Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Piscina Mirabilis – de Cattedrale dell’Acqua (waterkathedraal) bij Bacoli

Ten westen van de stad Napels liggen de Campi Flegrei, de ‘brandende velden’. Dit gebied wordt gevormd door vulkanische activiteit die nog steeds duidelijk zichtbaar is.

Zo was het Lago Miseno bij het dorpje Bacoli ooit een vulkaankrater. Het dankt zijn naam aan de Romeinse naam van Bacoli, Misenum, dat ten tijde van de Romeinen een belangrijke havenplaats was.

In het jaar 12 voor Christus namen de Romeinen het Lago Miseno in gebruik als binnenhaven voor de westelijke vloot. Het meer bood namelijk een perfecte natuurlijke beschutting.

Door de aanleg van de haven was er dringend behoefte aan vers drinkwater voor de bemanning van de vloot. De Romeinse ingenieurs besloten om boven op de kraterwand een watertank aan te leggen.

Deze watertank zal de geschiedenis ingaan als de grootste watertank die ooit door de Romeinen is gemaakt. De afmetingen zijn zo enorm dat de tank de bijnaam Cattedrale dell’Acqua (‘waterkathedraal’) kreeg. Erwin neemt je er mee naartoe, voor een bezoekje aan deze bijzondere kathedraal, de Piscina Mirabilis.

Erwin: ‘Wanneer ik in het dorpje Bacoli aankom, loop ik allereerst naar het park aan het meer. Het water is bijna rimpelloos. Het is moeilijk voor te stellen dat het hier ruim tweeduizend jaar geleden krioelde van de Romeinse schepen en soldaten van de westelijke vloot.

Vanaf het meer volg ik de bordjes naar het kantoor aan de Via Campi Elisi waar ik kaartjes kan ophalen voor Piscina Mirabilis. Onderweg heb je mooi uitzicht over het meer, met op de achtergrond Monte di Procida.

Tijdens het wachten op de gids heb ik de tijd om alvast wat meer te weten te komen over dit technische hoogstandje van de Romeinen.

Wanneer de gids arriveert, lopen we naar de watertank. Onderweg wijst een Romeinse soldaat ons de weg. Het is een mooie stukje street art van Nicola Masuottolo, beter bekend als Nick Mason.

Eenmaal bij de ingang van Piscina Mirabilis is het nog moeilijk voor te stellen dat dit een bouwkundig wonder is. Zoals wel vaker is de schoonheid pas te zien wanneer je naar binnen gaat.

De buitenzijde is vervallen, maar het is wel duidelijk te zien dat het om een Romeins bouwwerk gaat met herkenbaar metselwerk als opus reticulatum. Aan de zijkant van de watertank zijn nog wat resten van vloermozaïeken te zien.

De gids maakt het hekwerk open en via een lange trap dalen we langzaam af in de enorme watertank. De tank, die nu droog staat, is maar liefst vijftien meter diep. Met een lengte van tweeënzeventig meter en een breedte van vijfentwintig meter was er ruimte voor maar liefst ruim twaalfduizend kubieke meter drinkwater!

Eenmaal op de bodem van de watertank begrijp ik de bijnaam Cattedrale dell’Acqua. Het is inderdaad net alsof ik midden in een kathedraal sta.

Het plafond van de watertank wordt net als bij een kathedraal door pilaren gedragen. In dit geval gaat het om achtenveertig enorme pilaren in vier rijen van twaalf stuks.

Piscina Mirabilis is een bouwkundig wonder dat is uitgegraven in het tufsteen. De bodem ligt op acht meter boven de zeespiegel, maar de watertank moest wel gevuld worden met vers drinkwater.

Hiervoor gebruikten de Romeinen een ander bouwkundig hoogstandje: een aquaduct. Het Aqua Augusta bracht vers drinkwater vanuit de bergen op ongeveer honderd kilometer van Bacoli naar vele plaatsen rond de baai van Napels.

De bron ligt in het huidige Serino, het eindpunt is de Piscina Mirabilis. Een knap staaltje werk van de Romeinse ingenieurs waar we vandaag de dag alleen maar respect voor kunnen hebben.

Praktische informatie Piscina Mirabilis
De Piscina Mirabilis is te bezoeken van vrijdag tot en met zondag, zowel met gids als zonder gids. Reserveren is verplicht en kan via deze website, waar ook de locatie en alle beschikbare tijden staan vermeld.

Meer moois in Bacoli – van street art van Jorit tot het Spiaggetta del Poggio
Na het indrukwekkende bezoek aan de watertank loop ik terug naar het meer en neem ik plaats op het terras van De Giovanni. Ik bestel een heerlijke specialiteit die je veel aantreft in en om Napels, de delizia al limone.

Buiten de Piscina Mirabilis is er nog veel meer te zien in Bacoli. Slenter op je gemak door de smalle straatjes met kleurrijke huizen of geniet in de haven van het uitzicht over de baai en het dorpje.

Liefhebbers van street art moeten zeker een kijkje nemen in de Via Gaetano de Rosa, waar een van de nieuwste werken van de bekende street artist Jorit is te zien: La Sibilla di Jorit.

Als je graag naar het strand gaat, moet je zeker een bezoek brengen aan het Spiaggetta del Poggio, dat prachtig uitzicht biedt over de baai van Napels.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *