Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De drie beroemde Baci van Francesco Hayez

Het leven van de van oorsprong Venetiaanse kunstenaar Francesco Hayez is onlosmakelijk verbonden met Milaan. Niet alleen werd Hayez in 1850 directeur van de Pinacoteca di Brera; in een van de zalen van dit beroemde schilderijenmuseum is ook zijn bekendste kunstwerk te vinden, dat inmiddels bijna een icoon is geworden: Il Bacio (‘De Kus’).

Hayez-Il-Bacio-1859

Hayez schilderde dit werk in 1859. Het schilderij werd nog hetzelfde jaar in de Milanese kunstacademie, de Accademia di Brera, geëxposeerd. Een paar maanden eerder maakten koning Vittorio Emanuele II en de Franse keizer Napoleon III hier hun zegevierende intocht, nadat Lombardije bevrijd was van de Oostenrijkse overheersing.

Veel mannen vochten mee in deze strijd en het schilderij toont een man die, voor hij ten strijde trekt, zijn geliefde nog een laatste kus geeft. Het is wellicht een van de meest gepassioneerde voorstellingen van een kus in de geschiedenis van de westerse kunst. Maar kijk uit, de grillige schaduw, die op de muur valt, van een man kan de eerste voorbode van gevaar of van de dood zijn…

Het schilderij was bedoeld als een metafoor voor de negentiende-eeuwse Italiaanse vrijheidsstrijd, de Risorgimento. De man draagt de kleuren van de Italiaanse patriotten en de lichtblauwe jurk van het meisje symboliseert Frankrijk. De Fransen sloten in 1859 een alliantie met het Koninkrijk van Piemonte en Sardinië, waardoor de vele staten van het Italiaanse schiereiland verenigd konden worden in het nieuwe koninkrijk Italië.

Dankzij de middeleeuwse kleding van het paar en de passie van de scène is die politieke boodschap geheel verdrongen. Het werk is uitgegroeid tot een van de symbolen van Italiaanse romantiek en is de ultieme verbeelding van een romantische, maar onmogelijke liefde.

Hayez’ schilderde overigens later nog twee andere versies van zijn beroemde kus, een in 1861 en een in 1867 (die laatste was een kopie voor de Wereldtentoonstelling in Parijs).

Hayez-Il-Bacio-1861 Hayez-Il-Bacio-1867

Deze drie kussen zijn nu sinds lange tijd weer samen te zien, in de Gallerie d’Italia aan het Piazza della Scala in Milaan. Nog tot 21 februari 2016 kun je hier Hayez’ Baci bewonderen.

Maar niet alleen zijn kussen: er zijn hier meer dan 120 werken van Hayez bij elkaar gebracht, als een mooi retrospectief. Je ontdekt zelfs prachtige portretten en schilderijen uit privécollecties, die soms nog nooit eerder aan het publiek zijn getoond, zoals het doek van Maria Stuart (uit 1827) en een van Hayez’ doeken met Romeo en Julia in de hoofdrol (uit 1823). Een klein voorproefje:

Hayez-Accusa-segreta-1848 hayez-Alberico-da-Romano-1850 Hayez-Foscari-1840 Hayez-Laocoon-1812 Hayez-Maria-Magdalena-1825 Hayez-Romeo-Julia-1823 Hayez-Romeo-Julia-1823-2 Hayez-Venus-1830

De Gallerie d’Italia in Milaan is geopend van dinsdag tot en met zondag van 9.30 tot 19.30 uur (laatste toegang om 18.30 uur). Op donderdag kun je er zelfs tot 22.30 uur terecht (laatste toegang om 21.30 uur). Op 24, 25 en 31 december en 1 januari is het museum gesloten. Een kaartje kost € 10,- en kun je ofwel ter plekke ofwel via deze link online kopen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *