Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Waar eet je de lekkerste pasta carbonara van Rome?

Pasta carbonara is een van de klassiekers uit de Romeinse keuken. Over de oorsprong van de naam (werd deze pasta eerst door kolenscheppers gemaakt of werd hij juist op een kolenvuurtje bereid) wordt nog wel eens gesteggeld, net als over de precieze ingrediënten.

Voor een echte carbonara heb je niet meer nodig dan pasta (vaak spaghetti maar rigatoni of mezze maniche kan ook prima), langzaam geroosterd guanciale (wangspek), verse scharreleieren, pittige peper en de allerbeste pecorino romano.

Geen room dus – en daar hoef je bij onderstaande restaurants ook niet bang voor te zijn. Zij maken hem allemaal naar traditioneel recept, met ingrediënten van hoge kwaliteit. Ze hebben ontelbaar veel piatti di pasta carbonara voorgeschoteld aan hun gasten, maar elke carbonara is bij deze zaken een culinair feestje.

Wij proefden heel Rome rond en selecteerden uiteindelijk twaalf Romeinse restaurants waar de lekkerste carbonara wordt geserveerd. Zit jouw favoriet er ook tussen?

Grappolo d’Oro – Campo de’ Fiori

De allerlekkerste carbonara van heel Rome eet je bij Hosteria Grappolo d’Oro (op het Piazza della Cancelleria 80, vlak bij Campo de’ Fiori), met op de kaart veel Slow Food. Meteen de eerste hap is al een sensatie. De smaak is ongekend, romig en vol, niet te zout, niet te vet. Werkelijk alles aan dit gerecht klopt!

foto: Hosteria Grappolo d’Oro

Roscioli – Campo de’ Fiori

Elke Romeinse lekkerbek kent Roscioli (Via dei Giubbonari, 21/22), een Luilekkerland met onder meer een bakkerij, een delicatessenwinkel en een restaurant. De carbonara is reden genoeg voor een ticket naar Rome, naar recept van chef-kok Arcangelo Dandini, die inmiddels een eigen zaak is begonnen (zie de volgende tip).

De met bronzen mallen gemaakte pasta is van Verrigni, maar ook bij de andere ingrediënten wordt er niets aan het toeval overgelaten, met guanciale van Valle Imperiale, eieren van Paolo Parisi, zwarte peper uit Sarawak en pecorino romano die vierentwintig maanden heeft mogen rijpen voor hij wordt geraspt.

Hun geheime tip: van de eieren wordt vooral het eigeel gebruikt en maar weinig eiwit. Dat zorgt ook voor een extra zonnige kleur op je bord.

foto: Roscioli

L’Arcangelo – Prati

Chef-kok Arcangelo Dandini maakt in het naar hem genoemde L’Arcangelo (Via Giuseppe Gioacchino Belli 59) een carbonara zonder peper maar mét gerookte guanciale. Hij gebruikt rigatoni uit Gragnano en voor de saus alleen het eigeel (volgens hemzelf was hij de eerste in Rome die dat deed, maar dat valt niet echt te controleren) en een flinke handvol gerijpte pecorino romano.

Het resultaat is een romige, warmgele carbonara die volgens Arcangelo symbool staat voor de gastvrijheid van de Romeinse culinaire traditie in het algemeen en die van zijn restaurant in het bijzonder.

foto’s: L’Arcangelo

Ook bijzonder: de supplì di carbonara op het menu van Supplizio, dat is ontstaan naar een idee van Arcangelo en waar je allerlei soorten supplì (gefrituurde rijstballetjes) proeft.

foto’s: Supplizio

Santo Palato – San Giovanni

Santo Palato (Piazza Tarquinia 4a) is een nieuwe plek die meteen hoog in onze lijst met favorieten belandt. Het is een retro trattoria waar chef Sarah Cicolini teruggrijpt naar de Romeinse traditie om ingewanden te eten. Op het menu vind je naast een perfecte carbonara (gemaakt met rigatoni, supersmakelijk spek en goed gerijpte schapenkaas) dan ook trippa (pens), animelle (zwezerik) en tong.

Behalve van het eten zijn we fan van de inrichting, met kleurrijke vintage posters aan de muur. Die zouden we zo meenemen, als herinnering aan een ouderwetse Romeinse lunch in een nieuw jasje.

foto’s: Santo Palato

Eggs – Trastevere

Ook bij Eggs in de wijk Trastevere (Via Natale del Grande 52) mag een pastagerecht als carbonara natuurlijk niet ontbreken.

Chef-kok Barbara Agosti heeft de carbonara tot in detail bestudeerd en kiest de volgens haar beste ingrediënten: mezze maniche van Mancini of spaghettoni van Benedetto Cavalieri als pasta, guanciale uit Abruzzo, vrije uitloopeieren (van Paolo Parisis, Peppovo of L’uovo e la canapa), pecorino uit de Valle del Tevere en peper van Madagascar.

Eggs serveert niet alleen een klassieke variant maar ook een aantal variaties, onder meer met artisjokken, met courgettebloemen of met saffraan. Ook het proeven waard: de carbonara blu, een carbonara di mare met Siciliaanse tonijn en pistachenootjes uit Bronte.

foto’s: Eggs

Da Danilo – Esquilino

De carbonara van Danilo en zijn moeder, mamma Lina, mag in dit lijstje niet ontbreken. De spaghetti komt uit Gragnano, de ‘pastahoofdstad’ van Campanië, en is superromig.

Als kers op de spreekwoordelijke taart – of misschien beter nog als kroon op de carbonara – leggen ze bij Da Danilo (Via Petrarca 13) krokant gebakken spek. Nog wat stevig gerijpte Parmezaanse kaas (geen pecorino hier dus) en vers gemalen zwarte peper en je waant je even in de zevende hemel…

Danilo maakt soms ook variaties op deze klassieker. De zomerse carbonara met saffraan en courgette is een gerecht waar we na de zomer van blijven watertanden:

Nog zes klassieke adressen waar we graag aanschuiven voor een carbonara:
Da Cesare al Casaletto (Via del Casaletto 45)
Da Enzo al 29 (Via dei Vascellari 29)
Flavio al Velavevodetto (Via di Monte Testaccio 7)
Lo Scopettaro (Lungotevere Testaccio 7)
Tanto pe’ magna’ (Via Giustino de Jacobis 9)
Taverna Romana (Via della Madonna dei Monti 79)

foto: Da Cesare al Casaletto
foto’s: Flavio al Velavevodetto

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

2 reacties

  1. Geweldig idee voor deze zoektocht naar de lekkerste carbonara mijn favoriete pasta,heel goed beschreven .even terug in italia mille grazie

  2. Na het lezen van alle carbonara recepten zou ik zo alle regels overboord willen gooien en ” nichts wie nach Rom!”. Helaas, maar de gedachte aan bekende en minder bekende eetgelegenheden maakt het lezen tot een culinair plezier. Voorlopig nemen we genoegen met de pasta die in Nederland te koop is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *