Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Angera – adembenemend plaatsje aan het Lago Maggiore

Na onze fietstocht langs de oostelijke oever van het Lago Maggiore stappen we al snel weer op de fiets, dit keer voor de route die van Taino naar Angera voert, via onder meer Cheglio, Capronno en Montecalvo.

Rocca Borromeo fortress at Angera on lake maggiore, Italy.

De fietstocht is niet al te moeilijk. In totaal leg je iets meer dan twaalf kilometer af. Als je niet afstapt, ben je in zo’n anderhalf uur weer op het punt van vertrek. Wij nemen er echter de tijd voor en zetten de fiets regelmatig aan de kant voor een beetje sightseeing en het maken van foto’s.

De uitzichten op het Lago Maggiore, op de Monte Rosa en de toppen van de Alpen zullen je elke keer opnieuw naar je camera doen grijpen. Vooral de aantrekkingskracht van de dorpjes Taino en Cheglio is groot. Beide zijn ze als het ware natuurlijke terrassen die je onbeperkt uitzicht op het Lago Maggiore gunnen.

De verderop gelegen dorpjes Capronno en Montecalvo tellen elk nog geen honderd inwoners, maar hun sfeer weet elk jaar opnieuw duizenden mensen te betoveren. Angera is echter de allermooiste stop op de route.

angera-lago-maggiore-1

De historie van Angera
Aan de oevers van het meer ligt ook het eeuwenoude Angera. In de tijd van de Romeinen vormde deze plaats als een strategisch knooppunt voor de handel tussen de plaatsen aan het Lago Maggiore en die langs de Ticino.

In het Civico Museo Archeologico (aan de Via Marconi) wordt de geschiedenis van het stadje mooi belicht. De toegang tot het museum is gratis. Voor wie echt in de geschiedenis van Angera wil duiken, worden er ook rondleidingen gegeven. In het museum vind je ook het lokale VVV-kantoor, waar je informatie vindt over actuele evenementen en tentoonstellingen.

angera-lago-maggiore-3

Een huilende Madonna
De twee belangrijkste bezienswaardigheden van Angera delen wij alvast met jullie. Allereerst het Santuario della Madonna della Riva, aan het Piazza Garibaldi. De eerste steen van dit heiligdom werd gelegd in 1662, op de plek waar eerst een eenvoudige kapel stond. Men had echter niet genoeg geld om het heiligdom volgens plan te realiseren – hetgeen tot de dag van vandaag nog duidelijk te zien is.

Toch wilde de lokale bevolking de kapel graag uitbreiden. In 1657 zag een van de vrouwelijke inwoners van Angera namelijk dat het Madonnabeeldje dat in de kapel stond druppels bloed huilde. Dat kon niet anders dan worden geïnterpreteerd als een teken van Maria zelf, en dus moest er een mooier en grootster eerbetoon voor haar komen.

De Rocca Borromea
De tweede bezienswaardigheid steekt letterlijk en figuurlijk met kop en schouders boven het dorpje uit. De Rocca Borromea, hét symbool van Angera, is alleen al vanwege het panorama een bezoek waard. De hele streek ligt aan je voeten en je voelt je voor even net als de kasteelheer van lang geleden.

angera-lago-maggiore-2

Want ook de geschiedenis van de Rocca gaat ver terug. Al ten tijde van de Romeinen en de Longbarden stond hier een verdedigingstoren. De huidige burcht werd gebouwd op de resten van dit Romeinse origineel en dateert uit de twaalfde en dertiende eeuw. Het kasteel behoorde eerst toe aan de machtige Visconti-familie uit Milaan, maar kwam daarna in bezit van de familie Borromeo, die de toren tot 1449 gebruikte.

Deze Borromeo-familie was net als de Visconti’s afkomstig uit Milaan en zou een aantal eeuwen lang een grote invloed hebben op het Lago Maggiore en omgeving. Dit gebied werd tijdelijk zelfs de Stato Borromeo genoemd. De bekendste familieleden waren San Carlo Borromeo en kardinaal Federico Borromeo, die onder meer wordt genoemd in Alessandro Manzoni’s roman I Promessi Sposi.

angera-lago-maggiore-4

Meesterlijke fresco’s en antieke poppen
Het kasteel is een van de weinige middeleeuwse bouwwerken rondom het meer dat intact is gebleven. Tegen de Torre Principale, die ook wel Torre Castellana wordt genoemd, werd de Ala Viscontea gebouwd, waarin je de magnifieke Sala di Giustizia vindt. In deze zaal schittert een frescocyclus uit de twaalfde eeuw, met scènes uit het leven van aartsbisschop Ottone Visconti. Er is helaas niet bekend wie de fresco’s heeft geschilderd, maar wát een meesterwerkjes!

Neem zeker ook even een kijkje in het Museo della Bambola dat in de Rocca is gehuisvest. Het museum bestaat uit de privécollectie van prinses Bona Borromeo, aangevuld met antiek speelgoed en poppenkleding. In totaal zijn er twaalf zalen waarin je je ook als volwassene weer even kind waant…

rocca-angera-lago-maggiore-2

Strada dei Sapori delle Valli Varesine
Zin om nog even door te trappen voor iets lekkers? Langs de Strada dei Sapori delle Valli Varesine, iets noordelijker dan onze route, vind je onder meer de Formaggella Luinese DOP en speciale worsten gemaakt van geitenvlees, een heerlijke traktatie bij een goed glas IGT Ronchi Varesini. Het ideale eindpunt van een heerlijke fietstocht!

angera-lago-maggiore-5

dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

lombardije-lago-maggiore

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *