Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

In een jeep over de tratturi, de groene snelwegen in Molise

Christel woont in de regio Molise, waar ze niet alleen een B&B runt maar ook de regio promoot, via haar bedrijf Molise Promotions. Ze vertelt op Ciao tutti regelmatig over al het moois dat deze kleinste regio van Italië te bieden heeft. Dit keer neemt ze ons mee op een bijzondere jeeptour, weg van de gebaande paden.

Christel: ‘Vandaag gaan we fuori strada, buiten de gebaande paden. Althans, buiten de gewone wegen. In plaats daarvan volgen we de tratturi, de oude paden waarover de herders al duizenden jaren lang hun kuddes vee van Molise en Abruzzo naar Puglia dreven, om te grazen.

De tratturi worden ook wel ‘de groene snelwegen’ genoemd. Ze vormen een echt netwerk met hoofd- en zijwegen. Langs deze tratturi vind je nog veel restanten uit het vroegere leven, van oude herbergen tot verlaten kerkjes, fonteinen en drinkbekkens. Een kruispunt van tratturi vind je ook bij Sepino. Hier konden de herders overnachten als ze onderweg waren.

Elke tratturo was precies 111 meter breed (zestig Napolitaanse passen) zodat de kuddes er gemakkelijk doorheen konden. Je vindt hier en daar nog oude stenen die deze breedte aangeven. En wee je gebeente als je vroeger als boer een stukje tratturo bij je land probeerde te halen. Op dit soort landjepik stond een fikse straf!

Wij gaan dit keer op pad vanuit Campobasso. Na een snelle caffè stappen we in de jeep. We rijden richting de Matese, een berggebied dat bestaat uit uitlopers van de Apennijnen. Met een gewone auto kun je er niet komen maar onze jeep neemt elke oneffenheid alsof het niets is. Zo bereiken we de top van de berg, met de restanten van een soort fort met heiligdommen.

Onderweg komen we heel veel restanten tegen van Samnitische woningen, een soort iglo’s van steen. Onvoorstelbaar dat met zoveel moois en historie om je heen, je geen enkele toerist tegenkomt. Weer zo’n onontdekte parel!

De jeep brengt ons na een mooie tocht naar een restaurant, waar we genieten van een heerlijke lunch met lokale producten. Daarna gaat onze jeeptour door het Matese-gebergte verder. Eerst rijden we door de bossen, waar tussen de rotspartijen en beukenbomen in deze tijd van het jaar overal bloemen bloeien.

Boven de boomgrens stuiten we op ruïnes van schuilhutten, die door herders werden gebruikt. De bijbehorende Mariabeeldjes ontroeren me. Ik geniet van de koeien en paarden die hier vrij rondlopen en van de vele roofvogels die in dit stuk natuur verblijven.

En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige vergezichten over de heuvels van Molise die je vanaf hier kunt bewonderen… Wat is dit toch een prachtig stukje Italië!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

2 reacties

  1. Hoi,
    Mijn man en ik willen in juni een gedeelte van onze vakantie in Molise doorbrengen. De jeeptour die je beschrijft lijkt me prachtig. Waar kunnen wij die boeken of informatie over vinden?

  2. De link naar de website voor meer informatie én boeking staat boven aan in het artikel, zie http://www.molisepromotions.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *