Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Zisa – paleis van duizend-en-één-nacht in Palermo

Net even buiten het drukke centrum van Palermo vind je La Zisa, een Normandisch paleis dat van verre wel wat weg heeft van het paleis van een fakir. De naam heeft het paleis te danken aan zijn schoonheid; aziz is namelijk Arabisch voor ‘schitterend’.

Palermo-La-Zisa (1)

Het paleis was ooit bedoeld als zomerverblijf voor de Normandische koning Willem I, maar toen hij in 1166 overleed, was het bouwwerk nog niet helemaal af. Zijn zoon, Willem II, zorgde ervoor dat het paleis werd voltooid zoals zijn vader dat voor ogen had gehad, met een mooie waterpartij waarin de schoonheid nog eens weerspiegeld werd.

Palermo-La-Zisa (4)

De ligging is ideaal voor een bezoek op een warme zomerdag. De koning zou hier immers ook in de zomer verblijven. De voorzijde ligt dus met opzet naar het noordoosten, zodat er bij de ingang een beetje frisse zeelucht kan worden opgesnoven.

Op het plafond van het portaal is het wat minder prettig toeven; hier zweven heel wat duivels. Volgens een legende heeft het geen zin ze te tellen: je komt elke keer op een ander totaal uit. We durfden het niet te proberen…

Volgens de Florentijnse architect Leon Battista Alberti is de zaal met de Paradijsfontein de mooiste ruimte van La Zisa. Hij schreef: ‘Vol genot kan men zich in deze sprookjesachtige ruimte laven aan koele wijn, meegevoerd door de stroom in vaten die, afhankelijk van de sterkte van de stroming, met elkaar stoeien in het water.’

Palermo-La-Zisa (3)

De architect spreekt hier nog niet eens van het mooie marmer en de schitterende mozaïeken die de zaal een uniek aanzien gaven, iets waar je tijdens een bezoek toch zeker even van moet genieten.

Tegenwoordig kun je er geen koele wijn meer drinken, al kun je je wel laven aan islamitische kunst uit het Middellandse Zeegebied. La Zisa herbergt op de tweede verdieping namelijk het Museum voor Islamitische Kunst. Tickets reserveer je via deze link.

Palermo-La-Zisa (2)

Maak ook een wandeling door het omliggende park, met naast veel groen en waterpartijen ook het paleis La Cuba (‘de kubus’ – een naam die meer dan begrijpelijk is als je de vorm van het gebouw ziet) en het kleinere La Cubula.

La Cuba maakte eveneens indruk op een grote geest uit het noordelijke Toscane; Giovanni Boccaccio gebruikte het bouwwerk als een van de locaties in zijn beroemde Decamerone.

Er heerst inderdaad een inspirerende sfeer bij alle paleizen in dit stukje Palermo; we kunnen ons wel voorstellen dat men er vroeger helemaal lyrisch van werd, toen alles nog in vol ornaat straalde en schitterde.

Nog veel meer inspiratie voor Palermo
Er is in Palermo nog veel meer lekkers en mooist te vinden. Daarom maakten we een lekker dikke digitale reisgids voor de stad, met meer dan 400 pagina’s aan inspiratie. We delen de mooiste plekken, met naast de beroemde highlights ook onbekende pareltjes, van een bijzonder uitkijkpunt tot een magische kamer.

We nemen je mee naar de kleurrijkste markt van de stad, laten je proeven van het Palermitaanse street food en delen de beste adresjes voor cappuccino, lunch, aperitivo en diner. Je dwaalt door de straten van de stad en ontdekt bij elke stap hoe verrassend veelzijdig Palermo is.

Tot slot nemen je ook even mee buiten de stad, de Monte Pellegrino op, naar Monreale en naar Mondello, voor een dagje ontspannen aan zee. Boek dus maar vast je ticket; Palermo ti sta aspettando, Palermo wacht op je!

Bestel de Special Palermo

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *