Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een verticaal avontuur in het zuidelijkste puntje van Italië

Vandaag hebben we een tip voor de avonturiers onder ons. Hangend aan een klimgordel, langs de grillige zuidkust van de Italiaanse hak, zoekend naar stevige ondergrond, met onder je een adembenemend blauwe zee. Klinkt dat je als muziek in de oren? Lees dan snel verder hoe Elena een stukje Salento op verticale wijze ontdekte:

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (1)

‘Op een zonovergoten dag in oktober, aan de zuidkust bij Santa Maria di Leuca, staat me een avontuurlijke dag te wachten. Naast fietsroutes heeft deze regio namelijk nog veel meer te bieden. Het natuurgebied dat zich uitstrekt van Santa Maria di Leuca naar Otranto, het Parco naturale regionale Costa Otranto – Santa Maria di Leuca e Bosco di Tricase, is uitermate geschikt voor avontuurlijke wandel-, kajak- en klimtochten.

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (2)

Na wat uitleg over de streek (er groeien hier veel planten uit de Balkan, meegebracht door vogels) worden we in onze klimgordels gehesen en krijgen we wat basisinformatie over klimmen. Zo moet je er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat minstens een van je gordelhaken gezekerd is.

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (3)

Dan is het tijd om onze eerste afdaling te maken. Hier is nog geen zekeringstouw nodig, wel een oplettend oog en schoenen met grip (de simpele gympen die op de foto’s ziet zijn niet aan te raden). Onderweg komen we vers venkelzaad tegen, wat we even tussen de vingers rollen om de geur vrij te laten komen. Heerlijk!

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (4)

Na de afdaling over de rotsen is het tijd om met onze buik richting wand horizontaal verder te gaan. De rugzakken worden achtergelaten, die zullen maar in de weg gaan zitten. Dit deel van de tocht vergt wat meer concentratie en er is ook minder tijd om van het uitzicht achter ons te genieten. Telkens als we even stevige ondergrond hebben, draaien we ons snel even om en nemen we het adembenemende uitzicht in ons op.

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (5)

We zijn op weg naar de Grotta delle Mannuta en na een halfuur schuifelen langs de rotswand komt deze grot eindelijk in zicht. Voor beginnende klimmers is het een intense tocht, maar de blik op deze grot maakt dat het allemaal waard. Honderden stalactieten vangen onze blik. Nog een klein stukje en dan zijn we er.

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (6)

Eenmaal aangekomen is het tijd om met een stuk vers olijvenbrood neer te ploffen en te genieten van het waanzinnige uitzicht.

Salento-Verticale-klimmen-Puglia (7) Salento-Verticale-klimmen-Puglia (8)

Deze klimtocht is een ‘easy adventure trek’, georganiseerd door Salento Verticale. Je gaat op pad met gecertificeerde kliminstructeurs, maar je hoeft geen ervaring te hebben met klimmen voor je aan deze tocht begint. Liever niet klimmen? Salento Verticale organiseert ook mountainbiketochten, kajaktochten en uitjes met een vissersboot.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Mooie streek, bedankt om het ons mee te geven. Gaan we zeker ook eens doen!!
    Grtz Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *