Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bezoek de botteghe storiche van San Giovanni in Galdo

Afgelopen zomer woonde Marlou een tijdje in het dorpje San Giovanni in Galdo in Molise, zoals ze in deze blog vertelt.

Waarschijnlijk had je nog nooit van dit dorpje gehoord, maar voor wie nieuwsgierig is en graag eens een kijkje wil nemen, deelt Marlou regelmatig een aantal tips voor San Giovanni in Galdo en omgeving. Dit keer neemt ze je mee naar een aantal botteghe storiche in het dorp.

Botteghe als bijzonder erfgoed

Marlou: ‘Een ervaring die je niet wil missen, is de route van de botteghe in het centro storico. Ik neem je graag mee voor een wandeling door het openluchtmuseum, zoals ik het noem.

Deze te wandelen route voert je door de steegjes van de kleine borgo langs zes volledig ingerichte ruimtes waar je een indruk krijgt van het vroegere leven in het dorp. De ruimtes zijn oorspronkelijke huizen, werkplaatsen of kelders zoals de bewoners ze ook nu nog in gebruik hebben.

Een oude wijnkelder

De route start bij de stadspoort. Na een kleine helling kom je bij het centrale pleintje waar in de bestrating het stadswapen prijkt.

Een paar trapjes af en je opent de deur naar een cantina waar wijn gemaakt werd. Alle originele attributen die hiervoor gebruikt werden zijn aanwezig. Tegenwoordig maakt bijna iedereen in het dorp op min of meer professionele wijze wijn en dus heeft iedereen ook een eigen wijnkelder. Ik heb er al een aantal mogen bewonderen, maar die lijken natuurlijk in niks meer op deze.

Terug naar de jaren vijftig

Een huisje in een andere steeg is volledig ingericht zoals een gezin met kinderen hier in de jaren vijftig leefde. Aan alle details is gedacht; van beddenwarmers tot kaasvormpjes. Het is bijna niet meer voor te stellen dat in een kleine ruimte als deze een compleet gezin woonde.

Wanneer je je route vervolgt, zie je nog een compleet ingerichte werkplaats van de timmerman, een smederij en een ruimte die is gewijd aan de landbouw rond San Giovanni in Galdo.

In dialect staat er op de deur: i trezz’ du quntedin (de gereedschappen van de boer). Bijna iedereen uit het dorp werkte op het land en Pietro, initiatiefnemer van dit project, tevens mijn gids en leermeester, vertelt vol passie over alles wat je hier binnen aantreft.

Dat hij ermee is opgegroeid, hoor je in zijn verhalen terug. De meeste ‘museumstukken’ komen trouwens uit zijn privécollectie.

Sleutels tot het verleden

Inmiddels heb ik, na een gedegen ‘training’ van Pietro, zelfstandig al een aantal gasten een rondleiding mogen geven en krijg ik als gids alle sleutels van de ruimtes mee. Als een heuse cipier met een zware bos vol antieke sleutels loop ik al trots rammelend door de steegjes.

De locals kijken er al niet meer van op maar ik vind het nog steeds een eer. Wanneer ik de sleutels op kom halen, weten ze al dat er gasten in aantocht zijn.

Binnenkijken bij de barbier

Mijn persoonlijke favoriet op deze route is de barbiere, een kapperszaak die meer te bieden had dan knippen en scheren alleen. Je vindt er namelijk ook een schoenenhoek.

Hoe dat zo kwam? De kapper kon alleen in de weekenden en avonden aan de slag met baarden en kapsels. Iedereen werkte immers op het land en had overdag geen tijd om geknipt te worden.

Om toch een bron van inkomsten te hebben, was de kapper tevens schoenlapper. Hij had immers genoeg tijd om alle schoenen te herstellen.

In deze ruimte valt de kinderkappersstoel in de vorm van een hobbelpaard direct op. Hoeveel kleine dorpelingen zouden hier zijn geknipt?

Een unieke kerststal

Weer terug bij de stadspoort is er nog een laatste bezienswaardigheid. Onder het Palazzo Orsini is er een ruimte waar het hele jaar door een bijzondere kerststal te bewonderen is.

In feite is borgo San Germano nagebouwd, met alle bijzonderheden uit het dorp. Zo zie je zelfs een tempelzuil. Kom de presepe vooral zelf bekijken, met alle verhalen en bijzonderheden die ermee verbonden zijn.

Boek deze tour in San Giovanni in Galdo

Uiteraard kun jij deze tour met gids ook boeken als je naar San Giovanni in Galdo komt. Vanaf april zal ik de rol van gids weer op me nemen. De tour is op verzoek uit te breiden met een bezoekje aan de trattoria of bar waar een proeverij wacht.

Wil je een tour boeken, dan kun je een e-mail sturen naar info@marilu-in-italia.nl of bellen / appen naar 0031-(0)648033099. Tot in San Giovanni in Galdo!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *