Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Fietsen in Toscane – fijne tips van Rudi Rides

Dit voorjaar was Rutger van Rudi Rides in Toscane, een van de Italiaanse regio’s waar het hart van iedere fietser sneller van gaat kloppen. Hij organiseerde daar een fietsvakantie met onder meer prachtige routes langs de cipressen en over de strade bianche.

Hij neemt je graag mee op pad en geeft tips hoe je zelf een mooie fietsroute kunt uitstippelen in Toscane.

Strade bianche rondom Asciano en Arbia

Rutger: ‘Als je aan fietsen in Toscane denkt, denk je meteen aan de strade bianche, de ‘witte straten’ met grind en gravel. Het mooie is dat je hier niet per se een gravelbike voor nodig hebt.

Tijdens onze groepsreis was het voldoende om een bandbreedte van achtentwintig millimeter te hebben op een racefiets. We hebben geen enkele lekke band gehad.

Wil je met een trekkingfiets (al dan niet elektrisch) de strade bianche bedwingen, dan is dat in principe ook geen enkel probleem.

Dat je op gravel kunt rijden, betekent niet dat je overal kunt fietsen. Let hier goed op. Een van de mooiste stukken, dat ook goed te doen is voor elke fietser, is de gravelstrook van Monteroni d’Arbia naar Asciano in de Crete Senesi, via San Martino in Grania. Vergeet dan vooral niet te stoppen bij Bar Pasticceria Fontani in Monteroni.

Ga je onvoorbereid op pad en fiets je ‘zomaar’ een stuk gravel dan kun je voor verrassingen komen te staan, zoals een river crossing of meer singletrackachtige paden.

Langs fotogenieke cipressenlanen

Er is weinig meer Toscane dan een lange laan met aan weerszijden donkergroene cipressen. Prachtig om op de fiets tussen de cipressen door te trappen, al is het vaak nóg mooier om ze vanuit de verte te zien opduiken.

Natuurlijk kun je hier en daar even afstappen voor een foto, maar ook de ‘mentale’ foto’s die je opslaat, zullen je altijd bijblijven.

De beste cipressenlanen om te fietsen zijn die bij Castello di Leonina: op ruim drie kilometer ten zuidoosten van treinstation Arbia, die bij Radi, ten westen van Monteroni d’Arbia, van zuid naar noord, en die bij Casa Nuova, een heel stuk zuidelijker, ten zuiden nog van Montepulciano.

Door de wijngaarden in de Chianti

In de Chianti-driehoek, grofweg tussen Siena, Arezzo en Florence, denk je aan rode wijn. De fietsroutes in deze streek zijn weer compleet anders dan de glooiende landschappen tussen de cipressen.

Een van mijn favoriete stops is Pasticceria Gelateria Sampoli & Lapis in Radda in Chianti. Dit is een heel fietsvriendelijk dorp met alle faciliteiten voor fietsers. De plaatselijke VVV heeft allerlei fietsroutes uitgestippeld.

Radda ken je misschien ook van L’Eroica, een toertocht op de racefiets, waarbij het verplicht is dat zowel je fiets, accessoires als kleding ‘klassiek geïnspireerd zijn’. Zo moet je fiets voor 1987 gemaakt zijn. In deze blog lees je er meer over.

Rondreis door Chianti – start in de heuvels van Florence

Dit is een fietsvakantie die populair is onder veel stellen en vriendengroepen die meegaan met Rudi Rides. Er zijn allerlei variaties mogelijk.

Je begint in de heuvels van Florence, waar je verblijft in een prachtige B&B met zwembad. In vijf tot acht etappes fiets je van plek naar plek. Het bagagevervoer kan uiteraard geregeld worden, maar deze kun je ook zelf meenemen. Hoe je zo licht mogelijk reist lees je via deze link.

Olijfboomgaarden, de Ponte Buriano en Anghiari

Tijdens de eerste etappe fiets je de heuvels van de Chianti over en ga je via Castiglion Fibocchi naar Arezzo. De fietstocht voert voornamelijk door olijfboomgaarden en een beetje bos. Er zijn pittige klimmetjes te vinden die je onderweg kunt aandoen, zoals dat naar Donnini.

Je kunt ervoor kiezen om in Arezzo te verblijven of juist kiezen voor een landelijke plek waar naast het ontbijt ook het diner wordt geserveerd. Vergeet voordat je Arezzo binnenkomt niet over de Ponte Buriano te fietsen.

Ten oosten van Arezzo ligt Anghiari, een van de borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpjes van Italië. Een mooie uitdaging voor fietsers!

De weg die je hieronder ziet afgebeeld, bereikt namelijk percentages tot twintig procent! Kun jij dit aan of fiets je liever om het dorp heen met gemoedelijkere hellingen?

Daarnaast zijn er bosrijke klimmen in de buurt. Het Lago Montedoglio is een prachtig bergmeer ten noorden van Anghiari.

Fietstochten in de Crete Senesi

Na twee tot drie etappes is het even gedaan met de bossen, wijnvelden en olijfboomgaarden en bereik je een opener landschap. Na een tijdje zie je plotseling het cipressendecor voor je opduiken.

Iets ten zuiden van Siena heb je de Crete Senesi. In april en mei nog groen, later in het jaar zie je vooral de aardetinten. Er zijn verschillende asfaltwegen en gravelstroken van Siena tot Montepulciano mogelijk.

Als je ritten van honderd kilometer maakt, kun je aardig wat zien in een dag en helemaal van Arbia naar Montepulciano (en terug) fietsen – met uiteraard een lekkere lunch tussendoor.

Een dagje naar Siena of San Gimignano

Vergeet ook niet een dagje Siena mee te pakken. In Siena is fietsen niet aanbevolen, niet alleen vanwege de drukte maar ook vanwege de vele steile straatjes die niet op verkeer berekend zijn. Ga er bijvoorbeeld op een rustdag heen met de taxi.

Een andere aanrader voor je vrije dag is San Gimignano, waarna een beklimming in de Valle d’Elsa ook nog aan het programma kan worden toegevoegd. Je kunt hier in de buurt verblijven of meer richting Poggibonsi. Dan kun je de laatste etappe eenvoudig via Radda in Chianti weer terugfietsen naar Florence.’

Wil je de hulp van een professional inschakelen?

Met de tips in dit artikel en de nodige skills met routeplannen via Routeyou of Komoot kom je een heel eind. Neem je daarnaast je eigen bagage mee op de fiets? Dan is het goed zelf te plannen.

Als je het comfort van bagagevervoer wil en iemand die met de bezemwagen achter je aan fietst, dan kun je enkele lokale taxiservices vragen. Dit kan echter aardig prijzig worden als je vijf tot zes keer bagage moet laten vervoeren.

Mocht je geen tijd hebben of niet de skills bezitten om dit te organiseren, dan kun je Rutger van Rudi Rides om hulp vragen . Het bijkomende voordeel is dat je zowel in de voorbereiding als op reis de beschikbaarheid hebt over een persoonlijke reisagent.

Bij vragen of problemen wordt het Italiaanse netwerk ingeschakeld en kun jij van je vakantie blijven genieten.

Als je vragen hebt naar aanleiding van deze blog kun je Rutger een e-mail sturen. Wil je op de hoogte blijven van gratis dagtochten in Nederland, gratis GPX-routes (ook in Italië) en het laatste nieuws, dan kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief van Rudi Rides.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *