Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Visdomini – B&B vol kunst in Pietrasanta

Michelangelo wandelde door de straten van Pietrasanta, toen hij er verbleef om persoonlijk de blokken marmer te keuren die hij zou gebruiken voor de façade van de San Lorenzo in Florence – die overigens nooit voltooid is en nog altijd zonder marmeren jasje door het leven gaat.

Saskia trad in de voetsporen van deze Toscaanse kunstenaar en verkende Pietrasanta, een kleurrijk stadje aan de Toscaanse kust, vol met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars.

Saskia: ‘Op de hoek van de Via Stagio Stagi staat het huis waar Michelangelo het contract tekende. Het is een kleurrijk huis met een opvallende marmeren plaquette die de herinnering aan zijn bezoek weergeeft: ‘In questa casa Michelangelo Buonarroti il 10 marzo 1518 in presenza di Donato Benti architetto e scultore fiorentino stipulava il primo contratto per la facciata del S. Lorenzo a Firenze’.

Aan de andere kant van deze straat schuilt nóg een adresje dat je als kunstliefhebber niet mag overslaan: Palazzo Visdomini, een luxe bed & breakfast waar elk hoekje is gevuld met een uniek kunstwerk. Maar dat niet alleen: de B&B ademt ook een heerlijke gastvrijheid. Andrea en Chiara zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt en geen enkele vraag of wens is hen teveel.

Zo kun je bijvoorbeeld ook laat inchecken als je pas laat landt op het vliegveld van Pisa. Chiara geeft ons met een warme glimlach de beste tips voor boetieks, kunstenaars, galeries en restaurants (en reserveert ze ook graag een tafel).

Bij terugkomst in de B&B of bij het ontbijt informeert ze altijd even of alles naar wens was. Zo heb je bijna het idee dat je bij markies Ernesto Umberto Dazzini Visdomini logeert, die hier ooit woonde, in plaats van in een bed & breakfast.

Alle ruimtes in het palazzo ademen een sfeer van vroeger, met authentieke meubels die perfect combineren met alle, grotendeels moderne kunstwerken. Er zijn vier luxe suites (van elk ongeveer vijftig vierkante meter), een loftsuite en een ruime tweepersoonskamer (van circa vijfentwintig vierkante meter). Elke suite is anders ingericht, maar ze zijn allemaal even warm en comfortabel.

Suite D’Annunzio
Saskia logeerde twee nachtjes in de Suite D’Annunzio, die is gewijd aan de grote Italiaanse dichter Gabriele D’Annunzio. De hemel en de zee, door hem zo mooi beschreven, zijn dankzij alle tinten blauw in deze suite nooit ver weg en dankzij de authentieke meubels waan je je bijna bij de dichter op bezoek. Aan elk detail is aandacht besteed en dat zie én voel je!

De suite ligt op de tweede verdieping en heeft een ruime woonkamer met comfortabele banken en televisie, een kleine keukenhoek, een grote slaapkamer met een bed om in te verdrinken en een badkamer waar je doucht en je tanden poetst tussen het Carrara-marmer.

Suite Carducci
Ook deze suite draagt de naam van een dichter, Giosuè Carducci, die werd geboren in de Val di Castello, niet ver van Pietrasanta. De comfortabele suite ligt op de eerste verdieping van het palazzo en biedt uitzicht op de tuin. Naast een grote slaapkamer is er een ruime woonkamer en een marmeren badkamer met bad.

Suite Michelangelo
Natuurlijk mag een suite die is vernoemd naar de grote marmermeester niet ontbreken. Deze suite ligt op de tweede verdieping van het palazzo en bestaat uit een grote slaapkamer, een woonkamer, een kleine keuken en een badkamer (met bad) met marmer uit Carrara.

Suite Leopoldo II
In deze suite logeer je bij een van De’ Medici-telgen, Leopold II. Binnen bewonder je talloze moderne kunstwerken, terwijl je naar buiten kijkend de warmrode daken van Pietrasanta ziet. Ook deze suite, die op de eerste verdieping ligt, heeft een grote slaapkamer, een woonkamer, een kleine keukenhoek en een badkamer (met douche).

Suite Botero
De loft van Palazzo Visdomini draagt de naam van Botero, een van de grootste hedendaagse kunstenaars die vaak exposeerde in Pietrasanta en er tot zijn dood op 15 september 2023 ook woonde.

Vanuit de loft, die op de derde verdieping ligt, heb je prachtig uitzicht over de heuvels rondom het stadje en de Rocca di Sala, het oude fort dat over Pietrasanta waakt.

Camera Duse
Naast de suites heeft Palazzo Visdomini ook nog een eenvoudiger kamer (met ruime badkamer), vernoemd naar Eleonora Duse. De kamer, die op de begane grond ligt, ademt de stijl van eind negentiende eeuw.

Een groene oase
Op de begane grond is er een gezamenlijke woonruimte, een kleine veranda (waar je ook kunt ontbijten), een woonkeuken en een kleine binnentuin, met limoen- en mandarijnbomen, rozen en een klein zwembad. Ook in deze groene oase van rust vind je een aantal mooie kunstwerken. Bij mooi weer kun je ook buiten in de tuin ontbijten.

Een uitgebreid ontbijt voor je op pad gaat
De authentieke keuken met prachtige schouw verandert elke ochtend in een ontbijtwalhalla, met een tafel die bijna bezwijkt onder al het lekkers: vers brood, vleeswaren, verschillende soorten kaas, chocolade- en koffiebroodjes, croissantjes, vers gebakken cake, taarten, vers fruit (van aardbei en meloen tot frambozen en bramen), yoghurt… Op verzoek krijg je ook een gebakken ei, roerei of een spiegelei.

Je kunt lekker lang genieten van een heerlijk begin van de dag, voor je al het moois in Pietrasanta en omgeving gaat verkennen. Dat kan makkelijk te voet, maar wie wat verder weg wil, naar Marina di Pietrasanta en Camaiore of naar Carrara bijvoorbeeld, kan ook gebruikmaken van een van de fietsen van Palazzo Visdomini.

Logeren bij Palazzo Visdomini
Ook logeren bij dit artistieke adresje? Je vindt Palazzo Visdomini aan de Via Stagio Stagi 83 in Pietrasanta. Via deze link check je de beschikbaarheid en de kosten voor een heerlijk verblijf in deze B&B.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *