Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

10 films en series met Napels in de hoofdrol

Niet alleen wij hebben ons hart verloren aan het prachtige Napels, veel film- en seriemakers raakten eveneens betoverd door deze magische stad. In de afgelopen vijf jaar alleen al zijn er meer dan duizend films en series in Napels opgenomen. Het is dan ook een van de populairste filmlocaties van dit moment.

Iris en Joël van Ontdek Napels hebben een lijstje gemaakt van tien films en series waarin Napels een grote rol speelt en die je voorafgaand aan je bezoek of na thuiskomst even meenemen naar la bella Napoli

L’amica geniale
Een grote hit in Italië, maar ook in Nederland en België, deze serie naar de boeken van Elena Ferrante. In L’amica geniale (De geniale vriendin) leef je mee met Lila en Lenù, die samen opgroeien in een van de volkswijken van Napels.

De serie speelt zich af in de jaren vijftig. Voor een groot deel van de serie gebruikte men de Napolitaanse straten als decor, maar omdat niet alles op straat gefilmd kon worden, bouwde men in de buurt van Caserta een enorme openluchtstudio van ruim twintigduizend vierkante meter. Lees in deze blog meer over de serie en check hier de aankondiging van deel twee, De nieuwe achternaam, voor dit najaar.

Gomorra
Deze populaire serie gaat over de Napolitaanse maffia, de camorra, met inmiddels vier bloedstollende seizoenen. Drugsdealers, gewone mensen en maffiabazen spelen de hoofdrol.

Het verhaal speelt zich grotendeels in Scampia en Secondigliano af, twee buitenwijken van Napels. Een bekend beeld uit de serie zijn le vele, de flatgebouwen in de vorm van zeilen. Ook deze serie is gebaseerd op een boek, met waargebeurde verhalen die Roberto Saviano in 2006 optekende.

foto:  Valerio Brignola

L’immortale
L’immortale is een Italiaanse maffiafilm die is geïnspireerd op de serie Gomorra. De film vertelt het verhaal van Ciro di Marzio, die ook in Gomorra speelt. We raden je daarom aan om eerst de serie Gomorra te kijken en daarna deze film. In deze blog lees je er meer over.

Ultras
Voor de voetbalfans: Ultras is een recente film over de fanatieke supporters van voetbalclub SSC Napoli. Op de film wordt veel kritiek gegeven, omdat de ultras volgens de Napolitanen niet goed neergezet worden. Ook zie je meer beelden van havenstad Pozzuoli, gelegen bij Napels, dan van Napels zelf. Maar ondanks deze kritiek is het toch een leuke film om te kijken met een romantisch tintje.

Diego Maradona
Diego Armando Maradona – in Napels staat hij op gelijke voet met God. Overal in de straten van de stad leeft Maradona nog voort, ook lang na zijn vertrek in 1991. Hij is nog steeds een grote held.

Beleef de legende Maradona in deze documentaire, die ook als je niet van voetbal houdt, echt een aanrader is. Kippenvel gegarandeerd, dankzij de prachtige beelden van Napels en de sfeer die goed te voelen is ! In deze blog lees je meer over deze documentaire.

Piranhas
Ook deze film is geïnspireerd op een boek van Roberto Saviano, deze keer La paranza dei bambini, in het Nederlands vertaald als De kinderen in de sleepnetten. In deze film zie je hoe kinderen door de Napolitaanse camorra ingezet worden en graag indruk willen maken op de grote bazen. De film is met name in de wijk Sanità opgenomen. Lees hier meer over deze wijk.

Zielen van Napels
Een film van een heel ander kaliber is deze rake documentaire van de Nederlandse Vincent van Monninkendam. Hij laat de prachtige contrasten tussen arm en rijk zien, waarbij hij gebruik maakt van muziek, gedichten en kunst.

De schilderijen van Caravaggio staan centraal in deze documentaire en dienen als verbinding met het Napels van nu. Koop Zielen van Napels via deze link bij bol.com.

Martin Eden
In de film Martin Eden dienen de pleinen, steegjes en straten van Napels weer als decor. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Jack London, maar de regisseur verplaatste het naar Napels.

De film heeft verschillende prijzen gewonnen waaronder de TIFF Platform Prize voor artistieke kwaliteit en regie. Lees in deze blog meer over deze fantastische film.

Eat Pray Love
Een echte Hollywood-film met Julia Roberts in de hoofdrol, naar het gelijknamige boek van Elizabeth Gilbert. Slechts een klein deel van de film speelt zich af in Napels (verder zie je onder andere Rome, India en Bali als decor), maar wel een heel treffend deel: je ziet Julia Roberts genieten van een heerlijke Napolitaanse pizza in een van de bekendste pizzeria’s van de stad, Pizzeria Da Michele:

Il commissario Ricciardi
Deze serie is gebaseerd op de boeken van Maurizio De Giovanni. Je bevindt je in het Napels van de jaren dertig, waar Ricciardi werkt als rechercheur moordzaken van de Napolitaanse politie. Hij heeft bepaalde visioenen; hij ziet de laatste seconden van het leven van de slachtoffers.

Iris en Joël stonden vorige zomer plotseling op de set, toen ze langs het beroemde Gran Caffè Gambrinus liepen, een van de locaties die je zeker zult herkennen. De serie is al uitgezonden op RAI1 en is hopelijk ook snel in Nederland en België op het scherm te zien.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *