Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek het noorden van het Gardameer

Vandaag nemen we je mee naar de noordelijke oevers van het Gardameer. We bezoeken Riva del Garda en Torbole sul Garda, trekken de bergen in naar Canale di Tenno en aanschouwen het natuurwonder van Cascata Varone. Reis je met ons mee?

Riva del Garda
Riva del Garda ligt aan de noordelijke zijde van het Gardameer, in een gebied dat bekend staat om zijn sportieve karakter. Zowel op het land als in het water is hier veel te beleven. Het ademt de maritieme sfeer die je aan de oevers van het Gardameer verwacht.

Het Piazza III Novembre vormt het centrum van Riva. De Torre Apponale (uit 1555!) waakt over het plein en de haven, die in de zomermaanden bruist van gezelligheid en een wandeling meer dan waard is. Klim echter ook omhoog; op vierendertig meter hoogte krijg je een waanzinnig panorama over Riva en omstreken voorgeschoteld.

Voor een ontspannen middag breng je een bezoek aan het Sabbioni-strand. Volg het wandelpad langs de haven richten het oosten en je komt er vanzelf langs.

In de namiddag komt iedereen samen op het Piazza Cesare Battisti. Struin langs de winkels met een gelato in de hand, aanschouw het levendige plein vanaf een bankje tussen de keuvelende nonni of breng een bezoek aan het Museo Alto Garda in La Rocca del Riva, het middeleeuwse kasteel aan het plein.

Je vindt er alles wat met de geschiedenis van Riva te maken heeft, zoals archeologische vondsten uit de omgeving en schilderwerken van lokale kunstenaars. Vanaf de bovenste verdieping van dit museum heb je bovendien een schitterend uitzicht op het meer.

Vanmiddag delen we nog een aantal heerlijke culinaire tips in Riva del Garda, voor een heerlijke avond aan het meer.

Torbole sul Garda
Als je vanuit Riva del Garda op de fiets stapt en richting het oosten rijdt, ben je binnen een mum van tijd in Torbole, een pittoresk vissersdorpje net achter de Monte Brione. Maak een wandeling door de haven met zijn kleurrijke bootjes of ga op zoek naar de mooie schilderingen in de passages van het oude centrum.

Cirkel vanuit het centrum langs de bordjes met ‘Belvedere’ omhoog en je wordt getrakteerd op een spectaculair uitzicht over het meer en de Monte Brione.

In de zomer vermaak je je hier ook goed aan de waterkant, waar veel watersportwedstrijden worden georganiseerd. Culinair genieten doe je bij het sublieme Ristorante La Terrazza, waar we je in deze blog al een voorproefje van geven.

Tip: vanuit Torbole fiets je langs de rivier de Sarca in zo’n twintig minuten naar Arco, een aanrader volgens de locals. Wij hebben het alvast toegevoegd aan onze wensenlijst.

Canale di Tenno en Lago di Tenno
De haarspeldbochten ten noordwesten van Riva del Garda brengen je naar Tenno. Het middeleeuwse dorp Canale di Tenno maakt deel uit van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië.

Canale di Tenno heeft slechts veertig inwoners. Kunstenaars bezoeken Canale di Tenno in grote getalen om het historische, ongeschonden karakter. Huizen versierd met fresco’s, smalle straten, kleine pleintjes en prachtig behouden huizen.

Het dorp werd na de Eerste Wereldoorlog verlaten en pas weer nieuw leven ingeblazen toen Giacomo Vittone in de jaren zestig verliefd werd op het dorp en La Casa Degli Artisti stichtte. Vandaag de dag is Canale di Tenno een centrum van cultuur en historie, een inspirerende omgeving voor creatievelingen.

Op de gevels vind je lokale recepten, zoals deze voor een saus die bij polenta gegeten wordt. In het dorpje worden vaak historische evenementen georganiseerd.

Als je nog wat verder de bergen in rijdt, kom je vanzelf langs het Lago di Tenno. Het adembenemend blauwe water en de groene omgeving maken dit tot een ware natuuroase. Je kunt hier zwemmen, kajakken, suppen en zonnebaden.

In droge periodes komen er kleine eilandjes tevoorschijn waardoor je naar het midden van het meer kunt wandelen. Op loopafstand van het meer bevindt zich ook een fijne camping.

Op de terugweg naar het dal passeer je het dorp Pranzo. Een dorp met zo’n bijzondere naam (pranzo is namelijk Italiaans voor lunch) trekt direct onze aandacht. Het ontstaan van dit dorpje heeft echter helemaal niets te maken met een feestelijke lunch. Op de plek waar nu het Lago di Tenno ligt, was ooit een dorp te vinden dat werd verwoest door een instortende berg. God zou de ongelovigen inwoners hebben gestraft. Door de overlevenden werd aan de andere kant van de vallei een nieuw dorp gebouwd, dat Pranzo werd genoemd.

Parco Grotta Cascata Varone
Op korte afstand van Riva is een ander natuurwonder te beleven, bijzonder voor jong en oud. In het Parco Grotta Cascata Varone vind je immense watervallen, verscholen in grotten. In twintigduizend jaar tijd is er door erosie een kloof ontstaan, waarin het water – afkomstig uit het acht kilometer verderop gelegen Lago di Tenno –  maar liefst honderd meter naar beneden klettert. Tussen Tenno en de grotten draagt de rivier de naam Magnone, na de val van honderd meter gaat het water verder als de rivier de Varone.

Het park bestaat uit de grotta inferiore en de grotta superiore: een lager en een hoger gelegen grot. Het ontstaan van een waterval wordt zelden geassocieerd met het ontstaan van een kloof van dit formaat, dat is wat deze plek zo uniek maakt. Laat je betoveren door de overweldigende kracht van de natuur (en vergeet vooral je regenponcho niet)!

Je kunt Cascata Varone bereiken met bus 1 vanuit Riva del Garda.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *