Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De koepel van Semifonte – een kleine kopie van de Duomo van Florence

Kijk niet gek op als je al toerend door de Chianti ineens een koepel ziet opduiken die verdacht veel lijkt op de koepel van de Duomo in Florence. Je bent niet verdwaald, wees gerust, hier staat een miniatuurversie van de koepel van Brunelleschi

Een replica van de koepel van Florence
Ooit was Semifonte een welvarend vestingstadje, dat naar de zin van de stad Florence iets té groot en té welvarend werd. Daarom besloten de Florentijnen om Semifonte in 1202 met de grond gelijk te maken. Bovendien besloten de Florentijnen dat er op de plek van het vroegere Semifonte niets maar dan ook niets meer gebouwd mocht worden.

Nu staat er op kruising van de Strada Provinciale 50 en de Via San Donnino een prachtig gedenkteken, de Cappella di San Michele Arcangelo Semifonte, een kapel die vier eeuwen na de tragische gebeurtenissen werd opgericht.

Op de achthoekige kapel rust een koepel die een exacte replica is van de koepel van de Duomo in Florence, want de Florentijnen wilden wel nog altijd hun stempel op deze plek drukken. De koepel is acht keer zo klein als Brunelleschi’s meesterwerk, maar minstens zo indrukwekkend, zo midden in het Toscaanse landschap.

Klein detail: in de bol boven op de koepel zit een kogelgat, veroorzaakt door een Duitse scherpschutter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat hebben ze in Florence dan weer niet…

Cappella dei Pesci
Als je geen genoeg kan krijgen van het maken van foto’s van de kapel bij het vroegere Semifonte, rijd dan vanuit Badia a Passignano nog even door, naar de Cappella dei Pesci (Strada di Greve 9, Badia a Passignano).

De kapel is vernoemd naar het wonder van de vissen. Dit wonder deed zich voor in 1050, toen paus Leo X op bezoek kwam bij de monniken in de abdij van Badia a Passignano (waar je dit schitterende Laatste Avondmaal van Domenico Ghirlandaio kunt bewonderen).

Ter gelegenheid van dit hoge bezoek gingen een paar monniken vissen bij de bron van Camugnana, een paar kilometer van de abdij, waar echter nog nooit een vis gezien was. Wonder boven wonder vingen de kloosterlingen echter twee grote snoeken, die ze vol trots opdienden aan de paus.

Maar het water had meer bijzondere kwaliteiten dan plotseling vissen tevoorschijn toveren. Het zou vele ernstig zieken hebben genezen, onder wie priester Jacopo Mindria da Bibbiena, die als dank in 1510 dit kapelletje liet bouwen.

Wijn proeven in de buurt
Als je door de Chianti toert, moet je onderweg natuurlijk stoppen om wijn te proeven. Dat kan in de buurt van Semifonte bijvoorbeeld bij Castello della Paneretta, het mooiste wijnkasteel van de Chianti, of bij Fattoria di Montefiridolfi.

Nog meer toer- en proeftips vind je in de uitgebreide Chianti-route die we voor je hebben uitgestippeld. Onderweg geniet je van schitterende vergezichten, van een rondleiding door een wijngaard en uiteraard van een goed glas wijn in een van de vele cantina’sBuon viaggio!

Bestel onze wijnroute in de Chianti voor € 6,95

Deze Ciao tutti route is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail, een link om de route te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, je laptop, smartphone of tablet) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *