Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Twee verborgen pareltjes in Toscane: de Chiesetta di San Pierino en de San Frediano in Camugliano

Het is een van de meest iconische beelden van Toscane: de Cappella della Madonna di Vitaleta in de Val d’Orcia, een prachtige stenen kapel omringd door cipressen, die elk jaar opnieuw duizenden keren op de foto wordt gezet.

Chiesetta di San Pierino – Camugliano

In de provincie Pisa is ook zo’n magische plek te vinden: de Chiesetta di San Pierino in Camugliano (Ponsacco), een fotogeniek kerkje geflankeerd door cipressen.

Over het kerkje is helaas weinig bekend. Het werd halverwege de vijftiende eeuw gebouwd, maar tegenwoordig ligt het al jarenlang leeg.

Het stuk van de Strada Statale 439 (SS439) tussen Volterra en Ponsacco maakte ooit deel uit van de weg die Volterra in de tijd van de Etrusken verbond met Pisa. Vandaag de dag loopt de weg verder naar Pontedera (waar het Museo del Piaggio, het Vespamuseum, te vinden is) en Lucca.

Enkele tientallen meters verderop (achter de boerderij) ligt overigens nog een klein kerkje, dat is gewijd aan San Sebastiano (door de locals meestal San Bastiano genoemd). Een aantal jaar geleden werd dit kerkje iets verplaatst om de grote rotonde aan te kunnen leggen, waardoor het helaas zijn mooie aanzien verloren heeft.

Waar vind je de Chiesetta di San Pierino?

Je vindt de Chiesetta di San Pierino aan de Via Camugliano 49 in Camugliano di Ponsacco, in de provincie Pisa (zie deze link op Google Maps). Let wel op: het kerkje bevindt zich op privéterrein. Je kunt het vanaf de openbare weg mooi fotograferen. Het kerkje is van binnen helaas niet te bezichtigen.

San Frediano in Camugliano

Nog iets verder door ligt de San Frediano in Camugliano, die in 1586 werd gebouwd in opdracht van markies Matteo Botti.

Volgens documenten uit het archief van de kerk zou paus Pius IX de San Frediano hebben bezocht toen hij in 1857 Volterra bezocht.

De portico heeft drie bogen waaronder een standbeeld van de Madonna prijkt, dat hier in 1954 werd geplaatst. De campanile, klokkentoren, dateert uit 1760.

Het interieur is vrij eenvoudig, maar je bewondert er wel een Madonna met Kind tussen San Frediano en Petrus, van de hand van niemand minder dan Angelo Bronzino.

Nog meer mooie plekken in de provincie Pisa

Vier je vakantie in de provincie Pisa? In dit artikel delen we twintig afwisselende tips voor een heerlijke vakantie in deze Toscaanse provincie, van het Vespamuseum in Pontedera tot fotogenieke cirkels rondom Volterra, van een pastafabriek in een charmant burchtdorpje tot een kleurrijke muurschildering van Keith Haring in het centrum van Pisa.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *