Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castello della Paneretta – het mooiste wijnkasteel in de Chianti

We doorkruisten al vaak hele delen van de Chianti, maar nog nooit stuitten we op zo’n mooi wijnkasteel als tijdens ons laatste bezoek. Marita Bruins nam ons mee naar Castello della Paneretta.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (1)

Het kasteel pronkt in Barberino Val d’Elsa, hoog op een heuvel die bij helder weer prachtig uitzicht biedt op groene heuvels vol cipressen en op de markante torens van San Gimignano. Bij aankomst onthult de langzaam openschuivende poort een robuust kasteel, omringd door een schitterende tuin.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-2 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-3 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-4 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-5

Het kasteel werd gebouwd na de Slag bij Montaperti, waar de Fiorentini en de Senesi ten strijde trokken om de grenzen van hun grondgebied ter discussie te stellen. De toren stond er al (die dateert waarschijnlijk al uit de negende eeuw) en rondom deze toren bouwde men het huidige kasteel.

Eromheen een uitgestrekt landgoed, dat in totaal 309 hectare bestrijkt. Hiermee is Paneretta een van de grootste agrarische bedrijven in de Chianti. Het grootste deel van het grondgebied wordt bedekt door bossen. Slechts ongeveer 25 hectare wordt gebruikt voor wijngaarden, waarvan elk jaar circa 70.000 liter Chianti Classico wordt gemaakt.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-7 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-8Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-9 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-11

Er worden bijzonder mooie wijnen gemaakt, voornamelijk op basis van Sangiovese en Canaiolo-druiven. De Chianti Classico en de Chianti Classico Riserva hebben een verhouding van 90% Sangiovese en 10% Canaiolo, maar de verrassende Terrine IGT heeft bijvoorbeeld een verhouding van 50% Sangiovese en 50% Canaiolo. De druiven voor deze wijn worden apart gefermenteerd, waarna ze gemengd worden en twaalf tot veertien maanden rijpen in houten vaten en vervolgens nog eens twaalf maanden in de fles.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (2) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (3)Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (5)

Bijzonder zijn ook de Rosato (van 100% Canaiolo) en de Vin Santo (70% Trebbiano en 30% malvasia del Chianti). De druiven worden allemaal met de hand geplukt. In de jaren dat er ook nog laat geoogst kan worden, maakt men ook een 100% Sangiovese gemaakt (de Quattrocentenario IGT), die voor het eerst werd gemaakt ter gelegenheid van het vierhonderdjarig bestaan van het kasteel.

We mogen een kijkje nemen in de wijnkelders, maar voordat we daar aanbelanden staan we ademloos te kijken naar de fresco’s op de plafonds van de galerij die langs de binnenplaats loopt. Che spettacolo!

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12 Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12a Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-12b

Deze fresco’s zijn in de zestiende eeuw aangebracht en stralen nog altijd in hun natuurlijk setting, zonder ooit gerestaureerd te zijn. Magnifico! We kunnen niet ophouden met kijken en foto’s maken en zien steeds weer andere kleurrijke details.

Uiteindelijk dalen we af naar de schatkamer, een kleine kelder vol enorme eikenhouten vaten en meer dan tweehonderd barrique waarin de wijn geduldig rijpt. Het is er fris in vergelijking met de warmte buiten; de temperatuur wordt er namelijk continu op 18 graden gehouden. Zo gedijt de wijn het beste, iets wat je zelf kan proeven in de mooie salon boven.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (1) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (2) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (3) Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-6 (4)

De mooie Paneretta-wijnen gaan vergezeld van smakelijke salumi, vleeswaren, en kazen. Proef zeker ook van de olijfolie uit eigen keuken, die net zo zorgvuldig gemaakt wordt als  de wijn.

Castello-della-Paneretta-Chianti-Toscane-wijn (4)

Je vindt het Castello della Paneretta aan de Strada della Paneretta 35 in Barberino Val d’Elsa (Monsanto, Florence). Voor een rondleiding inclusief proeverij (die € 25,- p.p. kost) kun je van maandag tot en met vrijdag reserveren via 0039-0558059003 of via winetasting@paneretta.it. Wie langer van de sfeer van het landgoed wil genieten, kan ook verblijven op de agriturismo die op het terrein is gevestigd.

Nog meer wijntips
In Vinissimo – Alles over Italiaanse wijn hebben we de meest bijzondere regionale wijnen (en druiven)  op een rijtje gezet, met tal van proeftips. We tippen niet alleen fijne adresjes waar je naar hartenlust kunt proeven, maar hebben ook een aantal fijne wijnroutes voor je uitgestippeld. In ruim 400 pagina’s proef je de beste wijnen van heel Italië…

Ciao-tutti-Special-25-Vinissimo-Alles-over-Italiaanse-wijn

Bestel Ciao tutti Special #25 Vinissimo – Alles over Italiaanse wijn voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Heb het zelfde gedaan in Umbrië: wijn leren proeven en zelfs nog leren drinken. Ervaring van m’n leven om het maar te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *