Download gratis de Ciao tutti app!

Syracuse – de mooiste stad van de antieke wereld

Als we Cicero moeten geloven, was het Siciliaanse Syracuse de mooiste stad van de hele antieke wereld. Die schoonheid vind je nu vooral in de wijk Ortygia, het oude centrum van Syracuse dat op een schiereiland in zee ligt. Hier blijf je foto’s maken. Je vindt er de grote kathedraal, verschillende mooie kerken en palazzi en fijne restaurants.

Een fotogenieke plek in deze wijk is de Fontana di Diana, op het Piazza Archimede. Diana, de Griekse godin van de jacht, was tijdens de Griekse overheersing de beschermheilige van Ortygia. In het bassin spetteren ook de zeenimf Aretusa, de riviergod Alfeo en vier meermannen, half mens, half vis.

Syracuse-Fontana-Diana-fontein (1) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (2)
Het water voor de fontein is afkomstig van een bron die net als de zeenimf Aretusa heet. Deze bron ligt in de bergen, en om de fontein te bereiken moet het water van de bron onder de zee door. Net als de zeenimf in de legende, die vertelt dat Aretusa in het water van Alfeo zou hebben gebaad. Alfeo was stiekem verliefd op Aretusa en wilde haar dan ook in zijn netten strikken. Daar voelde Aretusa niets voor; ze vluchtte, onder de zee door, naar Ortygia. Hier veranderde Diana haar in een zoetwaterbron, waarin Alfeo zich mocht uitstorten…

Syracuse-Fontana-Diana-fontein (3) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (4) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (5)

Ook zonder deze mythe is de fontein een van de mooiste plekjes in Syracuse. Een schitterend samenspel van beeldhouwkunst (van de hand van Giulio Moschetti), water en zonlicht!

Syracuse-Fontana-Diana-fontein (6) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (7) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (8) Syracuse-Fontana-Diana-fontein (9)

Nog meer Sicilië-tips
Nog veel meer tips voor Syracuse en alle andere pareltjes aan de oostkust van Sicilië vind je in onze Ciao tutti Special Sicilië – Spektakel aan de oostkust.

Bestel Ciao tutti Special #24 Sicilië, spektakel aan de oostkust voor € 5,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *