Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Castello della Paneretta – het mooiste wijnkasteel in de Chianti

We doorkruisten al vaak hele delen van de Chianti, maar nog nooit stuitten we op zo’n mooi wijnkasteel als tijdens ons laatste bezoek. Marita Bruins nam ons mee naar Castello della Paneretta.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (1)

Het kasteel pronkt in Barberino Val d’Elsa, hoog op een heuvel die bij helder weer prachtig uitzicht biedt op groene heuvels vol cipressen en op de markante torens van San Gimignano. Bij aankomst onthult de langzaam openschuivende poort een robuust kasteel, omringd door een schitterende tuin.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-2 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-3 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-4 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-5

Het kasteel werd gebouwd na de Slag bij Montaperti, waar de inwoners van Florence en Siena ten strijde trokken om de grenzen van hun grondgebied ter discussie te stellen. De toren stond er al (die dateert waarschijnlijk uit de negende eeuw) en rondom deze toren bouwde men het huidige kasteel.

Circa zeventigduizend liter Chianti Classico

Eromheen een uitgestrekt landgoed, dat in totaal ruim driehonderd hectare bestrijkt. Hiermee is Paneretta een van de grootste agrarische bedrijven in de Chianti. Het grootste deel van het grondgebied wordt bedekt door bossen. Slechts ongeveer vijfentwintig hectare wordt gebruikt voor wijngaarden, waarvan elk jaar circa zeventigduizend liter Chianti Classico wordt gemaakt.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-7 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-8Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-9 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-11

Wijn van Sangiovese en Canaiolo

Er worden bijzonder mooie wijnen gemaakt, voornamelijk op basis van Sangiovese en Canaiolo-druiven. De Chianti Classico en de Chianti Classico Riserva hebben een verhouding van negentig procent Sangiovese en tien procent Canaiolo, maar de verrassende Terrine IGT heeft bijvoorbeeld een verhouding van vijftig procent Sangiovese en vijftig procent Canaiolo.

De druiven voor deze wijn worden apart gefermenteerd, waarna ze gemengd worden en twaalf tot veertien maanden rijpen in houten vaten en vervolgens nog eens twaalf maanden in de fles.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (2) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (3)Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (5)

Bijzonder zijn ook de Rosato (van honderd procent Canaiolo) en de Vin Santo (zeventig procent Trebbiano en dertig procent Malvasia del Chianti). De druiven worden allemaal met de hand geplukt.

In de jaren dat er ook nog laat geoogst kan worden, maakt men ook een honderd procent Sangiovese (de Quattrocentenario IGT), die voor het eerst werd gemaakt ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van het kasteel.

Spectaculaire fresco’s

We mogen een kijkje nemen in de wijnkelders, maar voordat we daar aanbelanden staan we ademloos te kijken naar de fresco’s op de plafonds van de galerij die langs de binnenplaats loopt. Che spettacolo!

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12a Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12b

Deze fresco’s zijn in de zestiende eeuw aangebracht en stralen nog altijd in hun natuurlijke setting, zonder ooit gerestaureerd te zijn. Magnifico! We kunnen niet ophouden met kijken en foto’s maken en zien steeds weer andere kleurrijke details.

Schatkamer vol vaten wijn

Uiteindelijk dalen we af naar de schatkamer, een kleine kelder vol enorme eikenhouten vaten en meer dan tweehonderd barrique waarin de wijn geduldig rijpt. Het is er fris in vergelijking met de warmte buiten; de temperatuur wordt er namelijk continu op achttien graden gehouden. Zo gedijt de wijn het beste, iets wat je zelf kan proeven in de mooie salon boven.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (1) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (2) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (3) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (4)

De mooie Paneretta-wijnen gaan vergezeld van smakelijke salumi, vleeswaren, en kazen. Proef zeker ook van de olijfolie uit eigen keuken, die net zo zorgvuldig gemaakt wordt als  de wijn.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (4)

Ook proeven bij Castello della Paneretta?

Je vindt Castello della Paneretta aan de Strada della Paneretta 35 in Barberino Val d’Elsa (Monsanto, Florence). Voor een rondleiding inclusief proeverij kun je van maandag tot en met vrijdag reserveren via 0039-0558059003 of via winetasting@paneretta.it.

Nog meer wijntips in Italië

In Vinissimo – Alles over Italiaanse wijn hebben we de meest bijzondere regionale wijnen (en druiven)  op een rijtje gezet, met tal van proeftips. We tippen niet alleen fijne adresjes waar je naar hartenlust kunt proeven, maar hebben ook een aantal fijne wijnroutes voor je uitgestippeld. In ruim vierhonderd pagina’s proef je de beste wijnen van heel Italië…

Ciao-tutti-Special-25-Vinissimo-Alles-over-Italiaanse-wijn

Bestel Ciao tutti Special Vinissimo

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Een reactie

  1. Heb het zelfde gedaan in Umbrië: wijn leren proeven en zelfs nog leren drinken. Ervaring van m’n leven om het maar te zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *