Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Het hondje dat waakt over het strand van Mondello

Hoe heerlijk het is om aan het einde van de middag even langs de zee in Palermo te flaneren, na een paar dagen struinen door de warme stad wilden we ook wel even een dagje écht naar zee. Dat kan vanuit Palermo onder meer in Mondello, zo’n tien kilometer ten noordwesten van de stad, aan de baai tussen de Monte Gallo en de Monte Pellegrino in.

Mondello-strand-Palermo (9)

Tussen deze bergen schittert een blauwe baai met een twee kilometer lang zandstrand. Het grootste gedeelte van die twee kilometer wordt ingenomen door kleurrijke parasols en zonnebedjes, die je per dag, week of zelfs voor de hele zomer kunt huren.

Mondello-strand-Palermo (1) Mondello-strand-Palermo (2) Mondello-strand-Palermo (6)

Wij namen plaats onder de zonnig gele parasols met daarop zowel de Italiaanse als de Belgische vlag, een verwijzing naar Mondello Immobiliare Italo Belga, de huidige naam van de vroegere Les Tramways de Palerme. Deze Italiaans-Belgische maatschappij zorgde er begin twintigste eeuw voor dat het vissersdorpje Mondello vanuit Palermo met de tram bereikbaar werd.

Mondello-strand-Palermo (4) Mondello-strand-Palermo (5)

Dit heeft mede bijgedragen aan de populariteit van de badplaats; ineens konden veel meer Palermitanen een dagje naar het strand. Mondello werd een mondaine badplaats, iets waar de talrijke Liberty-villa’s nog aan herinneren.

Inmiddels is de tram echter verleden tijd en bereik je Mondello vanuit Palermo met bus 806. Na een warme rit is niets heerlijker dan de frisse zeelucht diep inademen en je voeten trakteren op een zandbad en een wandeling langs de zee.

Kijk vanaf je strandbedje in elk geval goed naar de berg die Mondello aan de rechterzijde ‘bewaakt’. Deze berg is namelijk net een liggend hondje, die met zijn neus tussen zijn poten over het strand lijkt te waken. Zijn oren hangen naar beneden; in volledige ontspanning.

Mondello-strand-Palermo (8) Mondello-strand-Palermo (11)

Geen verkeerde houding voor een dagje in de zon; wij werden er in elk geval net zo loom van als het ‘hondje’ zelf. Pas na een paar uurtjes lezen, luieren en zwemmen maakten we ons op voor een verkenningstocht door Mondello zelf.

Mondello-strand-Palermo (12)

We slenterden – net als honderden Italianen – over het dorpsplein met de fontein met de zeemeermin, langs talloze restaurantjes, langs de oude toren die ooit dienst deed als tonnara, naar het badhuis dat in alles Jugendstil ademt. Ook hier wapperen zowel de Italiaanse als de Belgische vlag, maar bijzonderder zijn de vissen die mooi tegen de blauwe lucht afsteken.

Mondello-strand-Palermo (7) Mondello-strand-Palermo (3)

Voor we weer terug reizen naar Palermo, trakteren we onszelf op een aperitivo bij L’Ombelico del Mondo, de leukste strandtent van Mondello – met uitzicht over het hondje dat nog steeds over ons waakt.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *