Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Raggiolo – een versteend bergdorpje waar alles ophoudt én begint

Raggiolo (1)Raggiolo

Een klein dorpje van steen,
een doolhof van de ziel,
een plek om te verdwalen,
een dimensie waarin we onszelf terug vinden

Dit gedichtje beschrijft perfect de sfeer die hangt in het middeleeuwse dorpje Raggiolo, dat amper zestig inwoners telt. Van boven op de berg kijkt het als versteend uit over de Casentino-vallei, waar de rivier de Arno zijn oorsprong vindt. Als je het centrale pleintje oploopt, word je als het ware geraakt door de eeuwenoude historie die dit dorpje, hoe klein ook, rijk is. Boerentradities, adellijke vetes en dorpse rebellie; het maakt allemaal deel uit van dit dorpje dat door de jaren heen trots stand heeft gehouden.

Borgo-dei-Corsi (10)Raggiolo (5) Raggiolo (8) Raggiolo (15)

Als je in het donker de berg op rijdt, richting Raggiolo, zie je aan je rechterhand ineens een slanke, stenen brug opdoemen die erg veel aan de duivelse brug van Borgo a Mozzano doet denken. De fabelachtige sfeer wordt versterkt door de kerkklok die bij aankomst herhaaldelijk slaat en daarmee lijkt te zeggen: ‘Het is laat, zoek beschutting en vraag de waard om proviand.’

Er brandt een warm en uitnodigend licht achter de deuren van Il Convivio dei Corsi, het enige restaurantje in het dorp. Heerlijke gerechten gaan gepaard met goede wijn en al snel worden de oogleden zwaar. De waard komt met een oplossing: in dit eeuwenoude dorp is er namelijk een albergo diffuso aanwezig, oftewel een hotel dat verspreid door het dorp te vinden is.

De steile straatjes worden geflankeerd door huisjes die volledig uit steen bestaan. Bij een aantal van die huisjes hangt de sleutel verleidelijk te bungelen in de deur, die prachtige, sfeervolle en uiterst comfortabele appartementen blijkt te verhullen. We bevinden ons in de prachtige albergo diffuso Il Borgo dei Corsi. Buiten is het stil, de sterren glinsteren aan de hemel en binnen gaat het licht uit. Sogni d’oro a Raggiolo. 

Raggiolo (14)Raggiolo-Nicola-Lanese (11) Raggiolo-Nicola-Lanese (8) Raggiolo-Nicola-Lanese (6) Raggiolo-Nicola-Lanese (5) Raggiolo-Nicola-Lanese (4) Raggiolo-Nicola-Lanese (3) Raggiolo-Nicola-Lanese (1)foto’s: Nicola Lanese

Raggiolo ligt op 750 meter hoogte tegen de berg Pratomagno aan. Het wordt omringd door bossen vol kastanjebomen en een van de hoofdactiviteiten was dan ook het tot meel vermalen van kastanjes. Dit werd gedaan in een speciale molen, die na een wandeling over een bospaadje nog steeds te bereiken is. Onderweg kom je langs de droogruimte waar een vuur de kastanjes helemaal uitdroogde voordat ze werden vermalen.

De oude traditie wordt nog steeds in ere gehouden. Begin november vindt er een waar kastanjefestival plaats. Tijdens ‘Raggiolo: Incanti d’Autunno’ geniet je nog meer van de kleuren, smaken en tradities van dit dorpje in de Pratomagno Casentinese.

Een wandeling over de bergpaden wordt gevolgd door een lunch met alles op basis van kastanje: een broodje van kastanjemeel met worst en stracchino (een soort smeerkaas), lasagne di castagne, varkenspoot bereid in bier en kastanje en toe – je raadt het al – gepofte kastanjes. De rest van de dag staat in het teken van allerlei activiteiten, met onder ander het traditionele kastanje malen met klompen en een bezoek aan het kastanjemuseum. ’s Avonds is er natuurlijk een heerlijk diner bestaande uit gerechten op basis van… kastanje.

Raggiolo (4) Raggiolo (6) Raggiolo (7) Raggiolo (9) Raggiolo (10) Raggiolo (13)

Prachtige dorpjes als La Verna, Camaldoli en Poppi liggen bij Raggiolo in de buurt. Arezzo ligt slechts op een half uurtje rijden en zo kan een bezoek aan Raggiolo mooi deel uitmaken van een dag of wat dwalen in de Casentino-vallei. Er loopt ook een fietspad van het dorp helemaal tot aan Pisa, dwars door Toscane, in het spoor van de Arno.

Raggiolo (2) Raggiolo (3) Raggiolo (11) Raggiolo (12)

Tutto finisce qui, tutti inizia qui,’ zoals de burgemeester van Raggiolo, vol van zijn geboortedorpje, sprak. En hij heeft gelijk: de weg houdt hier op en het leven begint hier. Stoppen en stilstaan, om het leven even helemaal ten volle te kunnen beleven.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *