Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Quartieri Spagnoli – een kleurrijke wijk in Napels die je niet mag missen

Quartieri Spagnoli is misschien wel de bekendste wijk van Napels. Helaas is het volgens veel reisgidsen een wijk die nog steeds erg gevaarlijk is en waar je beter niet kunt komen. Niets is minder waar! Quartieri Spagnoli is juist een gezellige, kleurrijke wijk om te bezoeken.

Het is een van de favoriete wijken van Iris en Joël van Ontdek Napels, na hun geliefde Rione Sanità, die op nummer één blijft staan.

Iris: ‘Quartieri Spagnoli, dat letterlijk vertaald de Spaanse kwartieren betekent, is een wijk die grenst aan de Via Toledo, de grootste winkelstraat van Napels. De wijk is rond de zestiende eeuw gebouwd, ten tijde van de Spaanse overheersing, om de Spaanse troepen en hun families te huisvesten. Vandaar ook de naam.

Er kwam in de begintijd veel prostitutie en geweld voor in de wijk. Die slechte reputatie hield langer stand dan de Spanjaarden, maar vandaag de dag is het een ontzettend gezellige volkswijk waar de lokale ondernemers hard werken aan een goede sfeer.

Joël: ‘De wijk lijkt een doolhof, maar is eigenlijk een vrij strak raster van achttien bij twaalf vicoli (smalle straatjes) waar de scooters je links en rechts voorbij scheuren. De wijk heeft een oppervlakte van ongeveer 80.000 vierkante meter; er wonen ongeveer 14.000 mensen.

Kenmerkend aan de wijk is dat je meteen het echte, authentieke Napels voelt. Overal vind je lokale winkeltjes, zoals een groenteboer, een bakker, een slagers, een mini-supermarkt of een pasticceria.’

Iris: ‘Houd je van lekker eten? Dan heb je voor een fantastische lunch of uitgebreid diner keuze genoeg. Je kunt in een van de tientallen restaurantjes neerstrijken. Onze favorieten zijn ‘A Pignata, Da Nennella, Valù, Hosteria Toledo en Trattoria Speranzella.

Dat het een kleurrijke wijk is, zie je meteen aan de wapperende was die aan de balkonnetjes hangt en de prachtige street art die op de palazzi te vinden is. Je bewondert onder andere kunst van Francisco Bosoletti, San Spiega en Cyop & Kaf.’

Joël: ‘De bewoners van Quartieri Spagnoli zijn vriendelijk, behulpzaam, trots, luidruchtig en aanwezig. Het is dan ook niet gek als een bewoner je vanuit zijn/haar basso (eenkamerwoning op straatniveau) aanspreekt om te vragen of je de weg zoekt of zin hebt in een kopje koffie.

Ook praten de bewoners graag met elkaar, ze staan buiten te kletsen, hangen rond de lokale koffiebarretjes of houden vanuit hun basso de boel goed in de gaten.’

Ga dus zeker op verkenningstocht in de wijk Quartieri Spagnoli. Dit kan gerust op eigen houtje, maar je kunt ook met Iris en Joël op stap. Je kunt hen hier vinden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *