Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Pizza eten in Napels? Kies een van de beste authentieke pizzeria’s!

Sinds december 2017 staat de kunst van het pizzabakken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De lijst, die grotendeels bestaat uit monumentale steden, gebouwen en pleinen, kent ook immaterieel erfgoed.

De Italianen zijn trots, met name in Napels, waar de allereerste pizza margherita werd gemaakt. Het precieze verhaal over het ontstaan van de pizza, en de geschiedenis van deze hartige lekkernij, lees je in deze blog.

In Napels ontstond ook het idee om de pizza op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Maar liefst 850.000 pizzaliefhebbers ondertekenden de pizzapetitie die een Napolitaanse pizzabakker opstelde.

Met dank aan onder andere de culinaire historie, de speciale (in Napels zelfs tot in detail vastgelegde) productiewijze van de pizza en de bijbehorende gebaren (zoals het in de lucht ronddraaien van het pizzadeeg) prijkt de pizza nu naast onder meer de Toren van Pisa, Da Vinci’s Laatste Avondmaal, het historisch centrum van Rome en de Amalfikust op Unesco’s lijst met Italiaans werelderfgoed.

In deze blog tippen we de lekkerste pizzeria’s in Napels waar je een vera pizza napoletana kunt eten.

Pizzeria Brandi

Pizzeria Brandi (Salita Sant’Anna di Palazzo 1) is volgens het bord aan de zijkant de enige echte thuishaven van de pizza. Hier maakte Raffaele Esposito in 1889 namelijk de allereerste pizza margherita.

De huidige eigenaar loopt nog elke dag trots te stralen en kan het niet nalaten om aan elke bezoeker de geschiedenis van zijn pizzeria uit de doeken te doen. Ook zal hij je bestoken met namen van bekende Italianen en Amerikanen die zijn pizzeria hebben bezocht, hetgeen uiteraard is vastgelegd op de gevoelige plaat.

Eet hier tijdens je bezoek aan Napels in elk geval één keer een pizza margherita, al is het maar om deel uit te maken van een klein stukje culinaire geschiedenis!

L’Antica Pizzeria Da Michele

Van de inrichting moet je het bij L’Antica Pizzeria Da Michele (Via Cesare Sersale 1-3) niet hebben: je zit op witte tuinstoelen aan witte tafeltjes in een wit betegelde ruimte. De keuze is beperkt tot de authentieke Napolitaanse pizza’s, de margherita en de marinara dus. Ondanks het gebrek aan de sfeer eet je hier de lekkerste pizza’s!

Pizzeria Sorbillo

In deze kleine Pizzeria Sorbillo (Via dei Tribunali 32) is er bijna geen ruimte om je pizza in alle rust op te eten. De pizzabakkers schieten heen en weer tussen het met bloem bestoven aanrecht en de houtoven – een fascinerend schouwspel. De krantenknipsels vertellen hier niet alleen over beroemde gasten, maar vooral over de eigen familie.

Luigi Sorbillo, die de pizzeria ooit startte, had namelijk maar liefst eenentwintig kinderen. In de tijd van Mussolini was dit bijna een heldendaad. Gelukkig hebben enkele zonen de pizzaschieter van hun vader overgenomen, zodat je op deze plek nog wel even terecht kan voor een authentieke pizza.

Pizzeria Di Matteo

Volgens de eigenaar van Pizzeria Di Matteo (Via dei Tribunali 94) is Bill Clinton hier kind aan huis – alsof je dit nieuws gezien de vele foto’s aan de muur waarop de Amerikaanse ex-president staat afgebeeld zou hebben kunnen missen. Welke pizza zou zijn favoriet zijn? Saskia at hier ooit de pizza alla melanzana, met aubergine, en gaat er elke keer als ze in Napels is voor terug.

Voor wie eens wat anders wil proberen: bij Di Matteo serveren ze ook een pizza fritta, een gefrituurde pizza. De pizza wordt belegd met ingrediënten naar keuze, dan net als een calzone dubbelgevouwen en vervolgens gefrituurd in wat hete olie.

Pizzeria Dal Presidente

Eveneens aan de Via dei Tribunali vind je Dal Presidente (Via dei Tribunali 120), waar Ernesto Cacialli al sinds zijn zevende verjaardag pizza’s bakt. Hij noemde zijn zaak in 1994 naar president Clinton, die tijdens zijn bezoek aan Napels ook hier een pizza kwam proeven. De pizza’s zijn dan ook presidentwaardig, met een bodem van vers pizzadeeg en verschillende toppings naar keuze.

Starita

Starita (Via Materdei 27-28) is een van de oudste pizzeria’s van Napels, waarbij dezelfde familie al ruim honderdtien jaar de pizzaschieter hanteert. De pizzeria speelt ook een rol in de film L’Oro di Napoli, met Sophia Loren. Als je een van de 750 pizza’s die dagelijks in de oven belanden wil bemachtigen, moet je soms wel even wat geduld hebben…

De’ Figliole

De naam van Pizzeria De’ Figliole (Via Giudecca Vecchia 39) betekent letterlijk ‘jongedames’, maar in Napels staat De’ Figliole gelijk aan gefrituurde pizza. Meer nog dan bij Di Matteo houden de eigenaressen vast aan deze echt Napolitaanse traditie.

Het recept is al vele jaren hetzelfde: de pizza wordt belegd met worst en friarelli (een soort kruising tussen broccoli en raapsteeltjes) en dan gefrituurd. Ook de zoete variant, een gefrituurde pizza met Nutella, vindt gretig aftrek.

Da Ettore

Achter het Piazza del Plebiscito, aan de Via Gennaro Serra 39, ligt dit kleine zaakje waar je geniet van een perfect gebakken pizza. Ook Ettores frittura all’italiana, een mix van gefrituurde aubergine, courgette, mozzarella, arancini (risottoballetjes), bloemkool en aardappelkroketjes, is hier een aanrader.

Capasso

Ook bij Capasso (Via Porta San Gennaro 2) hangen de muren vol met krantenknipsels, dit keer over de goede daden van de eigenaars. Dat de fresco van San Gennaro, die nu vanuit de pizzeria te bewonderen is, er nog hangt is namelijk te danken aan deze doortastende pizzafamilie.

De Capasso’s doneerden een percentage van hun pizzaopbrengsten aan de stichting die de restauratie van de fresco op zich had genomen. Daar profiteren ze nog elke dag van, want al zijn de pizza’s net zo lekker als elders, het uitzicht op de fresco (en het verhaal dat erachter zit) is meer dan bijzonder.

7 Soldi

In dit nauwe steegje net achter de Via Toledo schuilt een van Napels best bewaarde geheimen, Pizzeria Soldi (Vico Tre Re 6). Pizzabakker Francesco leerde van zijn grootvader hoe hij een pizza 7 soldi moest maken, met zeven verschillende ingrediënten.

Het precieze recept en de verdeling van deze zeven ingrediënten over de krokante bodem houdt Francesco voor zichzelf en wisselt ook nog wel eens naar gelang de tijd van het jaar. Zo gaan wij altijd graag terug om te kijken wat Francesco nu weer voor ons in petto heeft.

Trianon

Bij Trianon (Via Pietro Colletta 44-46) aten we de grootste ronde pizza ooit: de Gran Trianon, met een diameter van wel zestig centimeter! Ook een aanrader voor wie niet kan kiezen uit de vele soorten beleg, want de Gran Trianon is verdeeld in acht punten die elk anders zijn belegd.

Kun je geen pizza meer zien, ga dan toch even een kijkje nemen, want alleen al de schitterende toonbank en de enorme Baai van Napels daarachter zijn de moeite waard!

Nog een paar fijne pizza-adresjes

La Notizia 53, Via Michelangelo da Caravaggio 53
Concettina ai Tre Santi, Via Arena della Sanità 7bis
50 Kalò, Piazza Sannazaro 201b
Eccellenze campane, Via Benedetto Brin 69
La Masardona, Via Giulio Cesare Capaccio 27
Pizzeria Da Attilio, Via Pignasecca 17
Carmnella, Via Marino Cristoforo 22
Lievito Madre al Mare, Via Partenope 1

Pizza per meter in Vico Equense

Zo’n dertig kilometer ten zuiden van Napels ligt Vico Equense, waar de zogenaamde Università della Pizza, de pizza-universiteit, gevestigd is. Toen we tijdens een bezoekje aan dit dorp verbaasd vroegen wat zo’n universiteit hier deed, antwoordde Gigino mij meer dan trots dat hij deze universiteit heeft opgericht om zijn uitvinding te vervolmaken.

We waren was vast heel benieuwd naar zijn uitvinding, toch? Dat waren we inderdaad, al wensten we na een paar minuten dat we niet zo gretig waren geweest. Gigino is namelijk de uitvinder van de pizza per meter…

Het bezoek aan Gigino’s pizzeria (waarover je meer leest via deze link) was onvergetelijk, maar we raden je aan niet meer dan twintig centimeter pizza te bestellen. Wees in elk geval niet overmoedig door een hele pizza te bestellen, want die meet zo’n twee meter!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *