Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Casa VerbaVolant – een bed & breakfast voor boekenliefhebbers in Syracuse

Ben je net als wij dol op boeken, typemachines, letters, fonts en alles dat met lezen en schrijven te maken heeft? Dan is Casa VerbaVolant de perfecte bed & breakfast voor een bezoek aan de Siciliaanse stad Syracuse, volgens Cicero ‘de mooiste stad van de wereld’.

Kleurrijk eerbetoon aan schrijvers en typemachines

De recent geopende bed & breakfast bestrijkt de vijf verdiepingen van een achttiende-eeuws palazzo in Ortigia, het oude stadshart van Syracuse, op slechts een paar stappen van de Duomo. Eenmaal over de drempel stap je binnen in een wereld vol verhalen.

Eigenaren Fausta en Elio runnen samen een kleine maar fijne uitgeverij, Edizioni Verba Volant. Ze houden met hart en ziel van boeken, van verhalen, van woorden – en dat is in elke ruimte terug te zien.

Verdeeld over de verschillende verdiepingen van het palazzo hebben ze drie kamers (Hermes, Olivetti en Triumph), een suite (Remington) en vier appartementen (Baskerville, Bodoni, Garamond en Gill Sans) ingericht, allemaal met een eigen badkamer.

Elk appartement heeft een keukenhoek (met oven, magnetron, pannenset en koffiemachine), een kleine bibliotheek en een schrijfhoek. Daarnaast is er een bibliotheek voor gezamenlijk gebruik, een kleine winkel (met originele schrijfwaren, zeepjes in de vorm van een typemachine en kaarten) en een ontbijtruimte.

De kamers en appartementen zijn vernoemd naar soorten typemachines en de schrijvers die hier letter voor letter hun meesterwerken op hebben getikt. Natuurlijk is er in elke kamer ook een antieke typemachine te vinden, net als in de gemeenschappelijke ruimten. Als gast mag je ze gebruiken, voor een brief, een gedicht, een vakantieherinnering of wie weet wel (het begin van) een roman…

In de bibliotheek vind je een grote collectie boeken, ook voor de kleinste gasten. Na een dag struinen door de stad kun je je hier even terugtrekken om (voor) te lezen.

Liefde voor letters

Kamer Olivetti (ca. achttien vierkante meter) dankt zijn naam natuurlijk aan het wereldwijd bekende Italiaanse typemachinemerk Olivetti. De kamer is tegelijkertijd een eerbetoon aan de Italiaanse schrijver Italo Calvino, die een omvangrijk oeuvre op zijn naam heeft staan. Je volgt zijn voorbeeld op de antieke Lettera22.

Kamer Triumph (ca. 1achttien vierkante meter) is vernoemd naar de Duitse schrijfmachines. Je vindt er veel werken van de Britse schrijver Ian Fleming, de geestelijk vader van James Bond. Wie buiten een van Flemings boeken wil lezen, kan kiezen uit twee balkons, met uitzicht op de barokke Jezuïetenkerk.

Suite Remington (ca. vijfenveertig vierkante meter) is gewijd aan authentieke Amerikaanse typemachines, waaronder een Remington uit de jaren vijftig, en aan Agatha Christie, die met Hercule Poirot en Miss Marple twee onvergetelijke personages creëerde.

In de kamer vind je een reeks van haar gialli, spannende boeken, in verschillende talen. Je duikt ermee in het comfortabele bed of strijkt neer op het fijne terrasje met uitzicht op Piazza Duomo en Porto Grande.

Appartement Baskerville (ca. vijfenveertig vierkante meter) dankt zijn naam aan de Britse typograaf John Baskerville, die het gelijknamige lettertype bedacht. Fausta en Elio vertellen je ter plekke graag over de namen achter de andere kamers en appartementen.

Liefde gaat ook door de maag

Naast ruime, inspirerende kamers biedt Casa VerbaVolant ook een heerlijk ontbijt, met Siciliaanse lekkernijen (van brioches al tupo tot mini-cassata’s). Van verhalen alleen kun je immers niet leven, dus Fausta en Elio zorgen er elke dag opnieuw voor dat je met een goed gevulde maag op ontdekkingstocht kunt in Syracuse.

Via deze link vind je al onze tips voor je verblijf in deze verrassend leuke stad. Breng ook zeker een bezoek aan de kleurrijke markt van Ortigia.

Logeren bij Casa VerbaVolant in Syracuse

Wil je ook genieten van de gastvrijheid van Casa VerbaVolant? Je vindt de bed & breakfast aan de Via Landolina 30 in Syracuse. Op de website van Casa VerbaVolant vind je alle details (inclusief tarieven). Direct boeken? Je vindt Casa VerbaVolant via deze link ook op Booking.com.

Voor meer informatie kun je ook een e-mail sturen naar booking@casaverbavolant.it of bellen naar 0039-3483030474.

foto’s: Casa VerbaVolant

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *