Ga op pad met onze City Walks!

5x aperitivo in Lecce

Na een middag slenteren door de straatjes van Lecce zijn we wel toe aan een aperitivo. Joelle van der Heiden van Little Dolce, een fijne bed & breakfast in het historisch centrum van de stad, tipt ons vijf fijne plekken voor een aperitivo met net een beetje meer.

Caffè Cittadino
Vlak bij Piazza Sant’Oronzo, aan de Via Francesco Rubichi 35, vind je Caffè Cittadino. Overdag maken ze hier de lekkerste cappuccino’s en espresso’s.

Later op de dag kun je er heerlijk aan de bar zitten met een glas wijn of een Aperol Spritz met een schaaltje vol taralli en olijven.

De barman tipt dat we ook zeker even boven een kijkje moeten nemen. Onder het genot van jazzmuziek heb je daar prachtig uitzicht over het Piazza Sant’Oronzo. Zeker als het donker is en het plein mooi verlicht, kun je uren met een fles wijn voor het raam zitten.

Povero
Iets verderop aan de Via Francesco Rubichi, op nummer 4, vind je Enogastronomia Povero. Hier werken ze volgens het zero chilometro (nul kilometer)-principe. Dat betekent dat de producten en ingrediënten die in de keuken worden gebruikt lokaal zijn – en dus weinig kilometers hebben afgelegd.

Verantwoord, duurzaam maar vooral ook heel lekker… De grote vitrine vol kazen, vleeswaren en lunchgerechten nodigt uit om naast je glas wijn een lekkere kaas- of vleesplank te bestellen. Wij kiezen voor een kaasplank, met ricotta, scamorza affumicata en oude koemelkkaas gerijpt in de Negroamaro druivenmost. Da leccarsi i baffi!

Je kunt bij Povero niet alleen terecht voor een uitgebreide aperitivo, maar ook voor lunch en diner. Geniet bijvoorbeeld van de orecchiette con rape of een van de seizoenssoepen.

Crianza
Helemaal aan het einde van de Via Umberto I, aan de Via Principi di Savoia 64, kun je bij Crianza, dat pas anderhalf jaar geleden haar deuren opende, terecht voor ‘gourmet street food’. Niet zomaar street food dus, maar gerechten met zorgvuldig gekozen ingrediënten die ook nog eens prachtig worden opgediend. Bijna alle producten zijn biologisch, met ook een aantal Slow Food-producten, zoals de capocollo uit Martina Franca.

Voor bij dat lekkers is er keuze uit maar liefst honderdvijftig verschillende wijnen van kleine lokale producenten, vrijwel allemaal uit Puglia. Wij drinken een Susumaniello, een volle, dieprode wijn uit Brindisi die je alleen in de regio Salento vindt.

Eigenaar Enrico woonde jarenlang in Londen, waar hij als kok werkte voor Gordon Ramsay en later zelfs als manager van Ramsay. Ook werkte hij met Yotam Ottolenghi, niet de eerste de beste in de keuken…

Bij Crianza schuif je niet alleen aan voor een aperitivo, maar kun je ook genieten van een smaakvolle lunch of een bijzonder buonissimo diner, zoals de speltsalade met gegrilde groenten of caponata gemaakt met de Pomodoro Regina, die alleen hier in het zuiden groeit.

Mastro
Vanaf een uur of vijf ’s middags kun je aanschuiven bij Mastro Enomaltoteca, aan de Via Giuseppe Libertini 56. De plek is sfeervol ingericht, met een industriële look.

Het heeft wel iets weg van een wijnkelder. Onder de gewelven geniet je hier van een goed glas Negroamaro of Primitivo, samen met een kaasplank vol pecorino (onder andere met zwarte truffel) en sinaasappel- en kersenconfituur.

De ober vertelt ons dat de eigenaar, Massimo Giannetta, ook een aantal restaurants heeft in Nederland, waaronder VIP (Very Italian Pizza) in Den Haag, Rotterdam, Breda en Leiden en Impero Romano in Den Haag en Amsterdam.

Overdag kun je voor koffie en taart terecht bij Mastro Café, een paar deuren verderop, aan de Via Giuseppe Libertini 64. Een fijne plek om je dag te beginnen!

La Cantina delle Streghe
Aan het Piazzetta del Duca D’Atene 7, een pleintje aan de Via Giuseppe Libertini, vind je La Cantina delle Streghe. In deze gezellige ‘wijnkelder van de heksen’ kun je zowel voor lunch, diner als (uitgebreide) aperitivo terecht.

Lekker voor bij de aperitivo zijn de bruschette en de kaas- en vleesplank. Vooral de pecorino met venkelzaad valt erg bij ons in de smaak. Heb je daarna nog meer trek, dan kun je je tegoed doen aan een van de vele baguettes die ze serveren of een van de gerechten van de dagkaart. Ook hier komen alle groenten uitsluitend uit de nabije omgeving.

Mocht je geen zin hebben in wijn, dan kun je ook de lokale biersoorten proeven. Als je na het eten nog een caffè bestelt, krijg je er een plank met pure chocolade bij, met een mes om ter plekke de chocola in stukjes te hakken. Een heerlijke afsluiter!

Nog meer lekkers in Lecce
Lecce heeft naast deze aperitivo-adresjes nog veel meer leuke en stijlvolle bars, cafés en restaurantjes te bieden, evenals een keur aan fijne winkeltjes met Slow Food, biologische delicatessen en specialiteiten van de streek. In onze wandeling nemen we je mee naar de lekkerste plekjes in Lecce en laten we je proeven van de lokale delicatessen.

Download City Walk Lekker Lecce voor € 2,99

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *