Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Locanda Le Isole – een eiland van rust in de Mugello

Terwijl Saskia en Merle over Sicilië trekken en Willemijn de geheimen van de risotto ontdekt in Piemonte, ging Sophie op onderzoek uit in Toscane. Ze ontdekte een wel heel bijzondere plek, Locanda Le Isole, die ze vandaag met ons deelt.

ISOLE EST-044

‘De ruige streek Mugello, in het noordoosten van Toscane, staat onder andere bekend om de talloze koeien die een groot deel van Italië van melk voorzien. De grasrijke omgeving, de weidse weiden en het heuvelachtige landschap zijn de ideale bodem voor de mucche die sinds jaar en dag ‘de witte motor’ produceren.

De glooiende heuvels waar Toscane voornamelijk bekend om staat, neigen in de Mugello meer naar grove bergen. Dit verrassende wilde landschap is het Utopia voor de sportliefhebber. Wandelen, mountainbiken, paardrijden, watersporten aan het meer van Bilancino en zelfs autoracen kan in dit nog redelijk onontdekte deel van Toscane.

Het oudste internationale racecircuit van de wereld ligt midden in de Mugello. De baan van Ferrari is wereldwijd bekend, mede door de motor Grand Prix die er jaarlijks wordt georganiseerd. Zelf een rondje racen kan op de openlucht-kartbaan die binnen het circuit ligt. Tijdens het rijden hoor je om je heen de brullende motoren tegen de bergen galmen, waardoor het lijkt of je zelf ook met driehonderd kilometer per uur de bocht door scheurt.

Locanda Le Isole + Garfagnana 033

De Mugello wordt ook wel de tuin van Florence genoemd, aangezien dit groene gebied op slechts een half uurtje met de trein of auto van deze prachtstad ligt. De cultuurliefhebber is hier dus helemaal op zijn plek en kan zijn hart ophalen door de leukste dorpjes in de directe omgeving te bezoeken.

Scarperia is hier een mooi voorbeeld van. Dit schattige dorpje ontleent zijn naam aan het Italiaanse woord scarpa, dat schoen betekent. Aangezien het aan de voet van de Apennijnen ligt, is het simpelweg Scarperia genoemd.

Locanda Le Isole + Garfagnana 004 Locanda Le Isole + Garfagnana 005

Het streng ogende Palazzo dei Vicari staat imposant aan het dorpsplein. De vorm doet sterk denken aan het Palazzo Vecchio in Florence en de voorgevel is een lust voor het oog door de wapens van alle vicarissen die er ooit in hebben gewoond. De binnenkant is prachtig versierd met allerlei fresco’s uit de renaissance waar je even stil voor blijft staan.

Locanda Le Isole + Garfagnana 027

Scarperia staat verder bekend om de vele messenmakers die er te vinden zijn. Loop binnen in een van de vele winkeltjes en als je geluk hebt, zie je misschien wel een scherpe slijper aan het werk.

Dorpjes als Scarperia zijn alomtegenwoordig in de Mugello. Deze streek ligt echt vol met schatten die je niet in één dag allemaal kunt ontdekken. Lekker de tijd nemen om alles op je gemakje te bezoeken kan vanaf Locanda Le Isole.

Locanda Le Isole + Garfagnana 035

Dit is eigenlijk een klein dorpje waar je volop vakantie kunt vieren, maar dat verre van een vakantiedorp is. De zeven boerenhuizen die tot comfortabele accommodaties zijn getransformeerd vormen de enige bebouwing in de omgeving. Naast het restaurant en de receptie van Locanda Le Isole dan.

Verder is er niks. Geen winkel, geen wegen, geen drukte. De bergweg die je al kronkelend naar Le Isole leidt, houdt daar ook op. De enige manier om je verder te bewegen is te voet of op de fiets, diep het bos in achter het kluitje huizen. Er zijn vier mountainbikes beschikbaar voor de tijdelijke bewoners van Le Isole.

Rust is het sleutelwoord voor deze unieke locatie. Je hebt je eigen huisje midden in de natuur. Je deelt het terrein, inclusief zwembad, met slechts een handjevol andere vakantiegangers en de vogels die hun mooiste aria’s ten gehore brengen. 

Eten kan lekker buiten voor je eigen huisje (een van de huisjes heeft zelfs een eigen pizzaoven!) of in het restaurant. Laat de picknicktafel dus af en toe voor wat hij is en geniet van de cucina Mugellana die bekend staat om haar tortelli di patate (met aardappel gevulde pasta).’ Sophie mocht al even voorproeven van al het lekkers dat uit de keuken van Le Isole wordt getoverd.

‘Als de rust je even teveel wordt, kun je lekker gaan shoppen in de designer outlet van Barberino of gaan zwemmen in het meer van Bilancino. Als je een dagje aan het meer doorbrengt, krijg je als gast van Le Isole bij Bahia Café gratis ligstoelen en een parasol aangeboden.

Bij de outlet, de restaurants aan het meer en op het racecircuit krijg je vanuit Le Isole tien procent korting. Maar het grootste cadeau is toch wel de bijzondere omgeving. Van Le Isole ga je meteen houden – voor altijd!’

Je vindt Locanda Le Isole aan de Via di Cavallico 139 even buiten Scarperia. Voor meer informatie kun je contact opnemen via 0039-0558406119 / 0039-3355329528 of via info@leisolemugello.com.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *