Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10x kleurrijk Sardinië

In de Middellandse Zee ligt een kleurrijk eiland op je te wachten: Sardinië, Sardegna in het Italiaans. Na een overtocht met de ferry (vanuit bijvoorbeeld Genua of Piombino naar Olbia, Porto Torres of Porto Aranci) wacht er een heel nieuwe wereld op je, met ruige natuur, spectaculaire baaien, paradijselijke stranden, gezellige dorpjes en magische monumenten, waaronder de nuraghi.

In deze blog tippen we tien kleurrijke plekken die je tijdens je vakantie op Sardinië niet mag overslaan, van dorpjes vol kleur tot een kleurrijk kunstwerk van Renzo Piano, van bijzondere rode bomen tot een groen treintje dat langzaam door het Sardijnse landschap tuft…

Bosa – vissersdorp met pastelkleurige huisjes

Een van de kleurrijkste plaatsjes op Sardinië is het stadje Bosa, aan de noordwestkust. Vanaf de boogbrug uit 1871 heb je een prachtig beeld over de pastelkleurige huisjes, het kasteel bovenop de heuvel, de vissersbootjes en de statige panden aan het water, met palmbomen die zachtjes wuiven in de wind.

Wandel door de smalle straatjes naar het hoogste punt van het dorpje. Vanaf hier biedt de kleurrijke borgo een nóg mooiere aanblik dan van beneden, vanuit het haventje. Vooral in de wijk Sa Costa is het oude dorpse karakter nog altijd voelbaar.  Via deze link lees je meer over kleurrijk Bosa.

Castelsardo – een kleurrijk stukje Ligurië op Sardinië

In Castelsardo, aan de noordwestkust van Sardinië, waan je je bijna in Ligurië. Niet gek als je weet dat het plaatsje werd  gesticht door de Genuezen, die Sardinië aan het begin van de elfde eeuw in handen hadden.

Het dorp ademt de sfeer van Ligurië, met kleine, steile straatjes, tal van trappetjes en kleurige huizen, vooral in de wijk Cittadella, ook wel Casteddu genoemd, het hart van de oude stad. Al slenterend word je keer op keer verrast door een mooi hoekje of een bijzonder doorkijkje, met op veel plaatsen een adembenemend uitzicht op de haven van Castelsardo en op de azuurblauwe zee.

Carloforte – ‘het zesde dorpje van de Cinque Terre’

Carloforte ligt op het Isola di San Pietro, een eilandje voor de zuidwestkust van Sardinië. Volgens de overlevering meerde de apostel Petrus op de terugweg van Rome naar Afrika aan op het eiland, om te schuilen voor een storm. Hieraan dankt het eiland zijn naam.

Carloforte, de enige plaats op het eiland, is vernoemd naar Carlo Emanuele III, die tijdens de stichting van het stadje de koning van Sardinië was. De nieuwe eiland bewoners waren vrij om huizen te bouwen en deden dat naar voorbeeld van de dorpjes van hun thuisland, Ligurië, met kleurrijke details en een heel eigen sfeer.

Als je niet weet dat je op San Pietro bent, zou je je zomaar in Genua of een van de Cinque Terre kunnen wanen… Lees meer in onze uitgebreide blog over Carloforte.

Gouden stranden en azuurblauwe zee

Naast deze kleurrijke dorpjes kent Sardinië tal van blauwer dan blauwe baaien en baaitjes, uitgestrekte zandstranden en unieke rotsformaties. Een van de mooiste stranden is La Pelosa (Stintino). De zee is hier van een kleur blauw die bijna pijn doet aan je ogen terwijl het zand spierwit is.

Het lijkt bijna alsof je in een zwembad duikt, maar dan met dat verschil dat je omringd wordt door een prachtig landschap. Het uitzicht op het Asinara-eiland en een Spaanse toren maken het geheel compleet.

Hoe het strand trouwens aan zijn eigenaardige naam komt, is niet helemaal duidelijk. La Pelosa, ‘de Harige’, zou kunnen komen van de algen die verderop in de baai groeien. Er wordt ook wel gegrapt dat het komt van alle halfnaakte lichamen die zomers op het strand liggen…

Sant’Efisio – de kleurrijkste processie van Sardinië

Het allerkleurrijkste stukje eiland is het feest van Sant’Efisio, dat begin mei wordt gevierd in Cagliari. Een must see als je in die periode op het eiland vakantie viert – of moeten we zeggen dé reden om begin mei op Sardinië te zijn?

Het feest bestaat onder meer uit de langste processie ter wereld. Een indrukwekkende stoet eilandbewoners in kleurrijke klederdracht trekt door de straten van Cagliari, vergezeld door paarden en ossen die de mooiste karren en koetsen voorttrekken.

Een kleurrijk schaduwspel in Tempio Pausania

De wereldberoemde architecten Renzo Piano en Alvisi Kirimoto maakten voor het Piazza Faber in Tempio Pausania een kleurrijk schaduwspel, als eerbetoon aan de Italiaanse cantautore, songwriter, die zich hier graag terugtrok. Twaalf kleurrijke driehoeken van zeildoek zorgen voor een verrassend samenspel van zonlicht en schaduw.

foto: Visit-Tempio.it

Orgosolo – meer dan honderdvijftig muurschilderingen

Nog zo’n kunstig dorpje is Orgosolo, niet ver van Nuoro. Dat is niet te danken aan een modern kunstwerk, maar aan de prachtige murales, muurschilderingen, maken een wandeling door het dorp meer dan bijzonder.

De meeste muurschilderingen gaan over sociale, historische of politieke thema’s. Er zijn inmiddels meer dan honderdvijftig verschillende murales te zien in Orgosolo.

foto: Elisa Locci

Il trenino verde – een groene treinrit

Een van de mooiste manieren om Sardinië te ontdekken is met het ‘groene treintje’. Deze trenino verde dankt zijn naam aan het vele groen waardoor je treint. De spoorlijn loopt namelijk dwars door ruige, onaangetaste natuurgebieden en biedt adembenemende uitzichten.

Het ‘groene treintje’ brengt je over in totaal bijna zeshonderd kilometer spoorlijn van de kust tot in het diepe binnenland, langs plekken waar alleen het treintje kan komen. Rijdend door diepe valleien en over hoge bergtoppen zie je Sardinië op haar mooist.

La Gallura en de dieprode kurkeik

Sardinië is een van de belangrijkste producenten van kurk. Dat heeft het eiland te danken aan de vele kurkeiken die op het eiland groeien. Er wordt per jaar wel zo’n twaalfduizend ton sughero (schors van de kurkeik) gewonnen en verwerkt tot kurk of andere producten, met name in La Gallura.

In het plaatsje Calangianus vind je tientallen werkplaatsen en fabriekjes die gespecialiseerd zijn in het verwerken van kurk. Daar moet je wel geduld voor hebben, want een kurkeik moet minimaal vijfentwintig jaar oud zijn voor de eerste laag kan worden ontschorst.

Die eerste laag is elastisch en poreus. Pas na nog eens negen jaar kan de bruikbare laag worden geoogst voor de kurkproductie. Om de tien jaar wordt diezelfde boom opnieuw ontschorst, wat zorgt voor de kenmerkende dieprode kleur die het landschap van La Gallura zo uniek maakt.

Kleurrijke schapen van klei in Cagliari

Tijdens je ontdekkingstocht op Sardinië zul je onderweg vast en zeker regelmatig een kudde schapen tegenkomen, soms zelfs midden op de weg. Het eiland telt nog heel veel schaapskuddes en een schaap is dan ook een mooi souvenir.

Een schaap van klei, welteverstaan, want zo’n wollig dier past niet in je koffer en hoort bovendien in de ongerepte Sardijnse natuur te kunnen grazen.

De mooiste schapen als souvenir vind je in het atelier van Stefania Ariu (Via A. Lamarmora 34 in Cagliari). Stefania bedacht een schaap met een koningsmantel, om te laten zien dat schapen belangrijk zijn voor Sardinië en gewaardeerd moeten worden.

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *