Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets langs de oostzijde van het Lago Maggiore

Een ontdekkingstocht langs de oostzijde van het Lago Maggiore (die in de regio Lombardije ligt) zorgt voor heel wat aangename verrassingen. Zeker als je de oevers van het meer op de fiets verkent. Wij stapten op de pedalen in de provincie Varese en trapten van Cerro naar Monvalle, om via onder andere Leggiuno in het binnenland weer terug te keren naar Cerro.

laveno-lago-maggiore

Deze route is ongeveer zeventien kilometer lang, met hier een daar een flinke heuvel. Onderweg rijd je door afwisselende landschappen en kleurrijke stadjes, met zeer regelmatig een steeds wisselende blik op het Lago Maggiore.

We stappen onder meer af voor een bezoek aan een uniek klooster (met een nog unieker uitzicht), bijzondere bezienswaardigheden, een tochtje met de kabelbaan, een siësta aan het strand en natuurlijk voor wat lekkers hier en daar!

laveno-lago-maggiore-3

Hoe het Lago Maggiore aan zijn naam kwam

Het Lago Maggiore is, anders dan de naam doet vermoeden, niet het grootste meer van Italië. Ooit was het dat wel, toen het Lago Maggiore en het huidige meer van Mergozzo nog één waren.

Na de vorming van de Piana di Fondotoce werden de twee meren gescheiden en was het Lago Maggiore niet langer het grootste meer van Italië (die eer moest het afstaan aan het Lago di Garda, het Gardameer). In het Italiaans wordt het Lago Maggiore overigens ook wel het Lago Verbano genoemd, naar de oude Romeinse naam Lacus Verbanus.

Het klooster Santa Caterina del Sasso

Eenmaal op de pedalen kom je onderweg van Cerro naar Monvalle al snel bordjes tegen die je de weg wijzen naar het Eremo di Santa Caterina del Sasso. Dit klooster is niet alleen prachtig om te zien, maar biedt op zijn beurt ook een uniek uitzicht over het meer.

santa-caterina-del-sasso-lago-maggiore-1

Volgens de overlevering werd het klooster gesticht in de dertiende eeuw, toen de plaatselijke koopman Alberto Besozzi een kerk wilde wijden aan Catherina van Alexandrië. Deze heilige had hem gered van een vreselijke storm en als dank besloot Besozzi een heiligdom voor haar op te richten.

Het kerkje dat hij neerzette groeide al snel uit tot een klooster, dat bewoond werd door allerlei soorten monniken. Tegenwoordig wonen er Benedictijner monniken, die hun klooster graag openstellen voor bezoekers. Het complex bestaat uit twee kloosters en een kerk met een veertiende-eeuwse campanile, klokkentoren.

santa-caterina-del-sasso-lago-maggiore-2 santa-caterina-del-sasso-lago-maggiore-4

In de kapittelzaal zijn prachtige fresco’s te zien, die met veel oog voor detail zijn gerestaureerd. In de kerk rust nog altijd het skelet van Besozzi, een beetje bizarre aanblik in het zo serene klooster…

santa-caterina-del-sasso-lago-maggiore-5

Kleurrijk keramiek in Cerro

Ook een stop waard is het MIDeC, het Museo Internazionale Design Ceramico, dat is gevestigd in het Palazzo Perabò in Cerro. Het prestigieuze palazzo dateert uit de zestiende eeuw en biedt onderdak aan een van de belangrijkste ambachten uit dit gebied: het maken van keramiek.

Een toegangskaartje kost slechts vijf euro en omvat een rondleiding door een van de vele vrijwilligers, die je alles vertelt over de geschiedenis van het maken en bewerken van keramiek, met schitterende meesterwerken die zijn gemaakt door lokale artigiani.

midec-cerro-laveno-lago-maggiore midec-cerro-laveno-lago-maggiore-2foto’s: MIDec

In het dorpje Laveno Mombello vind je de erfenis van keramiekkunstenaar Albino Reggiori. Bezoek hier ook de Chiesa dell’Invenzione di Santo Stefano, die is gewijd aan de relieken van Santo Stefano, een van de eerste christelijke heiligen. Het houten altaar, de fresco’s en de Cappella della Vergine del Rosario, ze zijn stuk voor stuk prachtig om te zien.

laveno-lago-maggiore-2

Het water op of de hoogte in

Vanuit de haven van Laveno Mombello kun je per boot de andere plaatsen aan het meer ontdekken of een tocht maken naar Isola Bella. Liever de hoogte in? Dat kan ook! Een speciale kabelbaan brengt je ruim duizend meter boven zeeniveau, naar het adembenemende uitzicht dat de Monte Sasso del Ferro biedt.

Je ziet het Lago Maggiore aan je voeten, met de Alpen als decor – en bij helder weer kun je zelfs Milaan zien liggen. Vanaf deze berg kun je ook deltavliegen of paragliden, maar wij voelen op deze hoogte toch liever de grond onder onze voeten…

lago-maggiore-monte-sasso-del-ferro

Naar het strand & door het bos

Monvalle is het meest zuidelijke punt van onze fietsroute. Hier maken we een heerlijke tussenstop bij het zogenaamde Spiaggia del Guree. Aan dit strand kun je bij mooi weer een heerlijke duik nemen. ‘s Zomers worden er in de weekenden gezellige evenementen en concerten georganiseerd.

Zoek je liever de schaduw op, dan is er een klein bos waar het op zomerse dagen heerlijk toeven is. Wij kiezen ervoor om via Leggiuno terug te fietsen, dat iets hogerop ligt en ook iets meer in het binnenland te vinden is, zodat de route anders is dan de heenweg langs de oevers van het meer. In en om dit plaatsje vind je tal van bosrijke paden. Ideaal voor zomerse dagen!

leggiuno-lago-maggiore

Lekkers langs het Lago Maggiore

Onderweg stappen we geregeld af voor wat lekkers. Proef in Laveno Mombello bijvoorbeeld de goedgevulde vissoep of verse vis uit het meer. Zoetekauwen bestellen zeker een stukje torta paradiso, een hoge en zeer luchtige taart met pan di spagna en citroen, bestrooid met heel veel poedersuiker. In dit gebied wordt ook een bijzonder lekkere honing gemaakt, heerlijk op vers brood voor je op de fiets stapt!

torta-paradiso-lago-maggiore

Sacro Monte di Varese

Niet ver van onze route ligt de Sacro Monte di Varese, die hoog boven Varese uittorent, op ruim achthonderd meter boven zeeniveau. Deze ‘Heilige Berg’, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, bestaat uit veertien prachtig vormgegeven kapellen die gewijd zijn aan de Mysteriën van de Rozenkrans.

Aan het einde van de kruisweg ligt het Santuario di Santa Maria del Monte, waar Maria de pelgrims opwacht als beloning van hun tocht naar deze Sacro Monte.

Sacro Monte di Varese, Lombardy, Italy, Europelombardije-varese-sacro-monte-2

dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met

lombardije-lago-maggiore

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Is er ook fietsverhuur aan deze zijde van het meer.?

  2. Zeker, onder meer in Ispra en Laveno-Mombello!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *