Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Zinderende nieuwe restaurants in Rome

Naast de klassieke trattoria’s waar je aanschuift voor een bord onovertroffen amatriciana, cacio e pepe of carbonara vind je in Rome ook steeds meer restaurants waar de chef zijn eigen draai geeft aan Romeinse klassiekers – met andere ingrediënten, nieuwe bereidingswijzen of een verrassende touch.

foto: Osteria Fratelli Mori

In aanvulling op onze lijst met de 100 lekkerste adresjes van Rome delen we daarom in deze blog een aantal nieuwe restaurants in Rome, die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. We raden je overigens wel aan tijdig te reserveren als je hier wil eten, want deze nieuwe sterren aan de Romeinse hemel zijn erg populair.

SantoPalato
Een nieuwe plek die meteen hoog in onze lijst met favorieten belandt. SantoPalato (Piazza Tarquinia 4a, in de wijk San Giovanni) is een retro trattoria waar chef Sarah Cicolini ook teruggrijpt naar de Romeinse traditie om ingewanden te eten. Op het menu vind je naast een perfecte amatriciana dan ook trippa (pens), animelle (zwezerik) en tong.

Behalve van het eten zijn we fan van de inrichting, met kleurrijke vintage style posters aan de muur. Die zouden we zo meenemen, als herinnering aan een ouderwetse Romeinse lunch in een nieuw jasje.

foto’s: SantoPalato

Trattoria Pennestri
Ook chef Tommaso Pennestri dook opnieuw in de traditionele recepten om er een eigen draai aan te geven. Samen met sommelier Valeria Payero heeft hij van Trattoria Pennestri (Via Giovanni da Empoli 5, in de wijk Ostiense) een plek gemaakt waar je graag samen met vrienden aanschuift voor een avondje uit.

De service is perfect, de wijnkaart zeer uitgebreid (met een ruime keuze aan biologische wijnen) en de kookkunsten van Tommaso maken het helemaal af. Het menu wisselt met de seizoenen, maar Tommaso zorgt altijd voor een onverwachte draai aan oma’s recepten. Zo serveert hij de fettuccine met worst met een frisse pesto van munt.

Houd zeker ook ruimte voor de chocolademousse, die wordt geserveerd tussen laagjes Sardijns pane carasau, met een beetje olijfolie, zeezout en rozemarijn. Alsof alle engeltjes van Rome tegelijk op je tong zijn beland…

foto’s: Trattoria Pennestri

Marigold
Marigold (eveneens aan de Via Giovanni da Empoli, maar dan op nummer 37) is een restaurant annex bakkerij waar je wordt getrakteerd op een heerlijke mix van Italië en Scandinavië. Het is een perfecte combinatie van Italiaanse warmte en Scandinavische hygge, samengebracht door Domenico Cortese, een chef uit Calabrië, en Sofie Wochner, een Deens bakwonder.

Je kunt er van maandag tot en met zondag terecht voor ontbijt en brunch (met bijvoorbeeld vers gebakken kaneelbroodjes en avocado toast met gepocheerde eieren), op vrijdag- en zaterdagavond kookt Domenico en kun je er ook terecht voor diner.

Lees ook Elizabeth Minchilli’s blog over Marigold

foto’s: Elizabeth Minchilli

Pianoalto Cucina & Terrazza
Pianostrada is al lange tijd een van onze favorieten. We kwamen er al toen ze nog in een kleine pijpenla in Trastevere zaten, maar we schuiven ook graag aan nu de dames die deze zaak runnen een groter pand mét binnentuin hebben weten te bemachtigen (aan de Via delle Zoccolette, niet ver van het Campo de’ Fiori).

Sinds kort runnen de vrouwen ook Pianoalto (Lungotevere Portuense 200, in de wijk Testaccio). Zoals de naam al aanduidt (alto betekent hoog) zit je hier hoog, met schitterend uitzicht over de Gasometro enerzijds en de Monte dei Cocci (de Romeinse schervenberg) anderzijds.

Ook hier klopt alles, van de inrichting (met veel verse bloemen en linnen servetten) tot het menu, met vooral veel gerechten om te delen, gourmet panini, fritti en pasta’s. Het is dankzij de hoogte ook de perfecte plek om de zon te zien ondergaan, waarbij hij de skyline van de stad op een mooie dag in vuur en vlam zet.

foto’s: Pianoalto

Zia
Zia is niet alleen Italiaans voor tante maar ook de afkorting van de achternaam van chef Antonio Ziantoni. Hij is het dan ook die Zia, een nieuw restaurant aan de Via Goffredo Mameli 45 in Trastevere runt, samen met een stel jonge mensen die net zo enthousiast en betrokken zijn als hij.

Antonio prikkelt je smaakpapillen met kleine, met kaas gevulde ravioli in een bouillon van ui en kruidnagel of met kool die is gestoofd in melk en chocolade. Dat klinkt misschien vreemd, maar het smaakt echt heerlijk. Bovendien is het erg verrassend, dat traditionele ingrediënten uit de Italiaanse keuken op zo’n unieke manier op je bord verschijnen.

De desserts zijn kleine kunstwerkjes. We zullen niet te veel verklappen om de verrassing overeind te houden, maar we raden je wel vast aan om La Mela (‘de appel’) of La Nocciola (‘de hazelnoot’) te bestellen.

foto’s: Zia

Osteria Fratelli Mori
Er is nog meer familie in Rome waar je moet aanschuiven. De broers Alessandro en Francesco Mori en hun moeder Giuliana heten je graag welkom bij hun Osteria Fratelli Mori (Via dei Conciatori 10, in de wijk Ostiense).

De broers namen de zaak over van hun vader Ambrogio. Ze staan beiden graag in de keuken en zorgen elke dag voor een uitgebreide keuze aan Romeinse klassiekers, met een eigen toevoeging. De ingrediënten daarvoor halen ze voornamelijk op de dichtbijgelegen Mercato di Testaccio, de wijnen komen uit de hele regio.

Een van onze favorieten is de gricia (amatriciana, maar dan zonder tomatensaus) met artisjokken, maar ook de pizza’s uit de houtoven (die een mix zijn tussen de Romeinse en Napolitaanse pizza) zijn aan te bevelen.

foto’s: Osteria Fratelli Mori

Nog drie culinaire nieuwkomers in Rome
*La Ciambella, aan de Via dell’Arco della Ciambella 20, gebouwd op de vroegere thermen van Agrippa

*Il Marchese Osteria – Mercato – Liquori, aan de Via di Ripetta 162, is niet alleen een osteria maar ook een unieke amaro-bar

*bij Osteria Fernanda, aan de Via Crescenzo del Monte 18, kookt chef Davide Del Duca’s veel met aardse ingrediënten, fascinerend én fantastisch lekker!

foto’s: Osteria Fernanda

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *