Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

ENJOY – kleurrijke kunst in het Chiostro del Bramante

Het is een van onze favoriete Romeinse hoekjes, de Arco della Pace, op een steenworp afstand van Piazza Navona maar mijlenver verwijderd van de drukte die op dit piazza kan heersen. Dat het een van onze lievelingsplekjes is, komt vooral door het Chiostro del Bramante, een prachtig klooster dat uitzicht biedt op Rafaëls sprookjesachtige Sibillen in de naastgelegen kerk.

Dit keer logeerden Saskia en Willemijn in het meest fotogenieke huis aan de Arco della Pace, met uitzicht op Bramantes klooster, dat nu nog een extra reden heeft voor een bezoek: de kleurrijke tentoonstelling ENJOY – L’arte incontra il divertimento.

Kunst ontmoet plezier – en dat is een zeer letterlijke ontmoeting. De originele werken van vijftien verschillende kunstenaars nodigen uit tot spelen, ontdekken, ervaren. Zo kruip je samen in een roze trui en maak je van jezelf een levend standbeeld onder een enorme politiepet of in een grote stippenstoel.

Je wandelt tussen grote oogballen, verkent het mechaniek van Tinguely’s constructies en duikt in de rode ballonnen. Je verdwaalt in een doolhof van paskamers vol spiegels – een geniaal idee van Leandro Erlich – om vervolgens uit te puffen in een grote hangmat.

ENJOY in detail
Eigenlijk begint de tentoonstelling al op de binnenplaats van het Chiostro (die gratis toegankelijk is), met een bloemenpatroon dat Michael Lin op verzoek van het klooster ontwierp.

Binnen is het eerste kunstwerk de Grande Mobile Rosse (grote rode mobiel) van Alexander Calder (normaal gesproken te zien in de Galleria Civica d’Arte Moderna e Contemporanea in Turijn). De audiotour vertelt er een prachtig verhaal bij en nodigt je uit om zachtjes met je armen te zwaaien om de mobiel in beweging te zetten.

In de volgende ruimte is wapperen niet nodig, hier raast The Centrifugal Soul van Mat Collishaw, een soort discofeestje van paradijsvogels, kolibries en bloemen.

Het geluid van Tinguely’s machines komt ons al tegemoet als we de volgende zaal in stappen. In het Chiostro del Bramante zijn vier van zijn kunststukjes uit de jaren zestig te zien, uit de collectie van het aan hem gewijde museum in Basel. Na een druk op de knop doen ze een verrassende dans of (je bent gewaarschuwd) laten ze het hele klooster opschrikken met een schelle bel.

Een van de allerleukste onderdelen van ENJOY is Changing Rooms van Leandro Erlich, dat speciaal op maat is gemaakt voor deze tentoonstelling. Het is een labyrint van paskamers waarin je jezelf – maar ook anderen – meer dan eens tegenkomt. Meer verklappen we niet, dit moet je echt zelf ervaren!

Van het doolhof aan paskamers belanden we tussen enorme oogballen. Een beetje eng wel, deze installatie (Obscura van Tony Oursler), maar ook wel fascinerend. Gelukkig kunnen we er even van bijkomen in de hangmat die deel uitmaakt van Ernesto Neto’s In the corner of life.

Veel vrolijker zijn het kleurrijke schaduwspel van Prisma Meccanico van Piero Fogliati en de zeer aanstekelijke Risata Continua van Gino Di Dominicis die ons in het trappenhuis vergezelt, en waarvan we bijna de slappe lach krijgen, zo aanstekelijk galmt die continue lach over de trappen.

Eenmaal boven kun je jezelf met de attributen van Erwin Wurm omtoveren tot een levend standbeeld, bijvoorbeeld onder de enorme politiepet. Maar er ligt ook een roze trui voor twee, die je gezamenlijk aan kunt trekken.

Uit onze contreien is er een enorm stuk taart van de Belgische kunstenaar Hans Op De Beeck (After the Gathering genaamd), compleet met slagroom, aardbeien, chocolade en kaarsjes.

Het échte feest begint voor ons echter pas bij Work No. 1584Half the Air in a Given Space van Martin Creed, een soort ballenbak maar dan met ballonnen. Een kleine ruimte is bijna tot de nok toe gevuld met rode ballonnen, waar we – samen met de kleine Ottavia – even naar hartenlust in mogen duiken.

Uitrusten doen we vervolgens in Mickey dei Sogni van Studio65, de fauteuil van Topolino (Mickey Mouse), volgens de kunstenaars die deze enorme stippenstoel hier neer hebben gezet. De stoel wekt het kind in jezelf en nodigt uit tot dromen, zo lezen we in de korte uitleg, dus zorg dat je er echt even in klimt tijdens je bezoek aan ENJOY.

Helaas is deze droomstoel al de voorlaatste etappe van ENJOY. Er wacht nog een prachtige video-installatie van Teamlab, Flowers and People – Dark genaamd, waar je je helemaal kunt verliezen in wervelende bloemen in alle kleuren van de regenboog.

Met deze bloemenpracht nog op je netvlies verlaat je de tentoonstelling, maar we raden je aan na je bezoek niet meteen ook het klooster te verlaten. Bestel bij de caffetteria van het Chiostro nog een espresso, om nog even ongestoord na te genieten van ENJOY, met uitzicht op de tijdelijke bloementuin op de binnenplaats. Enjoy!

Praktische informatie
De tentoonstelling ENJOY is nog te zien tot en met 25 februari 2018. Het Chiostro del Bramante (Arco della Pace 5) is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur, op zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur (de kassa sluit steeds een uur eerder). Een kaartje kost € 13,- en levert je gegarandeerd een dik uur genieten!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *