Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van gourmetpizza’s bij Concettina ai Tre Santi in Napels

Pizza is de culinaire trots van Napels. In deze blog vertelden we al over de oorsprong van de pizza margherita, die dankzij basilicum, mozzarella en tomaten net zo groen-wit-rood kleurt als de Italiaanse vlag.

Overal in Napels kun je terecht voor een goede pizza, maar als je wil aanschuiven voor een écht bijzondere pizza, ga je naar Pizzeria Concettina ai Tre Santi (Via Arena della Sanità 7bis, in Rione Sanità – dagelijks geopend van 12.00 tot 24.00 uur, met uitzondering van zondagavond).

Pizzabakker Ciro Oliva vormt de vierde generatie Oliva’s die pizza’s bakt. In 1951 was het zijn overgrootmoeder Concettina, naar wie de pizzeria is vernoemd, die hier de eerste pizza’s maakte. Niet in een pizzeria, maar gewoon vanuit haar basso (typisch Napolitaanse behuizing op straatniveau) aan mensen op straat.

Aangezien zich naast deze basso een altaartje met drie heiligenbeelden bevond, stond de plek al snel bekend als Concettina ai Tre Santi, een naam die de volgende generaties met trots zijn blijven dragen.

Het feit dat het hier áltijd druk is, zegt genoeg. De Napolitanen zijn dol op Ciro’s pizza’s, zowel op de klassieke margherita en marinara als op zijn verrassende creaties zoals de Pacchianella (met San Marzano- en piennolo-tomaatjes) en Il Ricordo della Domenica (‘zondagsherinnering’), met tomaatjes en een saus van vongole (venusschelpen).

En wat te denken van onderstaande combinaties? Ciro’s fantasie is eindeloos, elke keer tovert hij weer nieuwe pizza’s uit de oven, waarin sinds begin jaren vijftig bijna dagelijks het vuur brandt.

Ook bijzonder lekker: La Montanarina di Ciro, een gefrituurde mini-pizza met buffelmelkricotta, pancetta en geraspte citroenschil.

Moeite met kiezen? Je kunt een menu bestellen, met verschillende soorten pizzapunten en mini-pizza’s om te proeven. Het geheim van de pizza’s zit hem overigens niet alleen in het beleg, ook het deeg is van uitstekende kwaliteit – en zeer licht verteerbaar, met dank aan een zorgvuldig rijsproces.

De grote pizza’s worden geserveerd op borden met tekeningen van kinderen uit de buurt, in samenwerking met Casa dei Cristallini, een soort buurthuis waar kinderen terecht kunnen om te spelen, maar ook om te studeren. Ciro werkt vaak met hen samen; veel van zijn pizzabakkers en obers brachten hier in hun jeugd veel tijd door.

‘Fatte ‘na pizza c’a pummarola ‘ncoppa
Vedrai che il mondo poi ti sorriderà’
Pino Daniele

Extra leuk: je kunt bij Concettina ai Tre Santi een pizza sospesa bestellen, een ‘pizza in de wacht’. Je rekent een extra pizza af, die later voor de neus van een Napolitaan belandt die zich geen warme maaltijd kan veroorloven – naar het voorbeeld van de inmiddels wereldberoemde caffè sospeso. Zo houdt Ciro niet alleen een Napolitaanse traditie in ere, maar laat hij bovendien de hele wijk meeprofiteren van zijn enorme succes.

met dank aan Concettina ai Tre Santi voor de foto’s

Meer lezen over Napels en omgeving?
Bestel dan een gesigneerd exemplaar van Mijn Napels (via deze link lees je meer over deze kleurrijke reisgids vol tips). Klik hiervoor op onderstaande button en vul je gegevens (en eventueel een gewenste signeertekst) in.

Bestel het boek Mijn Napels

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *