Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek Rome op je hardloopschoenen

Als fans van de Eeuwige Stad zijn we altijd op zoek naar nieuwe en originele manieren om deze stad optimaal te beleven. Ook dit keer zijn we erin geslaagd om jullie een inkijkje te geven vanuit een nieuwe invalshoek: we doorkruisen Rome op onze hardloopschoenen!

hardlopen-in-Rome

Hardlopen kan bijna nergens beter dan in Rome. Het groen van Villa Borghese, de oevers van de Tiber, de voormalige renbaan van het Circus Maximus… de omgeving maakt dat je al snel veel meer kilometer loopt dan je van plan was. Zeker op een vroege zondagochtend, als de stad nog moet ontwaken, is er niets heerlijkers dan je longen al hardlopend te vullen met Romeinse lucht. Het Capitool, het Forum, het Colosseum… alles staat er nog verstild bij, omgeven door een sfeer van belofte.

Afgelopen dagen groetten we ’s ochtends opvallend meer collega-lopers. Sommige hardlopers zwoegden met een plattegrond in de hand langs het Colosseum en keken met een vertwijfelde blik naar de straat heuvelopwaarts. Tja, wie in Rome loopt ontkomt niet aan een van de zeven heuvelen. Bij ons is de Aventijn favoriet, met boven als beloning de schitterende Sinaasappeltuin (Giardino degli Aranci), waar het goed uitblazen is en waar – niet onbelangrijk – lekker fris water uit een van de vele drinkfonteintjes stroomt.

Rome Running Tour
Tijdens een gezellige trip naar Rome met het Ciao tutti-team namen Joke en Elena deel aan een Rome Running Tour. Een ronde van zes kilometer door de stad, langs bekende én onbekende plekken. Omdat deze tour veel te leuk is om zelf mee te maken, verklappen we natuurlijk niet alles. Wél geeft Elena alvast een voorproefje van wat je kunt verwachten:

‘Je dag starten met een rondje hardlopen door Rome, dat heeft iets magisch. Dat ondervonden we al na de eerste paar meters op een frisse, maar zonnige herfstochtend. Kriskras door de hectiek van het spitsuur vinden we onze weg naar het verzamelpunt bij Castel Sant’Angelo. Gids Kristin heet ons van harte welkom en we gaan meteen van start, noordwaarts langs de Tiber.

hardlopen-in-Rome (1)

Omdat de kleine, dagelijkse aspecten van Rome een lust voor het oog zijn, ligt het tempo voor iedereen wat lager. Er is tijd om rond te kijken en zo nu en dan stoppen we zodat Kristin wat grappige feitjes en mythes met ons kan delen. Niet de standaard informatie die je tijdens een rondleiding krijgt, ook geen uitgebreid historisch verhaal, maar wel kleine brokjes informatie die ons laten lachen en ons nog meer laten verwonderen over deze geweldige stad en haar historie.

hardlopen-in-Rome (2)

Wist je bijvoorbeeld dat Bernini het achterwerk van het olifantje op Piazza della Minerva naar het klooster richtte, uit wraak op zijn concurrent?

hardlopen-in-Rome (3)olifant-Bernini-Piazza-della-Minerva-Rome

Om de dorst te lessen, maken we gebruik van een van de vele nasoni. Deze bron van gratis water maakt Rome, op het eerste gezicht misschien niet de meest ideale stad voor hardlopers, tot een waar hardlopersparadijs.

hardlopen-in-Rome (4)

We vervolgen de route op Italiaanse wijze: vooral niet te snel en genietend van het ochtendleven. De wegenbouw is niet zo gestroomlijnd als we gewend zijn en het is dan soms ook opletten geblazen dat je niet struikelt. Maar ook dat heeft zijn charme.

hardlopen-in-Rome (5)

En zoals het echte Romeinen betaamt, gaan we na afloop ontbijten met een ‘cappu’ en een brioche… Je gaat tenslotte niet dagelijks op hardloopavontuur in Rome!’

hardlopen-in-Rome (6)

De Rome Running Tour is een initiatief van LivItalyTours. Voor € 20,- per persoon doe je op maandag, woensdag of zaterdag mee aan de tour van zes kilometer met een kleine groep. Ook zijn er privétours van zes en tien kilometer op elke gewenste datum. Meer informatie vind je op GoRunningTours.com en LivItalyTours. Forza!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *