stijl brengen we een bezoek aan het op korte afstand van Riva del Garda gelegen Agraria. Hier vindt onder andere de productie plaats van de olijfolie die we zojuist hebben geproefd bij de tartare di carne salada.

De olijven voor deze productie komen van de boeren uit Riva, Torbole, Arco, Tenno en Dro. Deze omgeving heeft een bijzonder klimaat door de aanwezigheid van het Gardameer, waardoor je zowel olijfbomen als palmbomen ziet liggen. Veel families uit de omgeving komen hier om van hun eigen kleine oogst olijfolie te laten persen.

De olijfolie van Agraria is vernoemd naar de wereldwijde noordelijke grens, 46 graden noorderbreedte, van het gebied waar het klimatologisch gezien mogelijk is om op traditionele wijze olijfolie te produceren. Deze grens loopt dwars door de provincie Trentino heen, net ten noorden van Riva del Garda.

Je kunt hier genieten van een uitgebreide proeverij van olijfolie, kaas, vleeswaren en andere lokale producten. Ook is er een markt met hoge kwaliteit verswaren van lokale producenten. Zeer de moeite waard, mits je nog ruimte in de koffer(bak) hebt voor al dat lekkers…

La Colombera
Om deze culinaire dag in stijl af te sluiten, brengen we een bezoek aan La Colombera, aan de voet van de Monte Brione. Daar krijgt Elena een uniek kijkje achter de schermen, waar ze de carne salada en filetto di trota in agrodolce (forel in bitterzoete marinade) aan het marineren zijn.

Om de carne salada te maken, wordt rundvlees (van het achterwerk van de koe) in een grote ton gelegd. Daar voegen ze 3,1% van het totaal gewicht aan vlees aan zout toe, samen met rozemarijn, salie, knoflook, peper en jeneverbessen. Drie weken lang wordt het vlees dagelijks gekeerd en dan is het klaar om te eten, zowel rauw als gegrild.

Natuurlijk mogen we ook proeven van deze lekkernijen, op het sfeervolle terras onder de wijnranken. We beginnen met een duo van twee voorgerechten: carne salada nostrana con scaglie di Grana Trentino (het befaamde gezouten vlees met Grana (kaas) uit Trentino) en filetto di trota in agrodolce con polentina brustolita (de hier gemaakte forel met gegrilde polenta).

Als hoofgerecht genieten we van de specialiteiten van het huis: tagliatelle al ragù di coniglio (tagliatelle met een saus van konijn) en risotto alle mele e speck (risotto met appel en spek). De avond wordt opgeluisterd door gezellige Italiaanse muziek van een live band. Als dat geen recept is voor een perfecte zomeravond…

Je kunt bij La Colombera (dat je vindt aan de Via Rovigo 30 in Riva del Garda) behalve lekker eten ook logeren. Een prachtige locatie als uitgangspunt voor een vakantie aan het Gardameer, tussen de olijfboomgaarden op de Monte Brione…

Twee extra tips
Nog meer culinair genieten? Tips van de locals: drink een aperitivo bij Ristorante Nuovo 900 (aan de Via Gazzoletti 8) en geniet van een gelato van Gelateria Eta Beta (aan de Via Disciplini 14).

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *