Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Antica Locanda Lunetta – hotel met prachtige historie in Mandas (Sardinië)

Het stadje Mandas was lange tijd het knooppunt van het treinverkeer op Sardinië. Hier kwam een aantal lijnen samen, zoals de trein naar de hoofdstad Cagliari in het zuiden en die naar Arbatax aan de oostkust. Ook de spoorlijn naar het stadje Sorgono, die wordt beschreven in het boek Sea and Sardegna van de beroemde schrijver D.H. Lawrence, vertrok vanuit Mandas.

Hier begint ook de geschiedenis van Antica Locanda Lunetta. Barbara’s overgrootmoeder Dondina runde samen met haar zus een hotel met restaurant op het station van Mandas. Dondina trouwde met een Siciliaan, Calogero Lunetta, en zette samen met hem het bedrijf voort.

In januari 1921 verbleef D.H. Lawrence met zijn vrouw Frieda in het hotel. Hij beschreef de waard als ‘een grote, vriendelijke Siciliaan met een hangsnor’. Ze dineerden en overnachtten in het hotel en reisden de volgende dag verder.

Toen Barbara nog klein was, las haar oma het verhaal vaak voor. Ze fantaseerde over de bezoekers die uit verre streken naar Mandas reisden, maar het hotel bestond helaas niet meer.

Als pasgetrouwd stel droomden Barbara en haar man Gian Luca over de mogelijkheid iets te creëren  dat alle liefde kon overbrengen die zij voelden voor hun herkomst. Niets leek natuurlijker dan de oude familiegeschiedenis voort te zetten.

Ze gingen op zoek naar een locatie die de sfeer van de oorspronkelijke Locanda Lunetta moest oproepen. De vader van Barbara, die meer dan enthousiast over het plan was, stuurde op een dag een foto van een huis dat lag verborgen in het historische centrum van Mandas, dat nauwelijks door de moderne tijd was aangeraakt. Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een nieuwe Locanda Lunetta.

Er volgden zeven intensieve jaren, waarin alle tijd, vakanties en financiële middelen werden geïnvesteerd in het opknappen van het historische pand. En het moet gezegd worden: het was alle inspanningen meer dan waard!

Het is inmiddels tien jaar geleden dat Antica Locanda Lunetta haar deuren openden. Reizigers van over de hele wereld stappen hier nu letterlijk een andere wereld binnen, door de zware eiken poort, die naar de binnenplaats voert.

Het hotel is een zeer sfeervolle plek, die je mee terug in de tijd neemt. De kamers zijn natuurlijk voorzien van alle moderne comfort, maar de kenmerkende details zijn gelukkig bewaard gebleven.

Op de binnenplaats vind je een aantal zitjes, waar je kunt genieten van een heerlijke aperitief. Als het echter nog te koud is om buiten te zitten, is het ook heerlijk vertoeven bij de openhaard in de woonkamer.

Barbara en Gian Luca helpen je graag met tips en adviezen om de omgeving te verkennen. Zo kun je een ritje maken met de Trenino Verde, het groene treintje, een bezoek brengen aan een olijfolieproducent of een cantina van een van de wijnboeren, een kijkje nemen bij een kaasmakerij of een kookworkshop volgen bij een nabijgelegen agriturismo.

Ook de nuraghe Su Nuraxi, een prehistorisch bouwwerk dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt, ligt niet ver van Locanda Lunetta en is zeker een bezoek waard.

Vakantie vieren bij Antica Locanda Lunetta? Kijk voor meer informatie en details qua beschikbaarheid en prijzen op de website van Eva Sardinia.

Wil je meer moois van Sardinië ontdekken? Antica Locanda Lunetta is ook opgenomen in de 15-daagse Fly & Drive Ontdek het Pure Sardinië, die je meeneemt naar de prachtigste plekken van het eiland.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *