Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

5x doen & proeven op de grens van Piemonte en Ligurië

Een nieuw jaar, een nieuwe vakantiebestemming! Of beter gezegd: twee afwisselende bestemmingen: de regio Piemonte én de regio Ligurië. Elk met een geheel eigen karakter, maar allebei even aantrekkelijk.

Natascha en Nicolas maakten een ‘to do-lijstje’ voor wie vakantie gaat vieren op de grens van deze regio’s, met vijf tips voor een onvergetelijke vakantie.

1 Wijn proeven
Natascha: ‘In ons buurdorp ligt wijnboerderij Cascina Bertolotto te midden van een ‘amfitheater’ van wijngaarden. Niet enkel hun heerlijke wijnen maar ook het indrukwekkende uitzicht zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Een overzicht van hun wijnen vind je op hun website.

De prijs van meest sympathieke wijnboer van Piemonte gaat volgens mij dan weer naar wijnboer Lorenzo van Canonica Vini in Torre Bormida. Hij is altijd zo vrolijk dat we er hem van verdenken als kind ooit eens in een vat wijn gevallen te zijn.

Zijn Engels is zo goed als onbestaand, maar met handen en voeten (én zijn wijn!) zorgt hij er gelukkig voor dat je hem perfect begrijpt.

Rijd je nog een beetje verder, dan kom je terecht in de wereldberoemde wijngaarden van Barolo en Barbaresco, twee gebieden die je als wijnliefhebber niet mag overslaan!’

2 Zwemmen
Nicolas: ‘Ook in Noord-Italië kan het erg heet worden tijdens de zomer. Dan gaat er niets boven het vinden van een verfrissende plek om te zwemmen.

Daarvoor kun je naar de kust met charmante badplaatsjes als Noli en Varigotti trekken, maar ook in het binnenland van Ligurië en het zuiden van Piemonte zijn er diverse zwemplekjes in rivieren en meertjes waar het in de zomer heerlijk toeven is, zoals het Lago dei Gulli in Sassello (Ligurië) en de Erro rivier bij Cartosio (Piemonte). Een overzicht van onze lievelingsplekjes vind je via deze link.

3 Wandelen en fietsen
Natascha: ‘Onze lavendelboerderij grenst aan een bijzonder mooi natuurgebied, het regionaal natuurpark Piana Crixia in Ligurië. Dit park wordt gekenmerkt door glooiende heuvels, abrupt onderbroken door grijze calanche, een soort prehistorische duinen met aparte erosieve vormen. Het contrast tussen de grijze kleur van de calanche en de groentinten van bossen en velden vormen een fascinerende en unieke aanblik.

Het embleem van het park is een spectaculaire rotsformatie in de vorm van een gigantische paddenstoel. Dit natuurlijke element, ontstaan door erosie, is heel uitzonderlijk. In het park bevinden zich verschillende wandel- en fietsroutes die je langs de mooiste plekjes leiden.

Dit natuurfenomeen beperkt zich uiteraard niet tot de grenzen van het park Piana Crixia, ook in ons dorp Merana heb je een prachtige wandelroute langs en over de calanche.’

4 Sagra’s – smakelijke dorpsfeesten
Nicolas: ‘De dorpjes in onze Bormida-vallei zijn dan misschien wel klein, maar tijdens de vele sagra’s en andere feesten komen ze helemaal tot leven. Het begint al in maart met de polentafeesten en zo gaat het verder tot diep in de herfst met truffel-, wijn- en kastanje-evenementen. Er valt altijd wel iets te beleven (en te proeven!).

Hoogtepunt in Merana is de Sagra del Raviolo, tijdens het tweede en derde weekend van juni. Dan vieren we telkens gedurende drie avonden de beroemde ravioli van Merana. Kom ze proeven en je begrijpt onmiddellijk waarom de tafels hier avond na avond vol Italianen zitten!’

5 Truffels en andere lokale specialiteiten
Natascha: ‘De waardevolle witte truffel van Piemonte wordt meestal naar de stad Alba vernoemd. Wat veel mensen niet weten is dat de meeste van de truffels die op de truffelmarkt van deze stad worden verkocht overal op het Piemontese platteland worden gevonden, ook in ons dorp!

Merana is het ‘jachtgebied’ van truffeljager Roberto en zijn honden. In de herfst kun je hem vergezellen tijdens zijn zoektocht naar de witte truffel, terwijl de zwarte zomertruffel centraal staat in de warme maanden van het jaar.

In ons gebied vind je daarnaast ook de heerlijke geitenkaas Robiola di Roccaverano, die in 2019 zijn veertigste verjaardag viert als erkend typisch streekproduct. Net over de grens in Ligurië kun je heerlijke pasta met pesto alla genovese proeven en wie van zeevruchten houdt, zal zeker geen spaghetti alle vongole (met venusschelpen) overslaan.

En wat dacht je van de amaretti (amandelkoekjes) uit Sassello, de vitello tonnato die je hier in elk restaurant kunt proeven, het eekhoorntjesbrood vers uit onze bossen, de hazelnoottaart van Cortemilia… en nog zo veel meer… Het is hier letterlijk heerlijk toeven, dus wie weet tot binnenkort in ons kleine Italiaanse paradijsje op de grens van Piemonte en Ligurië!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *