Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciuri Ciuri – de beste cornetti (zoete croissants) van Rome

Een dag in Rome begint voor ons steevast met een bezoek aan de bar om de hoek. Na twee dagen herkent de barista ons meestal en worden we vrolijk begroet als we onze cappuccino met cornetto komen bestellen.

cornetto-ontbijt-Italië-bar

Iedereen die wel eens in een Italiaanse koffiebar is geweest, kent deze Italiaanse versie van de Franse croissantjes. Ze zijn wat luchtiger dan de Franse baksels, wat zoeter ook vaak – ook als er geen vulling in zit. Zo’n cornetto vuoto (‘lege cornetto’) is al heerlijk bij een cappuccino, laat staan de varianten gevuld met crema (banketbakkersroom), chocolade, Nutella, marmellata (jam) of door de warme bakker om de hoek gemaakte creaties.

De meeste bars krijgen hun cornetti namelijk van een pasticceria in de buurt, die ze ’s ochtends net voor openingstijd komen brengen, vers uit de oven en nog lekker warm. Als je juist op dat moment de bar binnenwandelt, kan je dag zeker weten niet meer stuk.

Maar ook als je iets later ontbijt, smaakt zo’n cornetto uitstekend. De barman van onze huidige buurtbar deelt ons elke ochtend trots mee wat de aanbeveling voor die dag is. Begin van de week was de cornetto alla cannella veramente strepitoso, gisteren mochten we de deur niet uit zonder een cornetto met pistachecrème te hebben geproefd. Jammie!

Eén keer ontbeten we niet bij onze buurtbar, maar doken we op weg naar een van de fotolocaties bij Ciuri Ciuri naar binnen. De cornetti van deze Siciliaanse koffiebar (ciuri is Siciliaans voor fiore, bloem) zagen er goed uit en we bestelden er dan ook twee, met crema.

Tot onze grote verrassing haalde de barista twee lege cornetti uit de vitrine en een spuitzak vol banketbakkersroom uit de koeling. Echt lekkere cornetti, zo legde hij uit, vul je ter plekke, pas nadat de klant ze heeft besteld. Net als bij cannoli, die eigenlijk ook pas gevuld mogen worden als ze besteld worden.

Ciuri-Ciuri-ontbijt-cornetto-crema-Rome

Wij vonden het uiteraard geen probleem en na de eerste hap weten we dat de Sicilianen in dit opzicht gelijk hebben: het waren de lekkerste cornetti die we ooit proefden. En neem maar van ons aan dat we heel wat vergelijkingsmateriaal hebben…

Ook een cornetto eten bij Ciuri Ciuri? In Rome kan dat in Monti (aan de Via Leonina 18-20) en aan de Via Labicana 126-128 (niet ver van het Colosseum). Je vindt Ciuri Ciuri daarnaast ook in andere steden, waaronder Milaan en Trapani.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *