Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste stranden aan de oostkust van Sicilië

In sommige steden aan de Siciliaanse oostkust kun je na het bewonderen van kerken en kathedralen en na het slenteren door smalle steegjes heerlijk zonnen op een fijn strand en een duik in zee nemen zonder dat je daarvoor in de auto hoeft te stappen. We tipten eerder bijvoorbeeld al Isola Bella voor de kust van Taormina.

De meeste mooie stranden liggen echter in the middle of nowhere, omgeven door prachtige natuur. Daarom tippen we in deze blog een aantal prachtige plekjes die je aan de oostkust van Sicilië kunt vinden – dan kun je voorbereid op pad.

We beginnen ten zuiden van Taormina, met het strand San Marco, dicht bij de monding van de Alcantara-rivier, op de grens van de provincies Messina en Catania. De mooiste ervaring is een frisse duik op de plek waar het zoute zeewater zich mengt met het zoete water van de Alcantara.

Iets zuidelijker strekt het fijne zandstrand van Marina di Cottone zich uit, met zowel strandtenten als stukken waar je vrij je handdoek neer kunt leggen. Dit stukje kust ligt aan de voet van het natuurgebied rondom de rivier Fiumefreddo, met prachtige wedlands.

Het mooiste decor biedt wellicht het strand van Santa Tecla, met schitterende lavarotsen voor de kust en een robuuste zestiende-eeuwse wachttoren op een in zee uitstekende rots. Drukker is het op het strand van Palaia, een van de bekendste en meest bezochte stranden van Catania. Het is een lang en breed zandstrand meteen ten zuiden van de stad.

Foce del Simeto, aan beide zijden van de monding van de rivier Simeto, behoort tot een beschermd natuurgebied. Het is er heerlijk toeven als je van rust en ruimte houdt.

Het dorpje Brucoli ligt op een klein schiereiland dat van het eiland gescheiden is door een lang kanaal dat in de loop der eeuwen door de Porcaria is uitgesleten. De steile rotskust verbergt heel wat mooie zeegrotten. Je kunt er de hele dag van zand en zee genieten, met als afsluiting een bord vol verse vis bij Stravento, aan het strand.

Het helderblauwe water Capo Santa Croce ligt niet ver van Augusta, aan de voet van de vuurtoren. Vooral in de grotten is de kleur blauw spectaculair!

Op het schiereiland Magdalena, ten zuiden van de Porto Grande (‘Grote Haven’) van Syracuse schittert het zandstrand van Punta della Mola je tegemoet. Met alleen kliffen om je heen, lig je hier heerlijk beschut. In de buurt van Syracuse is ook het strand van Arenella een aanrader, in een kleine baai zodat je lekker beschut kunt zonnen en zwemmen.

Fontane Bianche is een van de beroemdste baaien van heel Sicilië, met een schitterend halvemaanvormig zandstrand. Als je niet beter weet, waan je je hier op een Caribisch eiland.

Iets verder zuidelijker ligt La Pineta del Gelsomineto, dat veel rustiger is dan de beroemde buur en minstens zo mooi. Het strand, dat ook wel La Marchesa di Cassibile wordt genoemd, dankt zijn naam aan het grote pijnboombos dat aan het strand grenst.

Aan de kust bij Avola, het bekende wijnstadje, ligt Ferro di Cavallo, een fijn zandstrand dat wordt omgeven door agaven. Vooral voor kinderen is dit een fijne plek!

Niet ver van barokstad Noto ligt Calabernardo, een fijn zandstrand dat door een paar duinen wordt gescheiden van het binnenland. Groter, breder en bekender is het strand van Lido di Noto, waar je ook een aantal strandtenten vindt en al dan niet onder begeleiding allerlei soorten watersport kunt beoefenen. Ten zuiden van Lido di Noto brengt een fiets- en wandelpad je naar het mooie strand van Pizzuta.

Het strand van Calamosche ligt in een adembenemend mooie baai. Het is alleen over land te bereiken; je kunt er niet met een bootje over zee heen. Het maakt deel uit van het natuurreservaat Vendicari.

Iets zuidelijker aan de lagune ligt het strand van Vendicari zelf, met als achtergrond de ruïnes van een oude tonnara, tonijnfabriek, en een wachttoren. Een unieke setting!

De Riserva Naturale orientata Oasi Faunistica di Vendicari strekt zich over maar liefst vijftienduizend hectare uit, met een kustlijn van zo’n acht kilometer. Er lopen diverse wandel- en fietspaden door het natuurreservaat voor wie meer van dit prachtstukje Sicilië wil zien dan alleen de kustlijn. In deze blog lees je er meer over.

Veel minder natuurlijk maar wel gezellig is het strand van Marina di Ragusa, waar je veel strandtenten vindt. Pittoresker is het strand van Punta Secca, met het charmante dorpje en de vuurtoren als droomdecor.

Sjabica-Punta-Secca-Sicilie Punta-Secca (10)

Ken jij een fijn strand aan de Siciliaanse oostkust dat mist in deze lijst? Laat het ons vooral weten!

Nog meer tips voor je vakantie op Sicilië

Nog veel meer tips voor de oostkust van Sicilië vind je in de Ciao tutti Special Sicilië – de mooiste plekken aan de oostkust.

Bestel deze Special

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Waanzinnig mooi! Vooral Calamosche, daar wil ik graag heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *