Naar hoofdinhoud Naar navigatie
8 september 2014

Bewonder de topstukken van de Vaticaanse Musea

Normaal gesproken zijn de deuren van de Vaticaanse Musea op zondag gesloten voor bezoekers. Maar elke laatste zondag van de maand gaan ze om negen uur ‘s ochtends open en kun je een hele ochtend (tot 14.00 uur) lang alle kunstschatten van het Vaticaan bewonderen. Bovendien is de toegang op deze laatste zondagochtend van de maand helemaal gratis!

Wil je van deze gelegenheid gebruik maken? Ga wel op tijd, want het is op deze zondagochtend nog drukker dan anders – en reserveren kan dan niet. Je kunt tussen 9.00 en 12.30 uur naar binnen, om 14.00 uur sluit het museum weer. Kaartjes reserveren kan via deze linkDeze link opent in een nieuw tabblad.

Vaticaanse-Musea-Rome (1)Rome-Vaticaan-Musea-trap

Vijf highlights van de Vaticaanse Musea

Je kunt dagen door het Vaticaan dwalen en dan nog niet genoeg tijd hebben om alle kunstschatten te bekijken. Daarom tippen we vandaag 5 highlights die je tijdens je bezoek aan dit enorme museum niet mag missen!

Laocoöngroep – mannen die worstelen met slangen

Een indrukwekkende beeldengroep van bijna twee meter hoog laat ons kennismaken met de Trojaanse priester Laocoön en zijn twee zonen die worden geteisterd door slangen. Net nadat de priester de Trojanen had willen influisteren dat het grote paard een list van de Grieken was, werd hij, net als zijn zoons, aangevallen door gigantische slangen die uit zee kwamen kruipen en de drie mannen doodden.

Vaticaanse-Musea-Rome (3)

Het beeld werd in 1506, onder toeziend oog van niemand minder dan Michelangelo, onder de Romeinse grond gevonden, vlak bij het Colosseum. Er ontbrak een arm, de rechterarm van Laocoön, maar dat was voor een beeldhouwer als Michelangelo natuurlijk geen probleem. Hij maakte een tweede arm voor Laocoön, ergens tussen 1540 en 1550. We weten echter niet of de arm ooit aan het beeld is bevestigd, maar we weten wél dat hij precies past.

Alleen: de arm zoals Michelangelo die maakte (en die nu aan de achterkant van de sokkel waarop de Laocoöngroep staat is bevestigd) was niet de arm zoals de originele beeldhouwer die in gedachten had. Begin twintigste eeuw werd er namelijk in een kleine Romeinse antiekwinkel een marmeren arm ‘gevonden’, met aan de achterkant een stukje slang. Deze authentieke arm bleek perfect op het beeld te passen, maar was veel sterker gebogen dan het alternatief van Michelangelo.

Nu kon de beroemde kunstenaar geen gedachten lezen natuurlijk, dus zo gek is het niet, maar opmerkelijk is het wel – en het maakt een bezoek aan de drie mannen die worstelen met slangen meteen een stuk interessanter!

De voorlopers van de Zwitserse Garde

De mannen van de Zwitserse Garde dragen kostuums die zijn ontworpen door een beroemde man. Niet door Michelangelo, zoals vaak wordt verteld, maar door RafaëlDeze link opent in een nieuw tabblad.

Althans, Jules Repond, die de Zwitserse Garde-uniforms begin twintigste eeuw ontwierp, baseerde zich op de uniformen van Rafaël op zijn fresco Messa di Bolsena tekende. Het fresco is te zien in de Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus), een van de door Rafaël beschilderde kamers in de Vaticaanse Musea.

Raphael-uniform-Zwitserse-Garde

De Stanza di Eliodoro werd in 2012 schitterend gerestaureerd. Rafaël beschilderde de muren in deze kamer tussen 1511 en 1514. De stanza dankt haar naam aan een van die schilderingen: de verdrijving van Heliodorus uit de tempel. Deze Heliodorus werd eropuit gestuurd om de schatten uit de Joodse tempel te ontvreemden.

Terwijl de hogepriester bidt om het onheil af te wenden, wordt Heliodorus door een ruiter en een aantal engelen uit de tempel verdreven. Dit alles onder toeziend oog van paus Julius II, de figuur met baard en rode muts die vanuit de draagstoel aan de linkerzijde toekijkt.

Bezoek naast de Stanza di Eliodoro zeker ook de Stanza dell’Incendio del Borgo, de Stanza della Segnatura en de Sala di Costantino. Wij kunnen ons elke keer weer helemaal verliezen in De School van Athene in de Stanza della Segnatura, met de grote Griekse filosofen.

Een piramide in de vertrekken van de Borgia-paus

Schrijfster Sarah Dunant liet zich tijdens een interview keer op keer ontvallen dat ze de Borgia-vertrekken in het Vaticaans Apostolisch Paleis zo ontzettend mooi en bijzonder vond. ‘De Sixtijnse KapelDeze link opent in een nieuw tabblad is er niets bij,’ zo vertrouwde ze Saskia toe.

Borgia-vertrekken-Vaticaan (4) Borgia-vertrekken-Vaticaan (2)foto’s: Aniek Rooderkerken

Wie een kijkje neemt in de voormalige privévertrekken van de Borgia-paus, die tegenwoordig onderdeel van de Vaticaanse Musea zijn, ziet overal verwijzingen naar de zogenaamde Egyptische afkomst van de paus. Het plafond van de Sala dei Santi toont de mythe van Isis en Osiris, van wie de paus meende af te stammen, en de heldendaden van Hermes. Wie goed kijkt, ontdekt op de fresco’s ook een obelisk en een piramide.

Op verschillende plaatsen zien we de stier Apis, door de oude Egyptenaren gezien als een incarnatie van Osiris, terugkeren in het familiewapen van de paus, om de bezoekers nogmaals te wijzen op de rol van de Borgia als heersers van Italië, door hun eeuwenoude Egyptische afkomst. In deze blogDeze link opent in een nieuw tabblad lees je meer over deze bijzondere Borgia-vertrekken.

Galleria delle Carte Geografiche – op reis binnen de Vaticaanse Musea

Een van onze lievelingsplekken is de Galleria delle Carte Geografiche, de Kaartengalerij, met tal van landkaarten op de wanden. Hier dwaal je door heel Italië zonder hele afstanden af te leggen. Zo’n muur willen we thuis of op kantoor ook wel… Vergeet ook niet een blik op het prachtig versierde plafond te werpen als je bent uitgereisd!

kaarten-galerij-Vaticaan

Michelangelo’s meesterwerk: het plafond van de Sixtijnse Kapel

Last nut not least wacht er natuurlijk nog een ander prachtig plafond, en wel dat van de Sixtijnse KapelDeze link opent in een nieuw tabblad. Probeer je niet mee te laten drijven door de stroom bezoekers, maar een rustiger plekje op te zoeken aan de zijkant, zodat je de details in alle rust in je op kunt nemen.

Van Michelangelo’s Adam en God tot zijn Sibyllen, van de correcties van de ‘broekenschilder’ tot Michelangelo’s zelfportret – deze unieke plek in Rome verdient je volle aandacht!

Sixtijnse-Kapel-Michelangelo-Rome (6)Sixtijnse-Kapel-Michelangelo-Rome (4) Sixtijnse-Kapel-Michelangelo-Rome (1)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom op Ciao tutti, hét startpunt voor inspiratie uit en over Italië. Reis elke dag even mee naar Italië, om te genieten van prachtige plekken in de laars, van de Italiaanse keuken en van de Italiaanse taal.

autohuur italië
Bol AlgemeenBol Algemeen