Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Oosterse sferen in het Palazzina Cinese bij Palermo

Net buiten Palermo, in de richting van badplaats Mondello, staat het Palazzina Cinese, letterlijk vertaald ‘Chinese paleisje’. Het Palazzina Cinese ligt aan de rand van het Parco della Favorita aan de voet van de Monte Pellegrino, de ‘pelgrimsberg’ die uitkijkt over de stad Palermo en de baai bij Mondello.

Een Chinees paleis in Palermo

De eerste steen van dit opvallende bouwwerk werd gelegd aan het einde van de achttiende eeuw, in opdracht van baron Benedetto Lombardo. Het huis werd gebouwd in Chinese stijl, die in Europa erg populair was in die tijd.

Als in 1799 koning Ferdinand III in Palermo arriveert, omdat hij op de vlucht is voor de Fransen, koopt hij het huis en het landgoed van de baron en laat hij het door architect Giuseppe Venanzio Marvuglia verbouwen naar zijn huidige vorm.

Na de eenwording van Italië komt het Palazzina Cinese in handen van de familie Savoia, om vervolgens in bezit te komen van de gemeente Palermo.

Tegenwoordig is Palazzina Cinese opengesteld voor publiek. Ciao tutti’s Erwin nam er een kijkje en legde de oosterse sferen van Palazzina Cinese perfect vast, in woord en beeld.

Kleurrijk palazzo in het Parco della Favorita

Erwin: ‘Wanneer ik vanuit Palermo over de Viale del Fante rijd, zie ik aan het einde van de weg het Palazzina Cinese al oprijzen. De warme, aardse tinten van het Chinese paleisje steken fel af tegen het groen van Parco della Favorita en de blauwe lucht.

Wanneer ik op het pleintje voor het Palazzina Cinese arriveer, lijkt het wel alsof ik in een ander deel van de wereld ben beland. Net als het Palazzina Cinese zijn ook de bouwwerken rondom allemaal in Chinese stijl gebouwd.

Via de grote statige trap loop ik naar het bordes, waar de ingang is. Mijn oog valt onderweg op een prachtige zonnewijzer van marmer. Deze zal vroeger waarschijnlijk een andere plek hebben gehad, aangezien de aangegeven tijd er een uur of vier naast zit.

Het bezoek start in de ontvangsthal. De wanden zijn bekleed met stoffen panelen in Chinese stijl en je waant je dan ook direct in China.

Koninklijke slaapkamer

Aan de linkerzijde van de ontvangsthal bevindt zich de enorme slaapkamer van de koning, met een werkelijk schitterend plafond, dat is gerealiseerd door Codardi en Giuseppe Velasquez. Deze slaapkamer is met recht koninklijk te noemen.

Aan de andere zijde van de ontvangsthal is nog een kleine speelkamer met aangrenzend de eetkamer.

Het mysterie van de wiskundige tafel

Centraal in de eetkamer staat een merkwaardige eettafel, de tavola matematica, letterlijk vertaald de wiskundige tafel. Het tafelblad heeft vier ronde gaten waar precies een bord in past en in het midden is een groot vierkant gedeelte dat los staat van de rest van de eettafel.

Om erachter te komen wat zich hier precies afspeelt, moeten we met de wenteltrap één verdieping naar beneden, naar de kelder.

Aangekomen in de kelder sta ik oog in oog met het geheim achter de eettafel. De ruimte onder de eettafel stond vroeger namelijk via een ondergrondse gang in verbinding met de keuken, die zich in een bijgebouw bevond.

Deze verbinding is er helaas niet meer, maar gelukkig is de houten constructie onder de eettafel bewaard gebleven. Via deze ingenieuze houten constructie konden alle gerechten en bijbehorende drankjes naar de verdieping erboven worden gebracht en direct op tafel worden geserveerd, zonder dat het personeel de eetkamer hoefde te betreden. Deze manier van serveren zal bij de gasten van de koning zeker indruk hebben gemaakt!

De hal van de ruïnes en een bad met dolfijnen

Buiten deze bijzondere houten constructie bevinden zich in de kelder ook de hal van de ruïnes, met een prachtig trompe-l’oeil op het plafond, waarbij het lijkt of je in een ruïne staat.

Verder bewonder je hier de voormalige biljartzaal en de badkamer met een prachtig rond marmeren bad in de vloer. Let vooral op de prachtige kranen, die op dolfijnen lijken.

Via de wenteltrap aan de andere zijde van het Palazzina Cinese loop ik naar de tweede verdieping (de eerste verdieping is niet te bezichtigen; deze kamers worden tegenwoordig gebruikt als kantoren).

Op de tweede verdieping bevinden zich de appartementen van koningin Maria Carolina. Er zijn twee salons, waarvan er één schitterend is gedecoreerd in Turkse stijl, en een slaapkamer met kleedkamer.

Een wandeling door de tuin van Palazzina Cinese

Na het bezoek aan het Palazzina Cinese is het tijd om een wandeling door de tuin te maken, die begin negentiende is aangelegd. In de tuin staan diverse bankjes vanwaar ik in alle rust kan genieten van alle architectonische details van het Chinese paleisje.

De meest in het oog springende details zijn zonder meer de opvallende torentjes aan beide zijden, met spiraalvormige open trappen. Deze zijn het werk van bouwmeester Giuseppe Patricolo, al is het ontwerp waarschijnlijk van de zoon van Marvuglia, Alessandro Emmanuele.

Praktische informatie voor het Palazzina Cinese

Het Palazzina Cinese staat aan de Viale Duca degli Abruzzi 1, net buiten Palermo. Het Palazzina Cinese is gratis te bezoeken, op dinsdag tot en met donderdag van 09.00 tot 13.30 uur en op vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 18.30 uur. Op de eerste zondag van de maand is het Palazzina Cinese geopend van 09.00 tot 13.00 uur.

Het Palazzina Cinese is vanuit Palermo te bereiken met het openbaar vervoer, met bus 616 en 645, maar het gemakkelijkst kun je met de (huur)auto of (huur)scooter. Zo huurde Erwin een dag een scooter bij Mondello Rent in Palermo en combineerde hij het bezoek aan het Palazzina Cinese met een bezoek aan de badplaats Mondello en de Monte Pellegrino.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *