Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Orto Botanico di Brera – een oase van rust in het centrum van Milaan

De drukte van een Italiaanse stad kan soms wat veel zijn. Gelukkig heeft Milaan genoeg mogelijkheden om aan die drukte te ontsnappen, zoals de Orto Botanico. Inge van Milaan met Local neemt je mee naar deze prachtige botanische tuin in de gezellige wijk Brera.

Brera, een verplicht onderdeel van je stedentrip Milaan

Brera, ook wel het Montmarte van Milaan genoemd, is een ontzettend sfeervolle wijk. Het karakter van dit gebied wordt bepaald door de autovrije straten waarin luxe boetieks afgewisseld worden met gezellige terrasjes, ideaal voor lunch, aperitivo of diner.

Voor de liefhebbers van cultuur is er de Pinacoteca di Brera. Dit museum toont een van de belangrijkste collecties schilderijen van Italiaanse schilders. Je kunt hier werken bewonderen van onder anderen Tintoretto en Caravaggio. Een van de topstukken is de bekende Bacio van Hayez. De Pinacoteca bevindt zich in het Palazzo di Brera, waar ook de Orto Botanico, de botanische tuin, deel van uitmaakt.

Groene oase in het centrum van Milaan

De botanische tuin werd opgericht aan het eind van de achttiende eeuw. Op dat moment heersten de Oostenrijkers over het noorden van Italië. Keizerin Maria Teresa, een vooruitstrevende dame die veel voor de stad Milaan heeft gedaan, besloot om het stuk grond dat naast het palazzo lag, officieel om te dopen tot botanische tuin.

De tuin werd in eerste instantie vooral gebruikt door de studenten van de Agrarische Faculteit en de zogenaamde Scuole Palatine, waar intellectuelen uit alle lagen van de bevolking onderwezen werden.

De studenten bestudeerden de plantensoorten en onderzochten bijvoorbeeld hun geneeskrachtige werking. Een deel van de orto botanico was gewijd aan het verbouwen van medicinale kruiden. Deze werden in de farmacia comunale, de gemeentelijke apotheek, verwerkt tot geneesmiddelen.

Tijdens de periode waarin Napoleon Bonaparte aan de macht was, werden er wat exotische soorten geïntroduceerd, zoals vaak het geval is bij botanische tuinen. In de twintigste eeuw raakte de tuin echter even in de vergetelheid. Gelukkig is daar aan het begin van de deze eeuw een einde aan gemaakt. De tuin is geheel gerenoveerd en weer open voor het publiek. En de toegang is nog gratis ook!

Een frisse wind

Wat mij betreft is de botanische tuin een ideale plek om even bij te komen van de drukte en de geluiden in Milaan. Het is er groen, je hoort de vogels fluiten en zodra je er binnenstapt heb je het idee even afgesloten te zijn van de rest van de wereld.

De oude bakstenen muren, die de voormalige sterrenwacht die aan de tuin grenst ondersteunen, dragen nog eens bij aan deze relaxte sfeer. Natuurlijk is de tuin op zijn mooist wanneer alles in bloei staat, dus van april tot en met eind september, maar ook op zonnige herfstdagen is het een goede bestemming waar je kunt genieten van wervelende herfstkleuren.’

Praktische informatie Orto Botanico di Brera

De Orto Botanico di Brera is gratis toegankelijk via de Via Brera 28 en de Via Privata Gabba 10. Van 1 april tot en met 31 oktober is de tuin van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur open. In de wintermaanden sluiten de deuren van de tuin om 16.30 uur. Check de website van de Orto Botanico di Brera voor speciale openstellingen en evenementen.

Nog meer groen in Milaan

Geniet van nog meer groen in Milaan dankzij onderstaande groene plekken in de stad:

*Bosco Verticale – groene wolkenkrabbers

*Biblioteca degli Alberi – een ‘bibliotheek’ vol bomen

*Cascina Cuccagna – de boer op in de stad

*Da Vinci’s eigen wijngaard (vlak bij zijn Laatste Avondmaal)

*ArtLine Milano – kunst in de openbare ruimte

*Erba Brusca – restaurant met eigen moestuin

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *