Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Marina Colonna in Molise – proef de olijfolie van een prinses

De familie Colonna is geen onbekende in Italië. In Rome prijkt bijvoorbeeld het imposante Palazzo Colonna, dat werd ontworpen door paus Martinus V, alias Oddone Colonna.

Zijn naam mag dan wellicht wat in de vergetelheid zijn geraakt, maar hij was belangrijk voor het verloop van de kerkgeschiedenis op Italiaanse bodem. Hij was het namelijk die een einde maakte aan het kerkelijk schisma en de pauselijke zetel van Avignon weer naar Rome haalde.

In de iets recentere Romeinse geschiedenis kom je de naam Colonna ook tegen. Zo was Prospero Colonna twee keer burgemeester van de Eeuwige Stad, van december 1899 tot oktober 1904 en van juli 1914 tot juni 1919.

Dankzij zijn huwelijk met Maria Massimo, hertogin van Rignano en van Calcata, kwam een schitterend landgoed met ontelbaar veel olijfbomen in Molise in de familie: Masseria Bosco Pontoni, in San Martino in Pensilis (provincie Campobasso).

Het echtpaar kreeg vier zonen, onder wie Piero, die net als zijn vader in Rome woonde en werkte en het runnen van dit land overliet aan Molisani. Piero’s zoon, prins Francesco, zag echter wel iets in het rustige ritme van een leven op het platteland.

Hij liet de masseria moderniseren en was er elk weekend om het bedrijf te optimaliseren. De olijfolie werd verkocht aan bedrijven die er een goede prijs voor betaalden. Zelf deed men er niets mee, iets dat Francesco’s dochter, prinses Marina, een doorn in het oog was.

Deze principessa wist haar vader te verleiden om de olijfolie niet meer door te verkopen, maar zelf te bottelen en te verkopen. Een gewaagde keuze, want in die tijd gebeurde dat eigenlijk alleen nog met Toscaanse olijfolie.

Daarom moest het meteen goed gebeuren, zo vond Marina. Er werd over alles nagedacht, van de fles tot het logo. Marina ontwierp eigenhandig een unieke fles, met twee tuitjes, een houten dop en – vanwege de adellijke afkomst van de olijven – een zegel van was met een zuil erop, het familiewapen van de Colonna’s.

Hoewel Marina zeer betrokken was bij het familiebedrijf, bleef ze in eerste instantie in Rome wonen, waar haar zoon naar school ging en waar ze als televisiepresentator haar werk en vrienden had. Pas toen haar vader overleed, besloot Marina naar de andere kant van Italië te verhuizen en van Masseria Bosco Pontoni haar thuis te maken. Een thuis dat ze graag met je deelt, maar daarover later meer.

Nadat we van de buitengewoon buonissimo olijfolie van Marina Colonna hadden geproefd, waren we nieuwsgierig naar het gezicht achter deze olie. Samen met Christel Thomas van Molise Promotions bezocht Saskia Masseria Bosco Pontoni om kennis te maken met Marina Colonna, die het landgoed runt.

Saskia: ‘Over een lange laan met een weerszijden cipressen rijden we richting het enorme gebouw waar de olijven worden omgetoverd tot olijfolie. Marina Colonna staat ons al op te wachten, in een stijlvolle mix van de prinses en olijfoliemaakster die ze is.

Ze laat Christel en mij overstappen in haar jeep, die geschikter is voor een rondje over het uitgestrekte terrein, dat in totaal circa honderdtachtig hectare groot is. Al snel hobbelen we tussen de olijfbomen door, die tot zover we kunnen kijken het landschap sieren.

Af en toe stoppen we voor een foto en al snel ben ik de tel kwijt van de rijen olijfbomen die we passeren. Er moeten hier duizenden bomen staan…

Als ik Marina Colonna vraag, hoeveel bomen hier wortelen, vertelt ze dat het er meer dan achttienduizend zijn, op ongeveer een derde van de totale oppervlakte van haar domein. Er groeien meer dan vijftien verschillende soorten, die Marina stuk voor stuk met één oogopslag herkent. Ze noemt er een paar, waaronder Leccino, Peranzana, Gentile di Larino, Cima di Melfi, Kalamata en Leccio del Corno. De rest gaat zo snel dat ik de namen niet eens kan noteren.

Marina verzekert me dat proeven straks belangrijker is en maant me weer in te stappen, voor een ritje naar de verderop gelegen graanvelden en de twee meertjes die haar domein rijk is.

Na het ritje over het uitgestrekte landgoed zet Marina de jeep voor het hart van de olijfolieproductie: de ruime waar de pers en de centrifuge staan. Het verwerken van de olijven tot olijfolie gebeurt hier in zeer korte tijd: de olijven worden ontdaan van takjes en blaadjes, vervolgens worden ze geplet, koud geperst en ten slotte gecentrifugeerd, waarbij de olijfolie en het water van elkaar gescheiden worden.

In totaal wordt hier zo’n veertig-tot vijftigduizend liter olijfolie gebotteld. Er zijn vier klassieke soorten: de extra vergine Classic (een mix van de beste olijven), de extra vergine DOP (een mix van de beste olijven die van origine afkomstig zijn uit de regio Molise), de extra vergine Biologico (met drie soorten olijven die op biologische wijze verbouwd worden) en de extra vergine Peranzana (met slechts één soort olijven, de Peranzana).

We mogen ze allemaal proeven, waarbij vooral de laatste in de smaak valt. We proeven artisjok en amandel, een klein bittertje en een nasmaak van tomaten die zich net lang genoeg hebben kunnen wentelen in de Italiaanse zomerzon. Heerlijk!

Behalve olijfolie maakt Marina Colonna ook bolronde potjes met allerlei soorten olijven. Heerlijk als souvenir, voor een uitgebreide aperitivo met de olijfbomen van Molise op je netvlies.

Bijzonder lekker is ook de olijfolie met citrussmaak. Marina vertelt dat deze op unieke wijze wordt gemaakt. De net geoogste olijven worden direct samen met de biologische citrusvruchten verwerkt. De olie uit de schil van sinaasappels, mandarijn en citroen mengt zich zo op natuurlijke wijze met de olijfolie, zodat er een zeer geconcentreerde, pure smaak ontstaat.

Favoriet is de Granverde (met citroen), maar ook de Arancio e Mandarino, de Bergamia (met bergamot), de Ginger (met gember), de Aromatico (met kardemom), de Tulsi (basilicum) en de Mirto (mirte) zijn het proeven waard.

Na deze kleine proeverij leidt Marina ons door de heerlijk geurende tuin (we ontwaren kappertjesstruiken, rozemarijn en mirte) naar het dakterras voor een uitgebreide lunch.

Onder het genot van een goed glas wijn, olijven bruschette, en een met olijven, kruiden en citroen in de oven gegaarde vis – in gezelschap van prinsessenboontjes (gekroond met het logo van de familie Colonna) en salade uit eigen tuin met olijfolie uit eigen boomgaard vertelt Marina meer over haar wervelende leven, dat haar over de hele wereld bracht maar uiteindelijk deed thuiskomen in Molise.

Bij het toetje, een nog lauwwarme chocoladecake met peren, vertelt Marina dat iedereen welkom is voor een bezoek aan Masseria Bosco Pontoni en/of om olijfolie te kopen, eventueel met proeverij, lunch, kookworkshop of diner. In het najaar kun je ook helpen met de olijvenpluk. Neem voor een afspraak contact met Marina op via info@marinacolonna.it of via 0039-0875603009.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Supertoffe olie we waren er vorige week! Marina is een topper. Ik zag dat ze te koop waren in Zoetermeer bij de kaasboer.
    Ik ben in elk geval verkocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *