Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

7x de mooiste uitzichten over Rome

In Rome kun je genieten van de meest adembenemende uitzichten: in een stad die op heuvels is gebouwd, zijn er immers genoeg panoramische plekjes te vinden. We tippen de beste plekken om van een prachtig panorama te genieten.

Adembenemend uitzicht vanaf de Aventijn

Een van de tot voor kort minder bekende uitkijkpunten in Rome bevindt zich op een heuvel die door veel toeristen wordt overgeslagen: de Aventijn. Vanuit het historische centrum wandel je er zo naartoe, vanaf de Boog van Constantijn bij het Colosseum en dan om het Circus Maximus heen, langs Romes rozentuin, omhoog.

Wanneer je dan de Aventijn op wandelt, kom je eerst bij de Giardino degli Aranci, een tuin vol sinaasappelbomen met een prachtig zicht op Rome.

Loop nog iets verder de heuvel op en je komt uit op het Piazza dei Cavalieri di Malta, een plein dat is vernoemd naar de Maltezer Ridders. Deze ridders vormen een van de oudste nog bestaande ridderlijke ordes met een soevereine status, zonder noemenswaardig eigen grondgebied, op kleine stukjes grond zoals hier in Rome na.

Aan de noordzijde van het plein vind je het grootprioraat van de Maltezer Ridderorde. In de deur van die priorij bevindt zich het beroemde sleutelgat van de Aventijn. Knijp één oog dicht en spiek met het andere oog door het sleutelgat. Je oog kijkt nu tegelijk naar drie landen: Rome, Vaticaanstad en het grondgebied van de Maltezer Ridders van de Maltezer Orde. Wat je vooral ziet, is niets minder dan het mooiste plaatje van de Sint-Pieter dat je maar kunt krijgen…

Rome vanaf de koepel van de Sint-Pieter

Zonder twijfel is het beroemdste uitzicht op Rome dat vanaf de koepel van de Sint-Pieter. Het Sint-Pietersplein aan je voeten, op de achtergrond de Engelenburcht en de slingerende Tiber waarachter de rest van de stad je tegemoet schittert. Je moet er heel wat treden voor beklimmen, maar het uitzicht is die moeite meer dan waard.

Ook vanaf de Engelenburcht, waar het iets minder hoog klimmen is naar de top, heb je een prachtig zicht op Rome, met een uniek perspectief op de door Bernini ontworpen engelen aan je voeten.

Prachtig panorama vanaf de Pincio

Als je op het Piazza del Popolo staat en naar boven kijkt, kun je het al zien liggen: het uitkijkpunt in het park van de Villa Borghese. In de romantische en heerlijk koele omgeving van het park kun je genieten van een prachtig panorama dat reikt van de koepel van de Sint-Pieter tot aan het Vittoriano.

Een kijkje op het oude Rome

Over het Vittoriano gesproken: dit gebouw, dat echt een herkenningspunt is in de zee van daken, kerken en koepels van Rome, biedt zelf ook een mooi uitkijkpunt. Via het Museo del Risorgimento (dat gratis toegankelijk is) kun je met de trap omhoog. Aan de achterzijde kun je vervolgens nog verder de hoogte in met de lift (hiervoor betaal je wel een toegangsprijs). Tussen de quadriga’s (strijdwagens) bewonder je alle hoogtepunten van Rome vanaf ongekende hoogte!

In deze blog bewonder je nog veel meer foto’s van het uitzicht vanaf het Vittoriano én lees je meer over dit unieke monument in hartje stad.

Een misschien nog wel mooier uitzicht op de belangrijkste resten van het oude Rome, met het Forum Romanum, de Keizerfora en het Colosseum, heb je vanaf het Campidoglio, het Capitool. Vanaf de ‘achterkant’ van het stadhuis kun je uren uitkijken over het Rome van weleer.

Het uitzicht is nog beter vanuit het Tabularium, binnen in de Capitolijnse Musea. Van het uitzicht genieten met een drankje erbij? Strijk dan neer op het in de Capitolijnse Musea gelegen Terrazza Caffarelli en geniet van de schitterende skyline van Rome!

Panorama van / op de Palatijn

Een prachtig uitzichtpunt op het Forum Romanum zelf is de Rampa Imperiale, een bijzondere weg waar je in de voetsporen van de oude Romeinse keizers treedt. Zij konden zo van het Forum ongezien de Palatijn op wandelden of vanuit hun palazzi op deze heuvel ongemerkt naar de regeringsgebouwen en tempels aan hun voeten komen.

Deze Rampa Imperiale werd aangelegd onder de heerschappij van keizer Domitianus. De route begint dan ook op de plek waar zijn paleis schitterde. Onder de hoge gewelfde plafonds, die ruim tien meter boven je hoofd beginnen, konden zelfs paarden makkelijk de Palatijn op lopen.

Oorspronkelijk was de route zo’n driehonderd meter lang. Nu kun je niet meer helemaal omhoog, maar zowel het gevoel in de voetsporen van de keizers te treden als het uitzicht aan het eindpunt van de gerestaureerde route, is meer dan bijzonder.

Een prachtige kijk op de Palatijn zelf heb je vanaf het Belvedere Romolo e Remo. Je vindt ‘het uitkijkpunt van Romulus en Remus’ langs het Circus Maximus, aan de voet van de Aventijn. Het uitkijkpunt zelf is niet heel bijzonder, maar het zicht op de ruïnes op de Palatijn, omringd door pijnbomen en cipressen, is meer dan de moeite waard.

Heel Rome aan je voeten op de Gianicolo

Een van de groenste en mooiste heuvels in Rome is de Gianicolo (Janiculum). Vanaf Il Fontanone (zoals de Romeinen de zeventiende-eeuwse Fontana dell’Acqua Paola ook wel noemen) heb je een aardig zicht op Rome, maar helemaal boven op die heuvel vind je de beste plek: Piazzale Garibaldi. Als je hier staat, heb je letterlijk heel Rome aan je voeten.

Het hoogste punt van Rome: Monte Mario

‘Vanaf hier kan men de zeven heuvels van Rome zien,’ schreef de Romeinse dichter Martialis al in de eerste eeuw over de Monte Mario. Desondanks is deze plek niet zo bekend bij toeristen, maar des te meer bij de Romeinen zelf.

Neem vanaf Piazzale Clodio een taxi naar het park en het uitzichtpunt, dat als bijnaam Lo Zodiaco draagt, naar het restaurant dat er gevestigd is. De top van de Monte Mario is het hoogste punt van Rome en daarmee een populaire verzamelplek van verliefde stelletjes. Maar of je nu met je geliefde bent of niet: hier word je halsoverkop opnieuw verliefd, op Rome welteverstaan.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. HEYNSSENS Bert

    Deze avond de monte mario beklommen met gehuurde fiets en eerder in de namiddag de buitenwijk EUR bezocht moet zeggen niet super toeristisch maar wel de moeite…je geeft goede tips dank je morgenavond het panoramisch zicht op zoeken vanaf de aventijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *