Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Tempio Italico – een Samnitische tempel bij San Giovanni in Galdo

Marlou woonde afgelopen zomer een paar maanden in het dorpje San Giovanni in Galdo in Molise, zoals ze in deze blog vertelt.

Waarschijnlijk had je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar als je nieuwsgierig bent geworden en er eens een kijkje wil nemen, dan deelt Marlou in de komende blogs een aantal tips voor San Giovanni in Galdo en omgeving.

Want si, het is een klein dorp, maar het heeft toch wel degelijk een grote culturele bezienswaardigheid. Bij de ingang van het dorp staat zelfs een officieel bord met de aanduiding: Tempio Italico. Hier bewonder je de restanten van een Samnitische tempel.

Tempio Italico

Marlou: ‘Net boven het dorp vind je de resten van een heilige tempel uit de tijd van de Samnieten, het volk dat twee eeuwen voor Christus onder meer in deze regio leefde en waar je op verschillende plekken in Molise aan herinnerd wordt.

De Molisani zijn er trots op, want de Samnieten waren een stoer volk dat lang weerstand bood aan de Romeinen.

De Samnieten kozen deze strategische plek op de heuvel, de Colle Rimontato, om er een tempel te bouwen. In de jaren zeventig werd de tempel tijdens opgravingen ontdekt en sindsdien is er internationale aandacht voor en veel onderzoek verricht, ook door een team van de Universiteit Leiden. Dat moet ik als olandese natuurlijk steeds horen van de bewoners.

‘Ons tempeltje’

De San Giovannari zijn uitermate trots op dit culturele erfgoed. Ze noemen de tempel liefkozend nostro tempietto (‘ons tempeltje’).

Verwacht als je de restanten van de tempel bezoekt geen taferelen zoals bij grote(re) opgravingen elders in Italië. De toegang is gratis, er zijn geen openingstijden, je wandelt er in tien minuten naartoe vanuit het dorp (wel steeds omhoog dus een beetje conditie is fijn).

Wanneer je met de auto komt, parkeer je gewoon langs de weg. Je treft er buiten de maand augustus zelden een andere toerist, dus er is altijd plek.

Een informatiebord verraadt de ‘ingang’ en er is zelfs een app die je kunt downloaden, mocht je meer van de geschiedenis van de tempel willen weten.

Omringd door groene heuvels

De ingang is niet meer dan het begin van een fraai wandelpad, dat redelijk steil omhoog loopt, met aan weerszijden cipressen. Dit pad brengt je uiteindelijk naar het hoogste punt, waar je de restanten van de tempel kunt bewonderen.

De afmetingen van de tempel zijn nog te herkennen aan de rechte lijnen van de enorme blokken steen. Overal op het terrein slingeren trouwens stukken steen rond, dus uitkijken waar je loopt is een must.

Het is echt heerlijk om vanuit het dorp naar deze plek toe te wandelen, even te gaan zitten en vooral te genieten van de rust en het waanzinnige panorama. Zo ver als je kunt kijken zie je heuvels in alle kleuren groen.

Vanaf een kant van de tempel kun je het torentje van San Giovanni in Galdo zien. Je waant je even terug in de tijd, ware het niet dat de moderne tijd je weer terughaalt wanneer je de vele windturbines in de verte ziet draaien.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *