Home » Italiaans eten » Recepten » Citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit

Hoera! Ciao tutti bestaat tien jaar!! Dat vieren we met een heerlijke citroenmeringue-taart met limoncellocrème en rood fruit, die we cadeau kregen van Janneke en Serge Philippi. Mét het recept, zodat jullie thuis ook van deze Italiaanse taart kunnen genieten. Buon appetito, op tien jaar dagelijkse Italië-inspiratie!

Ingrediënten (voor 10 personen): 9 eiwitten | 375 gram fijne kristalsuiker | 3 citroenen | 750 gram vers fruit (bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen en/of aardbeien) | 50 gram witte chocolade | 500 gram mascarpone | 250 ml slagroom | 100 ml limoncello | poedersuiker | handvol basilicumblaadjes

Extra benodigdheden: keukenmachine of mixer | 3 bakplaten met bakpapier | rasp

Bereidingstijd: drie kwartier plus anderhalf uur oventijd

Verwarm de oven voor tot 120 ºC. Teken op het bakpapier drie cirkels, eentje met een doorsnede van 24 centimeter, eentje met een doorsnede van 20 centimeter en eentje met een doorsnede van 12 centimeter.

Klop in de keukenmachine of met de mixer de eiwitten luchtig en stevig. Klop er beetje voor beetje 300 gram suiker door, tot het eiwit helemaal stijf is en glanst.

Boen de citroenen schoon en rasp de gele schil boven het eiwit. Spatel de citroenrasp door het eiwit. Verdeel het eiwit over de cirkels en strijk glad; zorg dat ze ongeveer gelijk van dikte zijn.

Bak de meringues anderhalf uur in de voorverwarmde oven, tot ze knapperig van buiten en nog een beetje chewy van binnen zijn. Verlaag na een half uur de oventemperatuur naar 100 ºC.

Laat de meringues afkoelen. Maak het fruit schoon en snijd de aardbeien eventueel in stukjes. Schaaf of hak de chocolade in mooie krullen of flinters.

Klop de mascarpone met de slagroom en resterende 75 gram suiker tot een stevige, schepbare crème. Voeg de limoncello in porties toe en klop weer tot de crème stevig is.

Verdeel de limoncellocrème met het fruit over de meringues. Bestrooi ze ook met wat chocolade. Stapel de meringues op een schaal, van groot naar klein. Garneer de taart met de rest van de witte chocolade en de basilicumblaadjes. Bestrooi met een beetje poedersuiker en serveer meteen, met eventueel een glaasje ijskoude limoncello. Buon appetito!

Tip: je kunt de meringues van tevoren bakken en in een luchtdichte trommel bewaren (één tot twee dagen). Bouw de taart vlak voor het serveren op, zodat de meringues luchtig en knapperig blijven.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *